GündemErgenekon’da 4 tutuklama daha

Ergenekon’da 4 tutuklama daha

05.07.2008 - 01:34 | Son Güncellenme:

Soruşturmanın son aşamasında gözaltına alınan 21 kişiden, aralarında Ankara Ticaret Odası Başkanı Aygün’ün de bulunduğu 4 kişi tutuklandı. Prof. Ovalı serbest bırakıldı. Eruygur sorguda rahatsızlandı

Ergenekon’da 4 tutuklama daha

“Ergenekon” soruşturmasının 6. dalgasında, aralarında iki emekli orgeneralin de bulunduğu 21 kişiden 4’ü daha tutuklandı. ATO Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, eski ADD Kadıköy Şube Başkanı Birol Başaran ve İbrahim Özcan cezaevine gönderildi. ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ise, tansiyonunun yükselmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
Soruşturmayı yürüten savcılık yetkililerinden alınan bilgiye göre, bitme aşamasına gelen iddianamenin tamamlanması, emekli orgeneraller Eruygur ve Hurşit Tolon, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın da aralarında bulunduğu 21 kişinin gözaltına alınması dolayısıyla bir süre daha uzayacak. Savcılık yetkilileri, soruşturmayı yürüten ve iddianamenin son hazırlıklarını yapan savcıların son gözaltılara ilişkin işlemleri sürdürmeleri nedeniyle, iddianamenin hazırlanmasının birkaç gün gecikeceğini ifade ettiler.

Çelişkili ifadeler
Önceki gün İP Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç ile birlikte adliyeye gönderilen  Barbaros Hayrettin Altıntaş’ın da çelişkili ifadeleri nedeniyle tutuklandığı öğrenildi.  Bülent Gökpınar’ın yanında şoför olarak çalıştığını söyleyen Altıntaş’a, aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Uğur’la ilgili sorular yöneltildi. Altıntaş, “Kürşat” diye hitap ettiği Uğur’un ilk tanıştıklarında muvazzaf subay olduğunu, Ankara’da yaşadığını, tanışmalarının da ayda bir İstanbul’a gelerek patronu Gökpınar’ı ziyaret etmesi nedeniyle olduğunu anlattı.
Altıntaş’ın ifadesinde, önce patronu Gökpınar vasıtasıyla Uğur’u tanıdığını söylerken, daha sonra Uğur sayesinde işe girdiğini anlatması, dikkat çeken çelişki olarak mahkeme ifadesinde yer aldı.  Daha sonra “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, TRT muhabiri Murat Avar, işadamı Siyami Yalçın, İP’li Akkoç ve Hamza Demir de serbest bırakıldı. Beş kişi hakkında mahkeme yurtdışına çıkış yasağı da koydu.

‘Sosyal statüleri’ dikkate alındı
Serbest bırakılan beş kişinin “mevcut delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti, olayın oluş şekli, telefon görüşme tutanaklarının içeriği, şüphelilerin örgütle bağlantılarını ortaya koyacak delillerin yoğunluk derecesi, şüphelilerin sosyal statüleri dikkate alındığında tutuklanmalarına yer olmadığı” gerekçesiyle serbest bırakıldığı öğrenildi.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguları tamamlanan zanlıların adliyeye sevk edilmesi sırasında da, bazı binaların çatılarına uzun namlulu silahlarla görev yapan Özel tim mensuplarının yerleştirildiği görüldü.
İstanbul Adliyesi’ne getirilen ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, yazar Erol Mütercimler, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, ADD Kadıköy Şubesi eski Başkanı Birol Başaran, Kemal Aydın, emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve İbrahim Özcan, adli tabiplikteki sağlık kontrolünün ardından savcılık katına çıkarıldı.
Gece geç saatlere kadar sorguları süren zanlılardan Aygün,  Uğur,  Başaran ve Özcan çıkarıldıkları nöbetçi mahkece tutuklandı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı da kefaletle serbest bırakıldı. Böylece operasyonda tutuklananların sayısı 53 oldu.

Bayrağı sormuşlar
Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelen avukat Erdem Olgun, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutulan müvekkili Osman Gürbüz’ün neden gözaltına alındığına ilişkin polisin henüz kendilerine bilgi vermediğini dile getirdi.
Halen dosyada gizlilik kararı bulunduğunu hatırlatan Olgun, müvekkilinin yaklaşık 62 saatten beri gözaltında olduğunu ve henüz sorgusunun tamamlanmadığını ifade etti. Olgun, Gürbüz’ün evinde yapılan aramalarda ele geçirilen, 3 yıl önce Mersin’deki bir mitingde müvekkilinin Türk bayrağını tutarken gösteren fotoğrafların incelendiğini söyledi.
Olgun, Gürbüz’ün Mersin’deki Cumhuriyet mitinginde Türk bayrağını tutarken çekildiğini belirttiği fotoğraflarından birini gösterip, “Bunlardan yaklaşık 70-80 fotoğraf terörle mücadele ekiplerinin elinde var” dedi. Olgun, müvekkiline, “Bu yürüyüşlerin neden düzenlendiği, neden millete bayrak dağıtıldığı, neden bu kadar çok ön plana çıktığı” gibi soruların sorulduğunu anlattı. Bazı gazetelerde müvekkili hakkında çeşitli iddiaların yer aldığını ifade eden Olgun, bu haberleri yapan gazeteciler hakkında dava açacaklarını da bildirdi.

Balbay’a destek
İstanbul Adliyesi önüne gelen Cumhuriyet gazetesi yazarı Ümit Zileli de, Mustafa Balbay’ın bırakılacağını beklediğini söyleyerek, “Önemli olan iddianamelerin ortaya çıkmasıdır” dedi.
İddianame ortaya çıkınca suçlamalara karşı en sert cevapları vereceklerini söyleyen Zileli, Balbay’ın moralinin iyi olduğunu dile getirdi. Adliyenin önüne Cumhuriyet gazetesi okurları gelerek Balbay’ın resimleri asılı olduğu CUMOK yazılı pankart açtı.
Bu arada, serbest bırakılan Tunç Akkoç yaptığı açıklamada, soruşturma kapsamında kendisine siyasi faaliyetlerini ve “Cumhuriyet devrimlerini” sorduklarını, tarih öğrencisi olduğu için Cumhuriyet tarihini anlattığını söyledi. Akkoç, “27 yaşındayım. Bugüne kadar kanunlara aykırı bir hareketim olmadı. Savunmamı da bunun üzerine kurdum” dedi.

En son Tolon kaldı
Gözaltında bulunduğu sırada Erol Mütercimler’le sohbet ettiğini ve morallerinin çok iyi olduğunu anlatan Akkoç, emekli orgeneralleri görmediğini ifade etti.
Gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde, 6. dalgada gözaltına alınan zanlılardan altısı serbest bırakılmış, beşi tutuklanmış, biri hastaneye kaldırılmıştı. Tolon’un  emniyetteki sorgusu ise sürüyordu. Aralarında Balbay ve Gürbüz’ün bulunduğu 8 kişi de savcılık ve nöbetçi mahkemede ifade veriyordu.

KEŞFETYENİ
Davet tarzı ikiye böldü! Sosyal medyada olay oldu
Davet tarzı ikiye böldü! Sosyal medyada olay oldu

Cadde | 21.06.2025 - 07:13

Oyuncu Cemre Baysel, davet tarzıyla sosyal medyanın gündemine oturdu.

Yazarlar