Gündem ‘Dünyayı Türk malı ile tanıştıralım’

‘Dünyayı Türk malı ile tanıştıralım’

13.10.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Olgunlaşma Enstitülerinin Dönüşümü Toplantısı ve sergi açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Olgunlaşma enstitülerimiz, Anadolu’ya has kumaş ve desen çeşitlerinin izinin sürüldüğü, kültürün muhafaza edildiği birer üs haline gelecek. Başaracaklarımız, yalnızca kendi sınırlarımız içinde kalmayacak. İnanıyorum ki, yenilikçi bir anlayışla ele alacağımız geleneğimiz, sadece bize değil, tüm dünyaya tasarım alanında yeni tecrübeler katacak” dedi.

‘Dünyayı Türk malı ile tanıştıralım’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan dün Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Olgunlaşma Enstitülerinin Dönüşüm Toplantısı ve sergi açılışına katıldı. Açılışa Emine Erdoğan’ın ve Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak’ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Uğurkan Erez, Hakan Yıldırım, Günseli Kato gibi çok sayıda modacı ve davetli katıldı.

Zanaatkârlara çağrı

Sergiyi gezdikten sonra konuşma yapan Emine Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı’nda şehitlerine rahmet dilediğini, bölgeye barış ve huzur getirecek bu harekatın, hayırla neticelenmesini temenni ettiğini söyledi. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: “Olgunlaşma Enstitülerinin kurulma misyonunun, adeta milli bir dava olarak ele alındığını biliyoruz. 1950’lerde küreselleşmenin ayak seslerinin duyulmaya başlamasıyla, Olgunlaşma Enstitüleri, kültürel kalkan oldular. Şimdi kuvvetli bir silkinmeyle ve yeni bir vizyonla kültürümüze sahip çıkma hareketini kaldığı yerden devam ettireceğiz. Olgunlaşma Enstitülerinin parlak günlerine dönmesi için başlattığımız bu süreçte, ülkemizin yetiştirdiği zanaatkarlarımıza, tasarımcılarımıza seslenmek istiyorum. Gelin, enstitülerimizle birlikte yeni çalışmalara imza atalım. Dünyayı, etiketinde ‘Türk malıdır’ yazan tasarımlarımızla tanıştıralım.”

‘Dünyayı Türk malı ile tanıştıralım’



Tarsus gemisi vurgusu

Kültür ve Turizm Bakanı ve Ticaret Bakanı’na, Olgunlaşmaları milli bir markaya dönüştürecek bir teklifte bulunmak istediğini söyleyen Erdoğan, “Az önce Tarsus gemisini izledik. Gelin, Tarsus gemisini bir kez daha denizlere açalım. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, 2023’te, Olgunlaşma’nın yeni ruhu ve tasarımlarını, Tarsus gemisine yükleyerek, Akdeniz limanlarında sergiler düzenleyelim. İnanıyorum ki, geçen 70 yılda sanat ve zanaat alanında dünyaya söyleyecek çok söz biriktirdik. Bilhassa her şeyin birbirine benzediği bu kültürel kuraklıkta, Tarsus gemisine yüklenecek olan enerjinin, dünyanın sanat nabzını hızlandıracağını düşünüyorum” dedi.

Çanta hediye etti

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Bakan Ziya Selçuk’un eşi Rana Selçuk, Emine Erdoğan’a el yapımı çanta hediye etti. Bakan Ziya Selçuk ise Erdoğan’a Olgunlaşma Enstitülerinin tarihini anlatan bir kitap sundu.