10.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
ABD’de yayımlanan New Scientist dergisi vücut dilinin sırlarını masaya yatırdı. Buna göre iletişimin yüzde 93’ü ‘sözsüz’ gerçekleşiyor. İletişimin sadece yüzde 7’si söylenen kelimelere dayanıyor. California Üniversitesi’nden sosyal psikolog Albert Mehrabian tarafından 1960’lı yıllarda ortaya atılan bu teoriye göre sözsüz gerçekleşen yüzde 93 oranındaki iletişimin yüzde 38’ini kullanılan ses tonu, yüzde 55’ini ise vücut dili oluşturuyor. Vücut dilinin iletişimde bu kadar önemli olmasını baz alan dergi uzmanlara danışarak vücut diliyle ilgili bilinen yanlışları ve ilginç bilgileri derledi. İşte vücut dilini anlayabilmek için bazı ipuçları:
- Kolları ‘V’ harfi şeklinde havaya kaldırarak açmak zafer kazanıldığı anlamına geliyor. Bu hareket görme engelli olarak doğan ve o güne dek bu hareketi hiç görmeyen biri tarafından bile doğal olarak öğrenilip yapılıyor.
- Kolları kavuşturmak her zaman kişinin savunmaya geçmesi anlamına gelmiyor. Bu hareket kişinin dayanıklı hissettiği veya kendini rahatlatmaya çalıştığı anlamlarına da gelebilir.
- Elleri bele koymak veya bacakları açarak durmak güç ve güvenin göstergesi. Bu hareket kişiyi kendine daha güvenli hissettiriyor.
- Konuşurken burnu kaşımanın yalan söylendiğine dair bir işaret olduğu düşünülse de bu doğru değil. Doğru söyleyen kişiler de aynı oranda burunlarını kaşıyabiliyor.
- Konuşurken yukarı ve sağa bakmanın yalan söylendiğine dair bir işaret olduğuna inanılsa da bu da kanıtlanmadı. Henüz bunu destekleyen bilimsel bir kanıta ulaşılamadı.
- ‘Sallanarak’ yürümenin kendine güveni gösterdiği düşünülse de kolayca taklit edilebileceği için her zaman bu anlama gelmiyor.
- Yalan söylenirken gözlerin kaçırıldığına inanılsa da doğru değil. Bu hareket sadece utanıldığını gösteriyor.
- Gurur duyulduğunda çene refleks olarak yukarı kaldırılıyor. Doğuştan görme engelli olanlarda bile bu refleks bulunuyor.