25.10.2015 - 22:31 | Son Güncellenme:
Son yıllarda teknoloji anlamında inanılmaz bir gelişme vardır. Teknoloji geliştikçe de internet teknolojisi de gelişmektedir. İnternet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte internet kullananların sayısı da artmıştır. İnternet üzerinden bir çok işlemi gerçekleştirebilen vatandaşlar bu işlemleri tek bir sistem üzerinden de gerçekleştirebilir. Devlet kurumları, kamu kurumları ve bakanlıkların internet uygulamalarının tek bir sistem altında toplanmasıyla E-Devlet sistemi kurulmuştur. Devlet 2008 yılında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verdiği yetki ile bu sistemi devreye sokmuştur.
Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.
E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Devletin kurduğu bu sistemin amacı vatandaşların tek bir sisteme giriş yaparak bir çok işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilmesini sağlamaktır. Bu sistem kurulduktan sonra da çoğu kurum ve kuruluşun internet uygulamaları sistemde hizmet vermeye başlamıştır.Bu sistem hizmete girdikten sonra vatandaşlar için büyük bir kolaylık olmuştur. Vatandaşlar çoğu kamu kurumu ve bakanlıklar ile işlem yapabildiği gibi çoğu sorgulama ve fatura ödeme işlemini de gerçekleştirebilir. Bütün bu hizmetlere E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet sistemi 3 ana bölümden oluşmaktadır. Ana sayfada yer alan Kamu Kurumları, E-Hizmetler ve belediyeler bölümlerinden işlem yapmak istediğiniz bölümü seçerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kamu kurumlarına giriş yaptığınızda bu sistemde yer alan bakanlıkların internet uygulamalarına ulaşabilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi bir çok bakanlığın internet uygulaması bu bölümde yer almaktadır. Vatandaşlar işlem yapmak istediği bakanlığın bölümüne giriş yaparak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Belediyeler bölümünde ise internet uygulamaları olan bazı belediyelerin internet uygulamaları yer almaktadır. Vatandaşlar bu bölüme giriş yaparak belediyelerin internet uygulamalarına ulaşabilir. İşlem yapmak istediğiniz belediyeyi seçerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Hizmetler bölümünde ise bu sistemde yer alan bütün hizmetler yer almaktadır.
E-Hizmetler bölümüne giriş yaparak sistemde yer alan bütün hizmetlere ulaşabilirsiniz. Bu bölümde ayrıca kamu kurumları ve belediyelerde yer almaktadır. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra üst tarafta tüm hizmetler, belediye hizmetleri, şirketler, sık kullanılan hizmetler ve yeni eklenenler bölümü yer almaktadır. Tüm hizmetler seçeneğini seçerseniz sistemde yer alan bütün hizmetlerin internet uygulamasına ulaşabilirsiniz. Belediye hizmetleri bölümünde belediyelerin internet uygulamaları yer almaktadır. Şirketler bölümünde ise ülkemizde yer alan bazı telekom ve haberleşme şirketleri yer almaktadır. Bu şirketlerden fatura ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sık kullanılan hizmetler bölümünde bu sisteme giriş yaparak en çok işlem yapılan hizmetler yer almaktadır. Adalet Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi sık kullanılan hizmetler yer almaktadır. Bu saydığımız işlemleri gerçekleştirebilmek için sisteme giriş yapmanız gereklidir. Sisteme giriş yaparak bu işlemlerin hepsini gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet sistemine ana sayfasından giriş yapabilirsiniz. Giriş yapabilmek için ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra karşınıza sisteme giriş yapabilmek için giriş yolları gelecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaş kimlik doğrulama sayfasında 4 farklı giriş yolu bulunmaktadır. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında giriş ekranından E-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz. Sistemde ilk olarak E-Devlet şifresi ile olan kısım bulunmaktadır.
Bu kısma T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yok ise alma işlemi basittir. Kolay bir şekilde şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerinden şifrenizi alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir nüfus kağıdınız ile PTT şubesine gitmelisiniz. Şifrenizi PTT şubesinden alacağınız zaman 2 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. PTT şubelerinden şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında mobil imza ile giriş yapabilmek için üzerinize tanımlı hattınızın mobil imzaya uyarlı olması gerekmektedir. Eğer hattınız mobil imzayı destekliyor ise T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı sisteme girdikten sonra hattınızın türünü seçerek sisteme girişinize devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapabilmek için üstünüze tanımla elektronik imzanın bulunmalıdır ve elektronik imza kartınız bulunmalıdır. Üstünüze tanımlı elektronik imza var ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçtikten sonra sisteme girişinizi devam edebilirsiniz. Son giriş seçeneği ise T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneğidir. Vatandaşlar bu giriş seçeneğini seçerek sisteme giriş yapabilirler.