Gündem Eşi benzeri yok! 4 yıllık kazı çalışmasının ardından yeni keşif

Eşi benzeri yok! 4 yıllık kazı çalışmasının ardından yeni keşif

15.11.2023 - 18:53 | Son Güncellenme:

Düzce'de 4 yıldır kazı çalışmalarının devam ettiği Konuralp Antik Kentinde Eylül ayında bulunan Büyük İskender heykelinin ardından bu kez de yürütülen çalışmalar esnasında tespit edilen bir odanın içerisinde aslanlı mozaik ortaya çıkarıldı. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Eşi benzeri yok 4 yıllık kazı çalışmasının ardından yeni keşif

Düzce'de 4 yıl önce Konuralp Müze Müdürlüğü'nün kazı başkanlığını yaptığı Konuralp Antik Kentinde Medusa heykeli, Apollon heykeli ile Büyük İskenderin heykelleri bulundu. Uzman ekipler tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında antik tiyatronun üst kısmında tespit edilen odanın içerisindeki aslanlı mozaik ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Eşi benzeri yok 4 yıllık kazı çalışmasının ardından yeni keşif

Konuralp Müze Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, tiyatro aksının tam ortasına denk gelecek şekilde mozaikli bir yapının ortaya çıkarıldığı ifade edilerek, "Bu oda yapısının iç duvarları kalın bir harç tabakası üzerine mermer plakalar ile kaplı olduğu ve odanın kuzey güney yönünde dikdörtgen planlı olduğu belirlenmiştir. Odanın kuzeyinde, iç tarafa doğru bi platform temeli gözlenmektedir. Tüm odanın ince işçilik ile yapılmış beyaz, mavi, sarı, yeşil ve kahverengi tesseralardan oluşan bir mozaik taban ile kaplı olduğu görülmüştür. Geometrik desenler ile bezeli mozaiğin kenarları daha büyük ve renkli tesseralardan oluşan bir çerçeve şeklinde yapılmıştır. Mozaiğin ortasında ise daha küçük tesseralar ile yapılan dörtgen çerçevenin iç tarafında bir sahne betimlenmiştir. Eserler bize buranın Dionysos Kült Mekanı olduğunu göstermiştir." denildi.

Haberin Devamı

Eşi benzeri yok 4 yıllık kazı çalışmasının ardından yeni keşif

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Konuralp Antik Kentindeki kazılarda her gün yeni bir eser ile karşılaştıklarını belirterek, "En son bulduğumuz eser bir aslanlı mozaik. Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan bir mozaik keşfettik, ortaya çıkardık. Bu mozaik buradaki Antik Tiyatronun gün ışığına çıkmamış önemli bir unsuru. Daha önce de burada bir Medusa heykeli, Apollon heykeli ve yine Büyük İskenderin heykelini bulmuştuk. Bu bulduğumuz dördüncü önemli eser, Aslanlı Mozaik adı verilen bir eser. Arkeologlarımız Türkiye'de eşi benzeri bulunmayan bir eser olduğunu ifade ediyorlar." şeklinde konuştu.