Gündem Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi! Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi! Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

30.05.2023 - 13:08 | Son Güncellenme:

17 yaşında motosikletiyle tek başına yolculuğa çıkan ve zamanla bunu bir tutkuya dönüştüren Gülşah Merve Yüksel, yıllar içinde yaptığı binlerce kilometre sonrası şimdilerde bambaşka bir heyecan içerisinde. Ev sahibinin kirayı artırması sebebiyle yola çıkma kararı veren Gülşah, sadece 12 bin kişinin yaşadığı yere nasıl gideceğini ve günlük 20-30 dolara neler yapabileceğini anlattı.

Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

Gonca Kocabaş / Milliyet.com. tr - Gülşah Merve Yüksel, zihin engelliler öğretmeni ve yaklaşık 2 sene özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarla çalıştı. Bu dönemi, hayatının en keyifli dönemleri olarak niteleyen Gülşah, “Ancak Türkiye şartlarında çalışmanın zorluğunu, ömrümüzden hiçbir şey görmeden, yaşamadan geçirdiğimiz saatleri düşündüğümde önce hayallerimi gerçekleştirip sonrasında öğretmenliğe dönmem gerektiğini hissettim” diyor.

Haberin Devamı

İLK MOTOSİKLETİNİ 13 YAŞINDA ALDI

Gülşah, motosikletiyle 8 senedir aktif olarak seyahat ediyor ve tüm planlarının önceliği seyahat etmek. Eğer bir motosiklet seyahatinin karşısında çok önemli bir toplantısı varsa tercihi her zaman motosiklet seyahatinden yana oluyor. Motosiklet, Gülşah’ın hayatına babası sayesinde girmiş. Kendisi de bir motosiklet kullanıcısı olan babası, henüz 13 yaşındayken Gülşah’a bir motosiklet hediye etti. Ancak Gülşah'ın uzunca süre bahçeden çıkması yasaktı. Sonra gizlice motosikleti kaçırmaya başladı. Çok kez lisenin önüne park etti. "Orada hissettiğim duyguyu hâlâ tarif edemiyorum" diyen Gülşah, ehliyeti alana kadar ara sokaklarda gizli gizli sürüşler yaptı. Ehliyeti alır almaz ise sonunu tahmin dahi edemediği yerlere doğru yol aldı.

Haberin Devamı

Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

Ehliyetini aldığı hafta ailesine, "Ben motosikletimle gideceğim" dediğinde herkesin gözleri yerinden çıkacaktı. Gülşah 3-5 gün gezeceğini söyleyerek evden ayrıldı. Yanına çadır ve uyku tulumu aldı. Hedefi ise Antalya’ya gitmekti. "Ne navigasyon kullanmayı ne motosiklete binmeyi doğru düzgün biliyordum. Sadece gitmek istiyordum" diyen Gülşah, “Bindim motosikletime. İznik Gölü güzel dediler, önce tabelalardan orayı buldum, sonrasında Afyon’a doğru sürdüm. Afyon’a vardığımda hava kararmıştı bile. Dedim ki 'Gülşah çadırın varsa kalacak yer derdin yok.' Yol kenarından biraz çıktım. Koskoca Antalya-İstanbul anayolunun kenarında kamp yaptım! Şimdi o kadar cesur değilim. Antalya bölgesine inip Çıralı, Olimpos derken evden çıkalı 1 ay olmuştu. Annemler Gülşah dön artık derken ben seyahatin ne kadar keyifli olduğunu düşünüp duruyordum. Okul açılacağı için son hafta döndüm. Bundan sonra ise tam anlamıyla dikiş tutamaz oldum” yorumunda bulundu.

40 GÜN BOYUNCA TEK BAŞINA TÜRKİYE’Yİ MOTOSİKLETİYLE GEZDİ

2015 yılında henüz bir üniversite öğrencisiyken Türkiye’de yaşanan iki büyük olay çok dikkatini çekti. Bunlar, Pippa Bacca ve Özgecan Aslan'ın katledilmesiydi. 'Kadına şiddete dur' demek ve kadın haklarına dikkat çekmek için yollara düştü. Tek başına 40 gün boyunca tüm Türkiye’nin sınırlarını motosikletiyle gezdi. Kendisini misafir etmek isteyen insanların evlerine konuk oldu. Hakkari’den Antep’e, Antalya’dan Çanakkale’ye kadar motosiklet kullandı.

Haberin Devamı

"Çok ünlü gazeteci abilerimiz 'Öldürülecek', 'İzmit’ten öteye gidemez', 'İnşallah parçasını buluruz' diye yazılarla ailemi kokutup motivasyonumu kırsa da asla vazgeçmedim’"diyen Gülşah, “Ben korkmuyordum. Çünkü her şey iletişimdir. Eğer iletişimin ve enerjin iyiyse her zaman iyi insanlarla karşılaşırsın” deyip ekledi:

“16 senelik motosiklet kullanıcısıyım. Ne kadın olduğum için trafikte tacize uğradım ne de açken çaldığım kapının açılmamasıyla karşılaştım. Türkiye insanı, kültürü, coğrafyası gerçekten bambaşka. 81 ili de bu 16 sene içinde gezdim, gördüm. Ve o insanların hiçbiri beni asla diğer çocuklarından ayırt etmediler.”

Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

DALGA GEÇENLER OLDU AMA VAZGEÇMEDİ

Gülşah, Türkiye’yi bitirdikten sonra Avrupa’ya turuna başladı. Üniversite’deyken bir videoda Norveç’i gördü ve "Ben buraya giderim" dedi. Dalga geçtiler, 'Saçmalama' dediler. Ancak asla vazgeçmedi. Yıllarca biriktirdiği parayşa aldığı 600 cc bir motosikleti vardı. "Gezip görmediğim bir motosiklete ihtiyacım yok" diyerek o motosikleti sattı. Paranın yarısıyla bir motosiklet aldı, kalan yarısı ise kendisinin seyahat bütçesi oldu. 90 gün boyunca kamp yaparak, hostellerde kalarak Norveç Nordkapp’a gitti. Kuzey’de araçla gidilebilecel son noktaya kadar gitti. Çok zorlandı, çok üşüdü ama o seyahati de bir sürü anıyla bitirdi. Avrupa’da sadece Portekiz’e gitmedi. Diğer tüm ülkeleri motosikletiyle yıllar içinde keşfetti.

Haberin Devamı

EV SAHİBİ KİRASINI ARTIRMAK İSTEYİNCE KARAR VERDİ

Şimdilerde ise dünya turuna çıkmaya hazırlanıyor. Ev sahibi kirasını 2.5 kat artırmak isteyince, yaptığı hesaplarla dünya turunun daha mantıklı olduğuna karar verdi. Özellikle İstanbul’da yaşamanın pahalı olduğuna dikkat çeken Gülşah, “Ev kiraları, elektrik, market… Yaşam maliyetim çok arttı. En son ev sahibi kirayı artırmak istediğini ve söylediği kiranın 2.5 katı olduğunu fark ettiğimde evi boşaltacağımı söyledim. Sabit giderlerimi ve önceki seyahatlerimde ortalama ne kadar harcama yaptığımı düşündüğümde kafa kafaya denk geliyordu. O an gidiyorum dedim. Dünya turuna tam anlamıyla böyle karar verdim” şeklinde ifade etti.

Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

Gülşah Merve Yüksel, Karadeniz’den başlayıp doğuya ilerleyecek. Rotası kabataslak belli olsa da nereye gitmek istediğine yolda karar verecek. Gürcistan - Kazakistan - Tacikistan – Moğolistan sonrası Kore ve Japonya’ya geçmeyi planlıyor. Seyahat için çok özel bölgeler olduğunu söyleyen Gülşah, “İnsan keşfetmek istedikçe nasıl muhteşem bölgelerle karşılaşıyor. Bunlardan birinin kopyasını verebilirim. Wakhan Koridoru. Savaşın uğramadığı, İpek Yolu'nun gözde bölgesi olan ve sadece 12 bin kişinin yaşadığı turistik olmayan, gezginlerin çok uğramadığı, ulaşımın zor olduğu bir bölge” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘BENİ EN ÇOK MOTORUMUN TRANSFERİ STRESİ SOKUYOR’

Gülşah’ın rotası sonrasında Güney Asya ile devam ediyor. "Kamboçya, Tayland, Malezya derken Avusturalya’yı çok merak ediyorum" diyen Gülşah, “Bu plan yaklaşık 1 sene sürüyor.  Seneye temmuz gibi motosikletimi bir gemiye yükleyip Güney Amerika’ya gönderecek ve Brezilya’dan Kolombiya’ya kadar her yeri göreceğim. Sonrasında Kuzey Amerika - Kanada ve Alaska var. Bu tam bir dünya turu olacak. Çok heyecanlıyım” dedi.

Bu dünya turunu planlarken kendisini en çok strese sokan şeyin motosikletinin transferi olduğuna vurgu yapan Gülşah, “Herkes seyretmek takip etmek olmak ister ama kimse elini taşın altına koymaz. Türkiye’de maalesef yardımcı olabilecek tek bir firma çıkmadı. Bu da seyahatimin maliyetini artıran en büyük şey olacak” yorumunda bulundu.

Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

Seyahat bütçesinin kişiden kişiye göre değiştiğine dikkat çeken Gülşah Merve Yüksel, “5 yıldızlı otellerde kalmak istersem şu anki fiyatlarla İzmir’den öteye gidemem. Benim için seyahat etmek tutku olduğu için her zaman planlamaya çok dikkat ediyorum. Çoğunlukla kamp yapmayı tercih ediyor, eğer şartlar uygun değilse hostellerde kalıyorum. İkisi de gezginler için vazgeçilmez, bütçeyi geçiyorum; sosyallik açısından da öyle” diyerek şöyle devam etti:

“Çünkü seyahatlerin en büyük kalemini konaklama oluşturuyor. Günlük 20-30 dolar arası konaklamaya ayırdığımda, İstanbul’da istenen ev kirasıyla eşdeğer hale geliyor. Benzin- yeme içme maliyetli şeyler değil. Zaten sürekli yolda olduğunuz için kısaca bir şehri gezeyim deyip, yorgunluktan 1-2 saat sonra uyuyorsunuz. Ekstra bir harcamanız olmuyor yani. Bu seyahatimin bütçesi aylık ortalama 1400-1600 dolar olacak. İstanbul’da yaşamanın maliyetini düşününce gerçekten bir dünya turu için çok başarılı.”

Ev kirası 2.5 kat artınca kararını verdi Sadece 12 bin kişinin yaşadığı bu yere gidiyor

MOTORUYLA ÇÖLLER VE OKYANUSLAR GEÇECEK

Yıllarca eğitimsiz bir şekilde motosiklete binmenin büyük bir yanlış olduğuna dikkat çeken Gülşah Merve Yüksel, “Motosiklet kullanmak, seyahat etmek istiyorlarsa gerçekten en önemli şey eğitim. Motosikletle seyahat etmenin tutkusuna vardıkları an bir daha vazgeçemeyeceklerini garanti ederim. Sonsuz bir bilgi var artık elimizin altında. Gitmek istediğimiz her yeri araştırıp, hangi evraklar gerektiğini öğrenebilir, yolların asfalt kalitesine kadar görebiliriz. Teknolojiyi kullanmamız gerekiyor” bilgisini paylaştı.

"Eğer isterseniz gözünüzde büyüttüğünüz engellerin aslında tek adımla geçilebileceğini göreceksiniz" diyen Gülşah Merve Yüksel, “Kısacası seyahat etme mikrobu bulaşmaya görsün, zihninizi vücudunuzu ele geçiriyor. Benim de öyle oldu. Belki 3-4 sene sürecek, belki yıllarca dönmeyeceğim, belki de yurdumun hasretini çekip dönmek isteyeceğim bir seyahate çıkıyorum. Kocaman bir motosikletle tek başıma, kamp yaparak, çöller, okyanuslar geçerek muhteşem insanlarla tanışarak seyahat edeceğim sonunu bilmediğim, hikayenin tamamını kendim yazacağım bir macera başlıyor” şeklinde konuştu.

Yazarlar