Gündem DGS tercihleri devam ediyor! ÖSYM DGS tercih işlemleri nasıl yapılır?

DGS tercihleri devam ediyor! ÖSYM DGS tercih işlemleri nasıl yapılır?

20.09.2017 - 09:56 | Son Güncellenme:

DGS tercihleri devam ediyor. 19 Eylül itibariyle başlayan DGS tercihleri için son gün 26 Eylül. Peki tercih işlemleri nasıl yapılacak?

DGS tercihleri devam ediyor ÖSYM DGS tercih işlemleri nasıl yapılır

DGS tercih kılavuzu yayınlandı. Adaylar tercih kılavuzunu inceleyerek 19 Eylül - 26 Eylül tarihleri arasında başvuru işlemlerini tamamlayabilirler. Başvuru işlemleri ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılacak. YÖK tarafından DGS ile ilgili şartlı kayıt duyurusu da yapıldı.

Haberin Devamı

DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yapılan açıklamaya göre;

‘’2017 yılı Dikey Geçiş Sınavı kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden ön lisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2017 DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmeleri 13/09/2017 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulunmuştur.’’

DGS TERCİHİ NASIL YAPILIR?

DGS tercih işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile girilerek yapılır. Adaylar tercihlerini bireysel olarak kılavuzda yer alan tablolardan yararlanarak yapacak.

Haberin Devamı

Ön lisans programlarından mezun olacak ya da olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri, Tablo-2’de belirtilmiştir. Tablo-2 üç bölümden oluşur. Tercihlerin doğru yapılabilmesi için tüm bölümler incelenmelidir. Tablo-1 üzerinde de dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının adları, kodları, kontenjanları, öğretim süreleri ve varsa koşulları yer alır. Lisans programları için belirtilen koşullar adaylar tarafından karşılanmalıdır. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih yaptığı ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunlar adaya aittir. Yerleştirme işlemlerinde yeterli puana sahip olunması şartıyla tercih sırası önem kazanır. Bu nedenle tercihler yapılırken eğitim görmek istenilen programlardan en çok istenilenden başlanılarak yapılmalıdır.

Adaylar, Tablo-1’den 30 tercih yapabilir. Tercihlerin tamamının kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesinin çıktısı alınmalı ve saklanmalıdır. Tercih süresi içinde adaylar değişiklik yapabilirler.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI VE KAYIT İŞLEMLERİ

Yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin internet sayfasında yayınlanacak. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek. 2017 DGS sonuçlarına göre, lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakkı sadece 2017-2018 öğretim yılı için geçerlidir. Yükseköğretim programına yerleşen adaylar, kayıt için ilgili üniversiteye başvuru yapacak. ÖSYM’nin kayıt işlemleri ve yatay geçiş işlemleri ile ilişkisi yoktur. Bu konuda tüm başvurular doğrudan ilgili yükseköğretim kurumuna yapılacaktır.

Haberin Devamı

Yerleştirme işlemleri sonucunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması sonucunda boş kalan kontenjanlar için gerekli görülürse ek tercih işlemi başlatılır.