Gündem Doğa yürüyüşçüleri karşılaştı! Karanlıkdere'deki gizemli manastır

Doğa yürüyüşçüleri karşılaştı! Karanlıkdere'deki gizemli manastır

02.09.2023 - 11:10 | Son Güncellenme:

Burdur'da doğa yürüyüşçüleri Burdur-Muğla sınırındaki Karanlıkdere Kanyonu içinde tarihi kalıntıyla karşılaştı. Kayalık içine inşa edilen ve Sümela Manastırı'nı andıran yapının, kaçak kazılar ve çevresel tehditler nedeniyle ciddi tahribat yaşadığı görüntülendi.

Doğa yürüyüşçüleri karşılaştı Karanlıkderedeki gizemli manastır

Burdur'da tarihi ve doğal alanlarda doğa yürüyüşleri ile fotoğraf ve video çekimi yapan Kemal Taraşlı ve Nazım Özdemir, Altınyayla ilçesi sınırındaki Karanlıkdere Kanyonu bölgesine gezi düzenledi. İkili, doğa gezisinde doğal kayalık içine inşa edilmiş tarihi kalıntılarla karşılaştı. Manastır olduğunu düşündükleri tarihi kalıntıları görüntüleyen ikili, alan koordinatları ve görüntülerle birlikte Burdur Müze Müdürlüğü'ne, yapının tescillenip koruma altına alınması yönünde başvurdu.

Haberin Devamı

Yapılan tescil başvurusuna 24 Ağustos'ta yanıt veren Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, alanın 2006 yılında 'manastır' olarak tescillendiği, 2017 yılında da 1'inci Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edildiği bilgisini verdi.

Doğa yürüyüşçüleri karşılaştı Karanlıkderedeki gizemli manastır

ERKEN BİZANS DÖNEMİ YAPISI

Erken Bizans Dönemi'ne tarihlenen manastırın, din görevlilerinin ve kendini dine adayanların bir arada yaşadığı dini bir yapı olduğuna dikkat çekilerek, şu bilgiler verildi:

Doğa yürüyüşçüleri karşılaştı Karanlıkderedeki gizemli manastır

'KÜLTÜR TURİZMİNE KAZANDIRILMALI'

Taraşlı ve Özdemir, 2018 yılında manastırın olduğu Karanlıkdere Kanyonu'nun tabiat parkı ilan edildiğini, kanyondaki manastırın Sümela Manastırı'na çok benzediğini söyledi. Taraşlı, "Tarihi yapıda yaptığımız çekimler ve bölge halkıyla görüşmelerde, geçmiş yıllarda kaçak kazılar ve çevresel etkiler nedeniyle çok ciddi tahribat gördüğünü öğrendik. Örneğin şapel duvarlarında Hz. İsa ve bazı ikonlara ait resimlerin üzerleri kazınmış. Mevcut durumuyla da kaçak kazılar ve çevresel etkilerin tehdidi devam eden bu tarihi yapının bir an evvel restore edilerek, kültür turizmine kazandırılmasını talep ettik" dedi.