Gündem Dur Yolcu şiiri kime ait, yazarı kim? Dur Yolcu şiiri ve sözleri...

Dur Yolcu şiiri kime ait, yazarı kim? Dur Yolcu şiiri ve sözleri...

18.03.2021 - 11:22 | Son Güncellenme:

Dur Yolcu şiiri konusunda araştırmalar devam ediyor. Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümünde en çok merak edilen konu başlıkları arasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların altına yazılan Dur Yolcu şiiri dizileri geliyor. Çanakkale Zaferi'nin en iyi anlatan şiirlerden biri olan Dur Yolcu şiirinin tamamı ve sözlerinin yanı sıra yazarı hakkında bilgilerde araştırma konusu olmaya devam ediyor. Peki Dur Yolcu şiirini kim yazdı, yazarı kim?

Dur Yolcu şiiri kime ait, yazarı kim Dur Yolcu şiiri ve sözleri...

Dur Yolcu şiiri kimin, yazarı kim sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Yarın yurdun dört bir yanında kutlanacak olan Çanakkale Zaferinin 106. yıl dönümü vesilesi ile sosyal medya üzerinden birçok paylaşım yapılacak. Büyük bir azmin ve kararlığının eseri olan Çanakkale Zaferi denilince akla gelen ilk şiirlerden olan Dur Yolcu şiiri konusunda araştırmalar sıklaştı. Peki Dur Yolcu şiiri kimin, yazarı kim? İşte şiirin tamamı ve sözleri...

Haberin Devamı

BİR YOLCUYA

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğdugu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

DUR YOLCU ŞİİRİNİN YAZARI KİMDİR?

Dur Yolcu şiirinin yazarı Necmettin Halil Onan'dır

NECMETTTİN HALİL ONAN KİMDİR?

Necmettin Halil Onan (1902, Çatalca, Kocaeli - 17 Ağustos 1968, İstanbul), Türk şair, öğretmen, akademisyen, edebiyat tarihçisi. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

Haberin Devamı

1902 yılında Çatalca'da doğdu. Babası, Düyûn-ı Umûmiye memuru Halil Hilmi Bey idi. Ortaöğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladı. 1919 yılında Darülfünun Edebiyat Fakültesinde açılan sınavı kazanarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu. Cenap Şahabettin, Fuad Köprülü, Ferit Kam, Yusuf Şerif, Yahya Kemal, Hüseyin Daniş gibi edebiyatçıların öğrencisi oldu. Fakat İstanbul'un işgali üzerine okul geçici olarak kapatılınca millî mücadeleye katılmak üzere Ankara'ya geçti. Ankara Talimatgahı’nda zabıt vekili oldu, Anadolu Ajansı Siyasi Servisi'nde çalışan Halil Onan, millî mücadele sonrası İstanbul'a dönerek yarım kalan eğitimine devam etti, 1924 yılında mezun oldu. Bir süre tekrar Anadolu Ajansı'nda ve özel okullarda çalıştı. 1929 yılından itibaren İzmir (İzmir Kız Lisesi 1936-1939), Adana, Ankara illerinde pek çok lisede edebiyat öğretmenliği ve lise müdürlüğü yaptıktan sonra maarif müfettişi oldu.

1942-1946 yıllarında Yükseköğretim Genel Müdürlüğü yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ne Eski Türk Edebiyatı Profesörü olarak atandı. 1959 yılında ise üniversitedeki görevinden emekli oldu. 18 Ağustos 1968 günü İstanbul'da öldü.

Haberin Devamı

Necmettin Halil, yazın yaşamına aruz ölçüsünde şiirler yazarak başladı. İlk şiirleri Nedim dergisinde yayımlandı. Aruzu bırakıp hece ölçüsünde şiirler yazmaya başladığında şiirlerini Dergâh ve Hayat dergilerinde yayımladı. Şiirlerini 1927'de ve 1933'te bastırdığı iki kitapta topladı. Aşk, doğa ve ulusal duygular ile ilgili şiirler yazdı. Son dönem şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı etkisi görülür. İşleyen Yara adlı romanı, kitap olarak basılmamış ancak 1932 yılında Vakit Gazetesi'nde tefrika edilmiştir. Ortaokullar için dilbilgisi kitapları da hazırlamıştır.

Eserleri

Şiir kitapları

Çakıl Taşları (1927)
Bir Yudum Daha (1933)
Bir Yolcuya (1960)

Diğer kitapları

Dilbilgisi (1928), 2 cilt
Dilbilgisi (1934)
Dilbilgisi (1943), İlkokullar için
İzahlı Divan Şiiri Antolojisi (1940, 1946)
Namık Kemal’in Talim-i Edebiyatı Üzerine Bir Risalesi (1950)
Leyla ve Mecnun (1956), Fuzuli’nin eserinin tenkidi

Romanları

İşleyen Yara (yayımlanmadı)
Kolejli Nereye (1977)

Yazarlar