Gündem Erdoğan, Körfez’de imzalanan anlaşmaları değerlendirdi: İmzalar Türkiye’ye güvenin göstergesi

Erdoğan, Körfez’de imzalanan anlaşmaları değerlendirdi: İmzalar Türkiye’ye güvenin göstergesi

22.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Körfez ülkeleri turunda yapılan anlaşmaların önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş birliğinin, önümüzdeki dönemde somut projelerle güçlenerek gelişeceğini söyledi. Erdoğan, yapılan anlaşmaların ekonomiye olumlu etkilerinin de en kısa zamanda görüleceğini kaydetti.

Erdoğan, Körfez’de imzalanan anlaşmaları değerlendirdi: İmzalar Türkiye’ye güvenin göstergesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleri ile yapılan anlaşmaları “Türkiye’nin ekonomisine, sanayisine güvenlerinin göstergesi” olarak yorumladı.

Haberin Devamı

Körfez turu dönüşünde uçakta gazetecilerle sohbet ederek gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

MÜSPET ETKİLERİNİ GÖRECEĞİZ: Ziyaretlerimizde kazan-kazan anlayışı içerisinde önemli ve kapsamlı iş birliği projeleri üzerinde durduk. Bu ülkelerle iş birliğimiz, önümüzdeki dönemde somut projelerle güçlenerek gelişecektir. Bunun ekonomimiz üzerindeki müspet etkilerini inşallah en kısa zamanda göreceğiz. 28 Mayıs gecesi itibarıyla inşasına başladığımız Türkiye Yüzyılı’nı, dış politikada yeni hamle ve açılımların vasıtası haline getirmek istiyoruz. Körfez ziyaretimiz bunun adımlarından biriydi.

OYUN KURUCUYUZ: Düşmanı azaltmak, dostu çoğaltmak gayreti içerisindeyiz. Türkiye, bölgesel ve küresel arenada önemli bir aktör, oyun kurucu bir ülke. Küresel meselelerde kararsızlığın hâkim olduğu bir atmosferde, ülkemiz istikrarlı yönetimi ve politikalarıyla öne çıkıyor. Türkiye, Batı, Ortadoğu, Uzakdoğu, Afrika ve Arap coğrafyasıyla aynı anda dostluk ilişkileri kurabilen yegâne ülkedir... Türk dış politikası her zaman milli çıkarlarını, menfaatlerini esas alan bir eksendedir. Dün böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’I TAHRİK EDENLER: Adaların silahlandırılması meselesini Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile çok açık konuştuk. Bu iş sadece Yunanistan’dan kaynaklanmıyor, malum Beyaz Saray’daki dostları ve lobi sürekli olarak bunları tahrik ediyor. Bu tahrik neticesinde de zaman zaman arzu edilmeyen durumlar meydana geldi... Bu sorunları da süratle aşacağımıza inanıyorum.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ: Düzenleme Meclis’e sevk edildiğinde, süreç TBMM çalışma takvimine göre şekil alacak. Görüşmelerimizde İsveç tarafının verdiği sözlerin, garantilerin takipçisi olacağız. İsveç’in atacağı adımlara göre de biz harekete geçeriz. NATO’nun en güçlü ikinci ordusuna sahip, NATO’nun adeta lokomotifi Türkiye’nin AB üyeliği de birliğe canlılık ve güç katacaktır. İsveç’in, terör örgütleriyle mücadele ve teröristlerin iadeleri konusunda somut adım atması kendi lehine olacaktır. Verilen sözlerin, garantilerin yerine getirilmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

DEVASA ANLAŞMA: Suudi Arabistan ve Katar’ın da BAE gibi attığı ve atacağı, iş insanlarımızla yaptıkları görüşmeler var. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile yaptığım ikili görüşmede oranın da çok ciddi bir potansiyeli bulunduğunu, adımlar atılacağını bizzat kendileri ifade ettiler. Ciddi manada umutluyuz. Katar ile ilişkilerimiz olumlu seyretmeye devam ediyor. BAE ile büyük anlaşmalar imzalandı. 50.7 milyar dolar tutarında devasa ölçekli bir anlaşma yaptık. Körfez ziyaretimiz sırasında yine Cumhuriyet tarihimizin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesine imza atıldı. Tüm bu anlaşmalar maddi karşılıklarının ötesinde Körfez ülkelerinin Türkiye’nin ekonomisine, sanayisine güvenlerinin göstergesidir.

BERAT BEY DÖNEMİNDE ADIM ATILDI: 25 Temmuz Salı günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı, ardından da 28 Temmuz Cuma günü İsrail Başbakanı Netanyahu’yu misafir edeceğiz. Bu ziyaretlerle süreç daha da hızlanmış olacak. (İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevki) Burada zaten en sağlıklı proje, Türkiye üzerinden doğal gazın Avrupa’ya ulaşmasıdır. Yoksa Akdeniz’den Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatı maliyetleri itibarıyla çok fazla. Ama Türkiye’den olduğu zaman hem Türkiye olarak bunu kullanma noktasında karlı bir sürece girmiş olacağız hem de Avrupa’ya bu işin naklinde belli bir oran imkânımız olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Bey’in döneminde böyle bir adım atılmıştı. O adım kesintiye uğradı. Şimdi bu atacağımız adımla ilk defa Netanyahu ile bir temas kuruyoruz.

Haberin Devamı

Erdoğan, Körfez’de imzalanan anlaşmaları değerlendirdi: İmzalar Türkiye’ye güvenin göstergesi
Yazıcı’nın annesine son görev

GÜLDEN ÇOKTAN/İSTANBUL- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, annesi vefat eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’yı acılı gününde yalnız bırakmadı. Önceki gün 96 yaşında yaşama veda eden Fatma Yazıcı’nın Eyüpsultan Camii’ndeki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, bazı eski bakanlar ile çok sayıda yeni ve eski milletvekili de katıldı.

Haberin Devamı

Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

‘En önemli mirası’

Tabutun başında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Hakka uğurladığımız Fatma annemiz yol ve dava arkadaşım Hayati Bey’in valideleri ve bu yolda, bu davada beraber yürüdüğümüz Hayati kardeşimizi yetiştiren ve bizlerle beraber yol yürümesine vesile olan Fatma annemiz için Diyanet İşleri Başkanım tezkiye konuşmasını en güzel şekilde yaptılar... Fatma annemiz 96 yaşına ulaştı, böyle bir ömür. Bu ömür içerisinde hayırlı evlatlar yetiştirdi. Bu evlatlar onun en önemli mirası ve bu evlatlar inanıyorum ki onun ebedi alemde de en önemli şahitleri olacaktır” dedi. Fatma Yazıcı’nın cenazesi, Eyüp Mezarlığı’ndaki aile kabristanlığına defnedildi.

‘Gabar petrolü halkın cebine yansıyacak’

Gabar’daki petrol henüz halkın cebine girmeye başlamadı. Şu anda çıkarma safhasındayız. İnşallah bunu çıkarıp da devletin, hazinenin kasasına, kesesine girmeye başladığı andan itibaren inşallah vatandaşımıza yansıyacak. Gabar petrolü sistemimize entegre edildiğinde vatandaşımıza bir yansıması mutlaka olacaktır. Keşfi yapılan petrolün sisteme girmesi biraz zaman alacak... Şu anda günde 12-13 bin varil üretiyoruz. İnşallah 100 bin varile çıkacak ve dolayısıyla Türkiye üretimini ikiye katlamış olacak 2024’ün sonuna kadar. Yaklaşık 100 kuyu açacağız. Hummalı bir çalışma var.

EMEKLİYE ZAM AYARI YILBAŞINDA OLACAK: Emekliler noktasında da yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu. Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair söz verdik ve şu ana kadar da ezdirmedik. Enflasyonun üzerinde artışlar yapıldı. Biz memurumuza, çalışanımıza, emeklimize bu zamları yaparken, bazı fırsatçı, açgözlüler de adeta vatandaşın cebine elini uzatıyor. Bu fırsatçılara izin vermeyeceğiz. Ticaret Bakanlığımız denetimlerini sıklaştırdı, cezai işlemleri artırıyoruz.

‘ÖTV artışının nedeni depremin getirdiği yük’

ÖTV’nin maktu olmasından dolayı çok uzun zamandır enflasyon güncellemesi yapılmamıştı. Özellikle 6 Şubat depremlerinin getirdiği yoğun mali yük, bu anlamda bütçenin ihtiyaçları kapsamında böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Tüm bunlara rağmen akaryakıt fiyatlarında Türkiye, Avrupa’nın en ucuz ülkelerinden biri. Akaryakıtta zaten bir otomatik fiyatlandırma mekanizması var. Dünyadaki fiyatlar çerçevesinde belirleniyor. ÖTV artışıyla yapılan da depremin etkileri, depremle mücadele ile alakalı Türkiye’nin ihtiyaçları kapsamında yapılmış bir vergi düzenlemesidir.

YÜKSEK KİRALAR VE BOŞ KONUTLAR: (Boş duran evler ile ilgili çalışma) Bakanlığımızın konuyla ilgili çalışması var. Bu çalışmayla da bunların üzerine gideceğiz. Yani bunların yanına bu kar kalmayacak. Fahiş kira artışını ve konut fiyatlarını durdurmak için gerekirse ceza uygulamasına da gideceğiz. Vatandaşlarımızı açgözlü bir avuç azınlığın kar hırsına kurban edemeyiz. Vatandaşımızın alım gücünü düşürmemek, enflasyona ezdirmemek için yaptığımız zamlara göz diken ev sahipleri bunun bedelini ödemek zorunda kalacak. Hangi konuda olursa olsun fahiş fiyat artışlarına giden, piyasanın dengesini bozan cezasını çekecektir.

‘Sayın Putin ile tahıl koridorunu görüşeceğim’

(‘İsveç’e NATO’da yeşil ışık Türkiye’nin arabuluculukta önemi azalttı” haberleri) Tam aksine biz, şu anda Rusya ile ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Gerek Dışişleri Bakanım gerek MİT Başkanım görüşmelerini devam ettiriyorlar. Görüşmelerle birlikte çok yakın bir zamanda Sayın Putin ile görüşmelerimi gerçekleştireceğim. Öncelikle telefon diplomasisini kullanacağız.

Sayın Putin’in ağustosta planlanan ziyareti de gerçekleşirse bu hususları tüm ayrıntısıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devamını sağlayacağız... Rusya’nın da bazı beklentileri var. Bunların aşılması halinde Rusya bu tahıl koridorunun aktif çalışmasından yana... Sayın Putin ile etraflıca konuşarak, bu insani hareketin devamını temin edeceğimize inanıyorum.

Zelenskiy’den koridor telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Zelenskiy’nin talebi üzerine gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, liderler Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması konusunu detaylarıyla ele aldı. Erdoğan, Türkiye’nin barışı hakim kılmak için yoğun bir gayret ortaya koyduğunu ifade etti.-ANKARA Milliyet