Gündem Dışişlerinin acı günü

Dışişlerinin acı günü

29.08.2010 - 02:03 | Son Güncellenme:

Bugün 18 kadın büyükelçinin görev yaptığı Dışişleri Bakanlığı’nda Filiz Dinçmen’den sonra ikinci kadın büyükelçi olan Solmaz Ünaydın, önceki gün vefat etti

Dışişlerinin acı günü

Ünaydın bugün Ankara Kocatepe Camii’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Dışişlerinin acı günü
Annesi Melahat Baydur, kızının vefat ilanında, “Canımı, bir tanemi kaybettim. Tarifsiz keder içerisindeyim” ifadesini kullandı. Emekli büyükelçi olan eşi Tevfik Ünaydın da vefat ilanında, “35 yıllık can yoldaşım, sevgilim, zarif insan Solmaz’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim” diyerek duygularını aktardı.

TED Koleji mezunu
2007’de sona eren Tokyo Büyükelçiliği görevinin ardından emekli olan Ünaydın, emeklilik döneminde, İzmir’in Milano karşısında yarıştığı EXPO 2015’in Tanıtım Kurulu Başkanlığı görevinde de bulundu. Ünaydın, mezun olduğu TED Koleji’nin internet sitesinde kendisini şöyle anlattı:
“4 yıl boyunca Bryn Mawr Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İktisat ve Uluslararası Hukuk tahsili yaptıktan sonra Türkiye’ye döndüm ve Dışişleri Bakanlığı’nın sınavlarını kazanarak, o tarihte sayıları pek az olan bayan diplomatlardan biri oldum. Orta Doğu Dairesi’nde görev aldım. Yurt dışında ilk görev yerim BM nezdindeki Daimi Temsilciliğimiz idi. Orada 3 yıl Aday Meslek Memuru ve Üçüncü Katip olarak görev yaptıktan sonra, Kahire Büyükelçiliği’ne İkinci Katip olarak atandım. Daha sonra bakanlıkta tekrar Orta Doğu Dairesi’nde çalıştım ve bilahare BM nezdindeki Daimi Temsilciliğimize bu kez Müsteşar olarak atandım. ABD’den mezun olduğum Bryn Mawr Üniversitesi’nde yine uluslararası ilişkiler alanında mastır yaptım.

Körfez krizinde görev
Dönüşümde bakanlıkta Orta Doğu Dairesi Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldım ve Körfez Krizi sırasında böyle önemli bir vazifede bulunmanın onur ve heyecanını yaşayarak büyük bir tecrübe edindim. Bu görevim beni 1992’de Türkiye’nin Stokholm Büyükelçiliği’ne taşıdı. 1996’da Varşova Büyükelçiliği’ne atandım. 1999’da bakanlığa döndüğümde bir süre Yurt Dışı Tanıtım Genel Müdürlüğü yaptıktan sonra Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Buradan da Tokyo Büyükelçiliği’ne atandım.”