Gündem Ege'de deprem! Uzmanlardan son dakika yorumları

Ege'de deprem! Uzmanlardan son dakika yorumları

30.10.2020 - 15:20 | Son Güncellenme:

Uzmanlar Ege'de 6.6 büyüklüğünde depremle ilgili son dakika açıklamalarda bulundu. CNN TÜRK yayınına bağlanan Prof. Dr. Süleyman Pampal açıklamasında, 'Batı Anadolu güneyden kuzeye normal faylardan oluşan bir bölgedir. Yıkıcı bir deprem. Karada olsa daha şiddetli hissedilecek. Bu deprem geniş bir alanda' dedi.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, İzmir çevresinin zeminlerinin iyi olmadığını belirtti. Pampal sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

'Ülkemiz zaten sürekli çok büyük bir depremlere sahip olan bir yerde yer alıyor. Batı Anadolu'da depremler oluyor. Türkiye'de her an her büyüklükte depremlerin olması bekleniyor'

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fadime Sertçelik, 'Bölgedeki binalar yoruldu şuanda. Çatlamalar hasar almış yada ağır hasar almış binalar da olabilir. Binalara girmemelerinde çok büyük fayda var. Deniz kenarında olanlarda da içe gitmelerinde fayda olabilir. Görüntü küçük çapta tsunami gibi. Mümkünse uzaklaşsınlar. Zeminin kötü olduğunu biliyoruz' dedi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tatar da açıklamasında, 'Bulunduğumuz bölgede şuana kadar bize yansıyan bir bina yok. Ne yazık ki İzmir merkezde binaların yıkıldığını duyuyoruz. Geçen 6 aya baktığımızda büyüklüğü 4'ün üzerinde bir çok depremin hissedildiğini biliyoruz. Özellikle bu 6.6'lık depremden sonra 5'in üzerine çıkabilecek artçı sarsıntılar meydana gelebilir' dedi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İzmir'de meydana gelen depremin ardından 5,8 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar olabileceğini söyledi.

CNN Türk'te canlı yayında konuşan Kalafat, merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıklarındaki 6,6 büyüklüğünde depremle ilgili 16.30'da basın toplantısı yapacaklarını bildirdi.

Kalafat, "Şiddetli, yıkıcı bir depremdir. Can ve mal kaybına neden olabilir. Bu depremden sonra yoğun artçılar olacaktır. Vatandaşlarımızın dikkatli olmasını rica ederiz. 5,8'e kadar burada artçı depremler olabilir. 5,8'lik deprem hasar görmüş yapılarda hasarın artmasına ve yıkıma neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 'Sürpriz bir deprem değil. Beklenebilecek bir deprem. Hatta daha büyükleri de olabilecek bir deprem. Orta şiddette bir deprem. Zemin faktörü ön plana çıkmış gibi' ifadelerine yer verdi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz de CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, 'Bu bölgeye baktığınızda zeminin zayıf olduğunu biliyoruz baktığınız çalışmalarda. Ülkemizin deprem ülkesi olmasına rağmen önemli can kayıpları vermemize rağmen bu görüntüler de hazır olmadığımız görülüyor. Bugün Türkiye'de 18 yerleşim birimi fay üzerinde yer almaktadır. Olası depremde en yüksek etkilenecek yer fay üzerinde bulunan yerlerdir' dedi.

Haberin Devamı

DAHA BÜYÜK DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Tüysüz, 'Söz konusu fay Ege Denizi içerisinde olan bir faydır. Ne kadar kırılmıştır? Bunu doğrudan söylemek mümkün değil. Fayın devamına gelince Kuşadası'ndan geçer. Bunları hepsi Doğu-Batı uzantıdır. Bu faylar da çöker' dedi.