Gündem Düşen kayalar köylüleri tedirgin ediyor!

Düşen kayalar köylüleri tedirgin ediyor!

26.05.2020 - 16:57 | Son Güncellenme:

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı 1500 nüfuslu Ayvalı köyünde oturanlar, yüksek tepelerden düşen kaya parçaları nedeniyle endişeleniyor. Köy muhtarı Yakup Özlü, tepelerden düşen kaya parçalarının ağaç ve evlere zarar verdiğini belirterek, “Yoğun yağışlı havalarda ve kış mevsiminden sonra kayaların altları oyuluyor ve aşağı düşebiliyor. Tedbir alınması için gerekli yerlere başvurduk” dedi.

Düşen kayalar köylüleri tedirgin ediyor

Tavşanlı'ya bağlı ve çevresi ‘zincirli kayalar’ olarak bilinen büyük kaya parçalarından oluşan tepelerin ortasındaki Ayvalı köyünde, önceki gece büyük kaya parçası, evin bahçesine yuvarlandı. Bu sırada evin önünde kimse bulunmazken, köylüler arasında endişe başladı. Olası depremde büyük kaya parçalarının üstlerine yıkılacağı korkusunu yaşayan köylüler, önlem almasını istedi.

Haberin Devamı

'TEDİRGİNİZ'

Ayvalı köyünün Muhtarı Yakup Özlü, 1970 yılında Gediz depreminin ardından köyü tehdit eden kayalara tedbir alınmasının gündeme geldiğini; ancak bu çalışmaların deprem sonrası unutulduğunu söyledi. Önceki gece kaya parçasının, köy sakininin evinin bahçesine kadar düştüğünü anlatan Özlü, “Köyümüz yerleşim yeri olarak çevresinde bulunan kayaların tehdidi altında. Yıllardan bu yana yaşanan bazı depremlerde can kaybımız olmasa da maddi kaybımız olmuştu. Dün gece de komşumuz Kamil Türk, gece beni aradı. Avlusuna tepelerden büyük taş parçaları düşmüş. Şükür ki can kaybımız yok ancak köylüler olarak bunlardan tedirginiz. Gerekli mercilere başvuru yaparak çözüm bekleyeceğiz. Sadece depremde değil yoğun yağışlı havalarda ve kış mevsiminden sonra kayaların altları oyuluyor ve aşağılara düşebiliyor. Alınacak tedbirler varsa bunların alınması için gerekli yerlere başvurduk. İş işten geçtikten sonra alınacak tedbirler işe yarmayabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Köylülerden Fikret Özbey ise kaya düşmesi korkusuyla yaşadıklarını belirterek, “Ben 30 yaşındayım ve bu yaşıma kadar bu kayalar ile iç içe yaşadık. Daha önceleri de çok kayalar düştü. Dün gece de komşumuzun bahçesine ağaçları devirerek düşen kayalar tehlikenin boyutunu gösterdi. Bizim bu tehlikemiz çözüm bulunarak giderilirse çok mutlu oluruz” dedi.

Köylüler, kayaların sabitlenmesi ya da kaldırılması için çözüm beklediklerini dile getirip, yetkililerden yardım talep etti.

AFAD, KÖYDE İNCELEME YAPTI

Kütahya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri inceleme yaptı. Uydu haritasıyla kayalık tepeleri ve evlerin bulunduğu bölgede araştırma yapan AFAD ekipleri, kayalık alan ve köy arasında bulunan patika yola tedbir amacıyla istinat duvarı yapılabileceğini tespit etti. Hazırlanan ön inceleme raporunun ardından ekipler köyden ayrıldı. Bazı köy evlerinin bahçesinde yer alan kömürlüklerin çatısına da kaya parçalarının düştüğü görüldü.

Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara ise köyde tedbir alınacağını belirterek, “Keşif bedelleri çıkartılıp AFAD Daire Başkanlığı'ndan ödenek talep edeceğiz. Proje onaylanıp gerekli ödenek gönderildikten sonra ihale ve yapım süreci en kısa sürede başlayacak. Ayvalı köyüne geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah daha büyük kaza bela ve afetlerden milletimizi korusun” diye konuştu.

Yazarlar