Gündem Erkenden yaşlanmamak için dikkat! Her çizginin başka bir anlamı var

Erkenden yaşlanmamak için dikkat! Her çizginin başka bir anlamı var

09.03.2022 - 06:46 | Son Güncellenme:

Yüzümüzde oluşan kırışıklıkların her birinin bir sebebi var. Sanıldığının aksine kırışıklıklar sadece yaşlanma sonucu oluşmuyor. Hatta farkında olmadan yaptığımız birçok şey bizi erkenden yaşlandırabiliyor. İşte bilmeniz gerekenler.

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Cildimizin yaşlanması biyolojik bir süreç. Bu süreçte yaşın ilerlemesi ve dış etkenler oldukça önemli. Yüzdeki kırışıklıkların oluşma sırası kronolojik yaşlanmada herkesye aynı sırayla ve aynı bölgelerde ortaya çıksa da, kişiden kişiye farklılık gösteren bunların yoğunluğu ve oranı oluyor. Bunu da belirleyen kişinin cinsiyeti, ırksal özelliği yani genetiği. Öte yandan olaylara karşılık verirken kullandığımız mimikler de yüzümüzdeki kırışıkların oluşumunda önemli bir rol oynuyor.

Haberin Devamı

Erkenden yaşlanmamak için dikkat Her çizginin başka bir anlamı var

CİLT YAŞLANMASININ ESAS BELİRTİSİ

Alnı kırışarak çizgileri daha belirgin hale gelmiş kişilerin aşırı düşünmeye eğilimli olan insanlar oldukları söyleniyor. Alnımızda oluşan çizgiler gerçekten yaşlanma belirtisi mi? Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, alında ve kaş arasında kırışıklık oluşumunun cilt yaşlanmasının esas belirtisi olduğunu, buna sebep olan şeyin alnımızdaki kasların tekrarlayıcı kasılması ve yağ dokusunun da zamanla azalması olduğunu söyledi.

Alındaki yatay kırışıklıklar mimik hareketlerini çok fazla yapan kişilerde daha fazla görülüyor. Nadiren 30 yaşından daha genç olanlarda alında kırışıklık görülmesi de bu kişilerin çok fazla mimik hareketleri yapması ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmasından kaynaklanıyor. Özekinci, "Eğer alnınızda dikey çizgiler mevcutsa bu uyku sırasında yanlış şekilde yatma alışkanlığına bağlı ortaya çıkar" ifadelerini kullandı. Çok mimik yapan kişilerin yüzünde görülen kırışıklıkların elbette bir sebebi var. Özellikle çok yaygın görülen kaş arasında oluşan çizgilerin dış faktörlerden daha bağımsız olarak ortaya çıktığı söyleniyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, "Yaşımız ilerledikçe derideki kolajen ve elastin miktarı azalır. Bunun sonucu olarak cildimiz yaşlandıkça incelir ve zayıflar. Mimik hareketlerinin çok sık yapılması yani çok sık kaş çatılması sonucunda bu bölgede oluşan çizgiler giderek derinleşir" dedi. Özekinci, bu durumun bölgedeki kas tonusu değişikliklerine karşı incelmiş olan cildin eş zamanlı uyum sağlayamamasından kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

Erkenden yaşlanmamak için dikkat Her çizginin başka bir anlamı var

FAZLA GÜLMEK DE GÖZLERE ZARAR!

Peki kaz ayaklarında meydana gelen kırışıklıkların sebebi ne? Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, kaz ayağı çizgileri denilen göz etrafındaki kırışıklıkların esas nedeninin gülme sırasında göz çevresindeki kasların tekrarlayıcı kasılması olduğunu ve buna karşılık yaş ile birlikte cildin incelmesi ve bu alandaki yağ dokusunun kaybından kaynaklandığını iletti. Mimik hareketlerini çok kullanan yani çok gülen kişilerde bu çizgilerin zamanla daha fazla arttığı aynı zamanda alkol ve sigara tüketilmesi, çok güneşe maruz kalınması, kötü beslenme alışkanlıkları, cildimize uygun cilt bakımı yapılmaması gibi dış faktörlere bağlı da yüzümüzde erken yaşlanma ortaya çıkabiliyor. Üst dudak çizgilerinin çoğu zaman sigara içme ve yeme bozuklukları gibi alışkanlıklardan kaynaklandığı ifade ediliyor.

Bununla ilgili Dr. Melda Özekinci, "Kaz ayakları kaş arasında ve alında görülen çizgiler 30 yaş gibi erken yaşlarda ortaya çıksa da üst dudak çizgilerinin oluşumu normalde 40 yaşından sonra ortaya çıkar" diye konuştu. Bunun nedeninin yaşa bağlı olarak dudaklarda incelme, ağız etrafındaki yumuşak dokunun artışı ve kasların zayıflaması olduğunu söyleyen Özekinci, sigara kullanımı sonrasında bu kırışıklıkların daha erken başladığını ve daha yoğun gözlendiğini ekledi.

Haberin Devamı

Günlük su tüketim miktarının önemini vurgulayan Özekinci, günlük 2 litreden fazla su tüketilmediği takdirde derinin kuruması sonucu da ince çizgilerin oluşabileceğinin altını çizdi. Su tüketiminin ardından beslenme fakörünün de cildimizin sağlıklı ve daha genç görünmesi için önemli olduğunu söyleyen Özekinci, "Doğru olmayan beslenme ve yeme alışkanlıkları yüzdeki kırışıklıkların erken ortaya çıkmasına neden olur. Proteinden zengin beslenmeli, eser elementler denilen demir, çinko, bakır, selenyum takviyeli ve A,B,C,D,E vitaminleri içeren yiyeceklerden tüketilmeli ve son olarak ağır yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Erkenden yaşlanmamak için dikkat Her çizginin başka bir anlamı var

'YER ÇEKİMİYLE YÜZ AŞAĞI DÜŞEBİLİR'

Ağız kenarlarında oluşan kırışıklıkların sebebini de açıklayan Dr. Melda Özekinci, nazolabial denilen burun ve ağız köşeleri arasındaki çizginin gülme esnasında doğal olarak ortaya çıkabildiğini ifade etti. Öte yandan bu bölgelerdeki kırışıklıkların alt yüzde yaşlanmanın bir belirtisi olabileceğine değinen Özekinci, ağız kenarındaki kırışıklıkların oluşumunda yer çekimi etkisinin altını çizerken zamanla yer çekiminin bu bölgede sarkmaya neden olabileceğini vurguladı. Burun köprüsü üzerinde ve burnun her iki yanında oluşan çizgilerin de gözlerini devamlı kısmaya çalışan ya da sürekli gülen kişilerde gözlendiğini söyleyen Özekinci, "Buradaki kasların tekrarlayıcı kasılması yani mimik hareketleri sonucu oluşur. Burunda oluşan bu kırışıklıkların yaşlanma ile alakası bulunmuyor. Yani bu çizgiler herkezde ortaya çıkmaz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ciltte oluşan kırışıklıkların tedavisi için neler yapılması gerektiğini ve yaşlanma karşıtı ürünlerin çizgileri yok etmede etkili olup olmadığına da değinen Dr. Melda Özekinci, ciltteki kırışıklıkları yok etmek için kozmetik tedavi uygulamadan önce mutlaka cilt yaşlanmasının esas nedenini iyi bilmek gerektiğini vurguladı. Yüzümüzün üst kısmının daha çok mimik kaslarının hareketleri ile ilişkili olarak kırıştığına değinen Özekinci, bu amaçla mimik kaslarını gevşetmek için botilunum toksin denilen ilaç kullanıldığını iletti. Özekinci, yüzün alt kısmında oluşan kırışıklık ve doku kaybının esas nedeninin mimik hareketleri olmadığını, asıl nedenin kolajen ve elastinin yaşla birlikte azalması sonucu yer çekimi etkisi ile aşağıya doğru sarkma olduğunu söyledi.

Kırışan bölgelere dışarıdan müdahele tedavilerinin bir seçenek olduğunu söyleyen Özekinci, vitaminlerin de kırışıklık giderici etki sağladığının altını çizdi. Özellikle nikotinamid denilen vitamin B3 özellikle ince çizgilerde, lekelerde, kızarıklıkta ve sarımsı mat solgun ciltte çok faydalıyken, vitamin C hem antioksidan hem de kolajen artışı sağlar. Dr. Melda Özekinci, "Vitamin E yani tokoferol nemlendirici antioksidan etkili. Yani sonuç olarak hem AHA hem de vitamin B3, C ve E içeren ürünleri bir arada kullanabilirsek cildimizdeki kırışıklıkları cilt bakımı sayesinde de tedavi edebilmemiz mümkün" dedi.