Gündem ‘Dondurmam ilaçtır benim’

‘Dondurmam ilaçtır benim’

03.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da ‘iyi dondurma’ denilince Yaşar Çarlı’nın Bostancı’daki mütevazı dükkanı akla gelen ilk adreslerden.

‘Dondurmam ilaçtır benim’

Özel formüllerle üretip sattığı meyveli dondurmalarıyla adından söz ettiren, namı Türkiye’yi aşan Yaşar usta mesleğine aşık. Yaşar usta dondurmacılığa 1960 yılında çocukken Bostancı’da Arnavut Hıfzı Yorgun’un yanında çırak olarak başlıyor. Annesiz, babasız kaldığı için, akşamları köprü altlarında yatıyor, gündüzleri ustasından meslek öğreniyor. O zamanlar dondurmalar fıçılar içinde yapılıyor. Yaşar Çarlı, ustasından kaymaklı, çikolatalı ve limonlu dondurma yapmayı öğreniyor.

Haberin Devamı

Roma ilhamı

Sonra İtalya Roma’ya gidip dondurmanın başka çeşitlerini ve dondurma makinesini görüyor. Gördüklerini aklına kazıyor. Döndüğünde kısa bir askerlik molası, ardından Bostancı’da kendi dükkanını açıyor. Özel tarifler buluyor, meyveli dondurmalar yapıyor.

Kaliteli malzeme şart

Yaşar Çarlı iyi dondurmanın sırlarını şöyle anlattı: “Sağlıklı ve güzel bir dondurma için pastörize süt ve iyi yıkanmış meyveler gerekir. Dondurmaların tatlarının, kokularının birbirine karışmasını engellemek için her gün sadece tek çeşit meyveli dondurma yapıyoruz. Meyveleri çok dikkatli seçiyoruz. Kalite ve temizliğe çok önem verdiğim için ilaç gibi dondurma satıyorum. Dondurmalarımın formülleri bana özel. Dünyada kavunlu dondurmayı ilk ben ürettim. Ayrıca istek üzerine patlıcan, acı biber, sarımsaktan bile dondurma yaparım. Oğlum da baba mesleğini seçerek ‘Dondurmacı Yaşar Usta’ adıyla dükkan zinciri kurdu, ben mütevazı yerimde kalmayı tercih ettim.”

Yazarlar