20.03.2015 - 14:17 | Son Güncellenme:
Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir durumu ne olursa olsun, vatandaşlara daha adil ve kalifiye hizmet sunmak üzere görevini sürdürmektedir. SGK emekli maaşı sorgulama işlemi ise, SGK’nın, SSK (4A), Bağ-kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) birimlerinin her biri için aynı yöntemler kullanılarak yapılan, emekli maaşınızın durumunu öğrenmenize imkan sağlayan bir programdır. SGK emekli maaşı sorgulaması işlemi, e-devlet sistemi üzerinden e-devlet şifresi kullanılarak ya da ESGM uygulaması üzerinden şifresiz olarak yapılabilen bir işlemdir.
e-devlet şifresi kullanılarak yapılan SGK emekli maaşı sorgulaması işlemi
Emekli maaşı sorgulama işlemi için ilk aşama olarak, sgk.gov.tradresine giriş yapınız. Daha sonraki aşamada, açılan e-devlet sayfasında bulunan ve Kimliğimi Şimdi Doğrulaşeklindeyazan alana geliniz. Gelmiş olduğunuz bu alan aslında kimlik doğrulaması işlemi için düzenlenmiş olan bir alandır. Devamında, burada bulunan bölümlere, T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazınız ve ardından Sisteme Giriş Yap yazan bölümü de tıklayarak e-devlet sistemine giriş yapınız. Bir sonraki adımda, açılan bu yeni sayfada, E-Hizmetler adı ile bulunan bölüme geliniz ve bu bölümden, SGKyazan alana geliniz. Daha sonra, bir tablo açılacaktır. Bu tabloda bulunan, SSK (4A), Emekli Sandığı (4C) ve Bağ-kur (4B) kurumları arasından bağlı olarak çalıştığınız kurumu işaretleyiniz.
E-SGM üzerinden şifresiz yapılan SGK emekli maaşı sorgulaması işlemi
ESGM uygulaması üzerinden SGK emekli maaşı sorgulaması işleminizi başlatmak için ilk adım olarak, SGK’nın web sayfası üzerinden, E-SGM hizmet sorgulaması sayfasına geliniz. Daha sonra, bu yeni sayfada bulunan bölümlere, uyruğunuzu, T.C kimlik numaranızı, nüfusuna kayıtlı olduğunuz ili, cilt numaranızı ve doğum yılınızın bilgisini doldurunuz. Ardından, bağlı olduğunuz kurumunuzu seçiniz ve son adım olarak ise Sorgula yazan alanı işaretleyiniz.
Yazımıza, SGK’nın emekli maaşı hesaplaması sistemini ve nasıl kullanılacağını anlatarak devam edelim;
SGK Emekli Maaşı Hesaplama
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alt kollarından her biri için farklı şekillerde tasarlanmış olan emekli maaşı hesaplaması sistemi, aşağıda anlatacağımız şekilde yapılmaktadır.
Bu durumda, SSK (4A), Bağkur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kurumlarının her biri için emeklilik maaşı hesaplaması işlemi şöyledir;
SSK yani 4A kurumuna bağlı olan vatandaşlar için emeklilik hesaplaması
Bu kurum için emekli maaşı hesaplaması için ilk aşamada, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Sıradaki aşamada ise yeni bir sayfa açılmış olacaktır ve bu sayfada;
SSK Sicil Numarası, T.C. Kimlik Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi
şeklinde düzenlenmiş olan bölümleri göreceksiniz. Bu bölümleri uygun şekilde doldurunuz.
Bir sonraki aşamada, bu sayfada bulunan ve SGK’nın SSK (4A) birimi için düzenlemiş olduğu emekli maaşı hesaplaması sistemine giriş yapınız ve ardından Sorgula bölüme tıklayınız.
Bağ-kur yani 4B kurumuna bağlı olan vatandaşlar için emeklilik hesaplaması
Bu kurum için emekli maaşı hesaplaması için ilk aşamada, SGK’nın web sayfası üzerinden, Bağ-kur (4B) için tasarlanmış olan emekli maaşı hesaplaması sitemine geliniz.
Sonraki aşamada ise, burada düzenlenmiş olan alanlara, T.C kimlik numaranızı ve bağlı olarak çalıştığınız kurumunuzun bilgisini yazınız ve ardından yine bu sayfada bulunan resimdeki harf ve rakamları güvenlik kodu yazan bölüme aktarınız.
Daha sonra ise, sorgula yazan alanı işaretleyiniz ve işleminizi tamamlayınız.
4C (Emekli Sandığı) kurumuna bağlı olan vatandaşlar için emeklilik hesaplaması
Bu kurum için emekli maaşı hesaplaması için ilk aşamada, SGK’nın web sayfası üzerinden, Emekli Sandığı (4C) kurumu için düzenlenmiş olan emekli maaşı hesaplaması sistemine geliniz ve ardından açılan yeni sayfada yer alan;
Derece, kademe ve ek gösterge, makam, temsil ve görev tazminatşeklinde tasarlanmış olan bölümleri doldurunuz.
Daha sonraki aşamada ise;
Hizmet yılı, hizmet ayı, kıdem yılı, ikramiye yılı ve aylık aldığınız tarih bilginizi de ilgili alanlara doldurmanızın hemen peşinden hesaplama yazan bölümü tıklayınız.