Gündem Dünyanın artık yeni sorunu var

Dünyanın artık yeni sorunu var

19.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altınbaş Üniversitesi Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi İlyas Gölcüklü’nün danışmanlığında aynı üniversiteden mezun olan Başak Yıldırım tarafından hazırlanan ‘İklim Mültecileri’ araştırması, iklim değişiklikleri nedeniyle göç etmek zorunda kalan kişilerle ilgili olarak koruma mekanizmalarının bir an önce harekete geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Makale, ‘Bilime Genç Bakış’ isimli kitapta da yer aldı.

Dünyanın artık yeni sorunu var

MELTEM GÜNAY İstanbul Dünya Bankası tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘Dip Dalgası’ raporu, iklim değişikliğinin altı bölgede giderek daha etkili bir göç sebebi olmaya başladığına dikkat çekti. Yıldırım’ın araştırmasında da mültecilerin iklim nedeniyle göç etmeleri halinde uluslararası korumanın yetersizliğinin altı çizilerek, bu konuda milletlerarası hukuki dayanakların oluşturulması gerekliliği vurgulandı.

Haberin Devamı

Dünyanın artık yeni sorunu var

Yıldırım, ‘iklim mültecilerinin’ hukuksal hakları konusunda da şu tespiteri sıraladı: “Sayıları giderek artan iklim mültecileri, uluslararası bir koruma ve yardımdan yoksundurlar. İklim mültecilerinin  Cenevre Konvansiyonu’nda tanımlanan mülteciliğin kapsamına girmediği açıktır, bu nedenle konuya ilişkin verilmiş olan mahkeme kararları da yerindedir. Ancak bir tür çevresel zulümden kaçan bu insanların uluslararası korumadan yoksun bırakılması, temel haklara ve uluslararası toplumun yardım yükümlülüğüne aykırıdır. Çevresel problemlerin artmasındaki en büyük etmen olan sanayileşmiş ülkeler, iklim mültecilerinin haklarının korunmasını sağlayarak verdikleri zararı gidermeye yönelik çalışmalarda bulunmalıdırlar.”