Gündem Emekten yana net sol siyaset çağrısı

Emekten yana net sol siyaset çağrısı

27.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, partilerinin 36. Olağan Kurultayı için bir manifesto kaleme aldı.

Emekten yana net sol siyaset çağrısı

Manifestoda Türkiye’yi sağ siyasetin değerleriyle okuyan değil, sosyal demokrasinin ilkeleri ışığında, sınıf temelli, emekten yana net bir sol siyaset çağrısı yapıldı.

‘Boykot yapılmalı’

“Kurultay ve Gelecek için Çağrı” başlıklı metinde Türkiye’nin karşı karşıya olduğu eşitsizlik ve adaletsizliklerin saray rejiminin dayattığı neoliberal ekonomi anlayışı ve din istismarcısı siyasal İslam’ın tekçi, baskıcı dayatmasından kaynaklandığı savunuldu. Metinde, özetle şunlar kaydedildi: “Meclis işlevsizleştirilmiş, anayasa fiilen yok edilmiş, parti genel başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları tutuklu. Ülkemizin nerede ise yarısı yerel yönetimlerde demokratik temsil hakkından yoksun kalmış durumda... Sarayın, devletin bütün olanaklarını kullanarak Cumhuriyet devrimlerine saldırmasına ve baskısına rağmen toplumun tüm ilerici kesimleri, en somut örneklerini Gezi’de, ‘Hayır’ iradesinde, Adalet Yürüyüşü’nde gördüğümüz bir karşı duruş sergiliyor; başta laiklik olmak üzere Cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarını koruma iradesini gösteriyor. Zamanın ruhu dünyayı ve Türkiye’yi sağ siyasetin değerleriyle okuyan değil, sosyal demokrasinin ilkeleri ışığında, sınıf temelli, emekten yana, kendi ideolojik çizgisi ve toplum talebi konusunda net bir sol siyaseti çağırıyor.” CHP’nin olağanüstü rejim karşısında her türlü meşru demokratik aracı kullanmakta kararlı olması gerektiği vurgulandı. Böke ve Cihaner şöyle devam etti:

“CHP, Meclis içindeki mücadeleyi bir siyasi tavırla birleştirmeden, ‘olağan dönemin yasama faaliyeti’ olarak sürdürme anlayışına son vermeli. OHAL rejimi sona erene, asgari demokratik bir ortama geçilene kadar ve adil, güvenli bir seçim ortamı sağlanana dek, Meclis’te aktif boykot, Meclis çalışmalarından çekilme ve benzeri demokratik araçlar parti kurullarında ciddi şekilde değerlendirilmeli. Partimiz siyasal İslam ve neoliberalizme cepheden karşı çıkmaktan çekinmemeli..”

Yazarlar