Gündem Doğada meydana gelen değişim ortaya çıkarılacak

Doğada meydana gelen değişim ortaya çıkarılacak

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nesli tehlikede olan hayvanların yaşadığı ve uluslararası öneme sahip olan Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’nın (ÖDA) 17 yıl sonra güncellenmesi için çalışma başlatıldı. 12 akademisyen ve uzmanın yer aldığı koordinasyon ekibinin çalışmaları 2024 yılı sonunda tamamlanacak ve çalışma sonunda Türkiye’nin biyoçeşitliliğindeki 20 yıllık değişim ortaya çıkarılacak.

Doğada meydana gelen değişim ortaya çıkarılacak

Önemli Doğa Alanı (ÖDA), korumaya ihtiyaç duyan tür ve habitatların yer alrığı hassas ve benzersiz doğal alanlarını kapsıyor. Bilimsel kriterlere göre Türkiye’de korunması gereken ve sınırları içindeki faaliyetlerin planlanması sırasında nesli tehlikede türler veya kritik habitatların gözetilmesi gereken 305 alan belirlendi. Bu alanlarda yaşanan değişimi gözlemlemek için ÖDA envanterini güncelleme projesi başlatıldı.

Haberin Devamı

2023 güncelleme ekibinde yer alan Prof. Dr. Ahmet Karataş, 2006 yılında yapılan çalışmada; bitkiler, yusufçuklar (kızböcekleri), kelebekler, iç su balıkları, çift yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler ile ilgili verilerin sentezlendiğini kaydetti.

ÖDA güncelleme koordinasyonunda görev alan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Şafak Arslan, “Türkiye son 20 yılda çok sayıda dünya çapında önemli alanını ve içerisindeki biyoçeşitliliği kaybetti. Bu çalışma sonunda Türkiye doğasındaki değişim ve bunun nedenleri de analiz edilecek. Aynı zamanda yeni araştırmalar sonucunda keşfedilen yeni türler ve alanlar da çalışılacak. 2006 yılı çalışmasına ek olarak yumuşakça canlı grubu da analiz ediliyor. Dokuz canlı grubunun uzmanları kriterleri sağlayan türleri ve bu türlerin bulunduğu yaşam alanlarını belirliyor. İlk analizler tamamlanınca yeni uzmanların eklenmesiyle, alanların özellikleri, sınırları ve tehditlerin belirlenmesi çalışmaları başlayacak” dedi.