Gündem Dokuzuncu rekor yakın

Dokuzuncu rekor yakın

14.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Artık kış mevsimleri bahar gibi... 8 aydır en sıcak zamanlar yaşanıyor. 9’uncu rekor yolda. Uzmanlar, endişe veren hava durumunu değerlendirdi.

Dokuzuncu rekor yakın

Ceyda Ulukaya - Küresel ısınmanın etkisiyle kış, bahara döndü. 2024’ün en sıcak yıl olacağı öngörülüyor. Ani yağışlar ve tarımda verim kaybına karşı önlem alınması isteniyor. Geçen ay, en sıcak ocak ayı oldu. Şubat ortasında Antalya’da insanlar denize girdi, Mersin’de ağaçlar çiçek açtı. Avrupa Birliği’ne bağlı İklim Değişikliği Servisi Copernicus’a göre, son 8 aydır en sıcak ayları yaşıyoruz.

Haberin Devamı

‘DENİZ DE ISINIYOR’

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, bu ayın da ‘en sıcak Şubat’ olabileceğini belirterek, “Sadece hava değil, deniz yüzeyi sıcaklıkları da artıyor ve bu artışı geri çevirmek zor. Önümüzdeki dönemde etkili bir kar görmemiz de zor. Değişen iklimde, hiçbir mevsimin eskisi gibi yaşanmasını bekleyemeyiz. Kuzey Atlantik salınımı negatif etkisiyle daha nemli, ılık ve yağışlı hava söz konusu ve bu birkaç ay daha etkili olacak” dedi.

AFET UYARISI

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen: “2023 dünyada en sıcak yıl, 2024 de öyle başladı. Bu ay da büyük ihtimalle en sıcak şubat olarak tarihe geçecek. Sıcaklıkların mevsim ortalaması üzerinde gitmesi, Antalya’da gördüğümüz gibi, bir anda şiddetli yağışlara ve su baskınlarına neden oluyor. Benzerini Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Malatya’da bekliyoruz. Bu afetleri, bu yıl daha fazla yaşayacağız. Etkili kar yağışı yok. Çiçek açan meyve ağaçlarını don vurursa rekolte düşecek, fiyatlar artacak. O yüzden bütün bunları düşünerek tedbirimizi almamız gerekiyor. Önümüzdeki iki ay da sıcaklık ortalama üzerinde olacak. Artık her ay yeni rekor olasılığı var.”

Haberin Devamı

Dokuzuncu rekor yakın

Nerede kış,nerede bahar...Mevsimsiz açan çiçekler, bozulan iklimin aynası. Fotoğraf bu ay Mersin’de çekildi.

Eski karlar hayal oldu

Prof. Dr. Murat Türkeş: “İç ve Doğu Anadolu ile Karadeniz’in yüksek kesimlerine kar yağsa da karın yerde kalma süresi kısa, çünkü yüzey daha sıcak. Karın etkili olabilmesi için yüzey sıcaklığının birkaç gün sıfır derece civarı seyretmesi lazım. Ama böyle bir hava yok. O nedenle, eskisi gibi kar yağışı görmemiz zor” diyor.