Gündem Estonya hakkında bilgiler nelerdir?

Estonya hakkında bilgiler nelerdir?

24.04.2018 - 11:21 | Son Güncellenme:

Rusya ve Letonya'ya komşu olan ve Avrupa kıtasında yer alan ülke bazı konularda dünyada ön sıralarda bulunmaktadır. Tam adı Estonya Cumhuriyeti olan bu ülke Çarlık Rusya’nın yıkılmasıyla bağımsızlığını kazanmıştır. Estonya hakkında biraz bilgi edinelim..

Estonya hakkında bilgiler nelerdir

Rusya ve Letonya'ya komşu olan ve Avrupa kıtasında yer alan ülke bazı konularda dünyada ön sıralarda bulunmaktadır. Tam adı Estonya Cumhuriyeti olan bu ülke Çarlık Rusya’nın yıkılmasıyla bağımsızlığını kazanmıştır. Estonya hakkında biraz bilgi edinelim..

Estonya

Asıl adı Estonya Cumhuriyeti'dir. Baltık devleti olan bu ülke Kuzey Avrupa'da yer almaktadır. Sovyetler Birliği’nden ayrılan ilk ülkedir. Başkenti Tallinn’dir. Avrupa’nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Ülkede bulunan dinî görüşler arasında ateizm ilk sırada yer almaktadır. Nüfusun sadece %16’sı herhangi yaratıcının varlığına inanmaktadır. Estonya iklimi Baltık Denizi’nin etkisindedir. Ülkede kışlar çok uzun sürmektedir.

İlkbahar ve sonbahar aylarında az da olsa yağış görülmektedir. Estonya toprakların yarısı ormanlar ile kaplıdır. Ayrıca ülkede 1500’den fazla ada bulunmaktadır. Estonya’da vergiden seçimlere kadar her şey internet üzerinden oluşturulmaktadır. Hükümet ve parlamento 2000 yılından bu yana kağıt kullanmamaktadır. Ülkenin bir çok kısmında halk için ücretsiz internet bulunmaktadır. Bu ülkede internet ücretsiz karşılanması gereken bir haktır. Ayrıca yaz turizmi açısından oldukça önemli bir ülkedir. Parnu'da bulunan beyaz kumsallar birçok turistin ilgisini çekmektedir. Tallinn’de bulunan Orta Çağ’a ait yapılar da turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Estonya Tarihi

Estonya tarihi Orta Çağ’da başlamıştır. Orta çağ döneminde Estonlar, Uralların bulundukları yerlere göç etmişler. Ural dil ailesinin Fin-Ugor dilini kullanmaya başlamışlardır. 600 yıl öncesinde Baltık Denizi’nde bulunan limanları geliştirmişlerdir. 12. yüzyılda ticaret amacıyla gelen Cermenler halkı Estonları Hristiyanlığa davet etmiştir. Papa tarafından dinin kabul edilmesi için askerler gönderildiği söylenmiştir. Halk 16. yüzyıla kadar Alanlar tarafından yönetilmiştir. Yeni çağ döneminde Avrupa’da başlayan Protestan reformu Estonya'yı da etkilemiştir. Böylece halkın çoğu Protestanlığa geçmiştir. 1625 yılında devlet İsveç hakimiyeti altına girmiştir. 1721 yılında imzalanan antlaşma ile Estonya Rusya’ya bırakılmıştır. Yakın Çağ döneminde Çarlık Rusya’nın yıkılması ile birlikte devlet bağımsızlığını ilan etmiştir. Devlet daha sonra Sovyetler Birliği’nin işgaline uğramıştır. Yakın geçmişte ise Sovyet işgalinden ayrılan ilk devlet olmuştur. Ülke, Şarkı devrimiyle bağımsızlığını ilan etmiştir. 2004 yılının Mart ayında NATO'ya, Mayıs ayında Avrupa Birliğin’e üye olmuştur.

Estonya kültürü

Estonya halkı sevecen, sıcakkanlı, konuşkan ve yardımsever kişilerdir. Ülke yüksek okuma-yazma oranında sahiptir. Ülkede 19.30’dan sonra caddeler boşaltmaktadır. Üstelik trafik sorunun da fazla olmadığı bir ülkedir. Ayrıca kentlerde tramvay ağı oldukça geniştir. Başkentte toplu taşıma araçları ücretsiz kullanılmaktadır. Taciz, tecavüz gibi olayların oldukça az görüldüğü ülkede kadın sayısı erkek sayısından daha fazladır.