Gündem Evlat hasretleri 22 yıl sonra son buldu

Evlat hasretleri 22 yıl sonra son buldu

24.10.2022 - 09:49 | Son Güncellenme:

Kırklareli’de yaşayan Berna-Erkan Hari çifti 2000 yılında evlendi. Geçen 22 yılda en büyük hayalleri evlat sahibi olmaktı ancak 3 kez uygulanan tüp bebek tedavisi olumsuz sonuçlandı.

Evlat hasretleri 22 yıl sonra son buldu

22 yıl önce evlenen Berna-Erkan Hari çifti yıllarca bebek hasreti çekti. Bu süre zarfında Berna Hari’ye (41) çatlatma iğnesi verildi ve 6 aylık ilaç tedavisi uygulandı. Bekledikleri habere ulaşamayınca Erkan Hari de (44) doktora gitti ve varikosel operasyonu geçirdi. Operasyon sonrası bebek sahibi olabileceğini düşünen çiftin hayalleri yine yarım kaldı. Tüp bebek tedavisi kararı alan çift Edirne’de arka arkaya üç kez tüp bebek tedavisi görse de sonuç hep negatifti.

Haberin Devamı

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ PROGRAMI OLUŞTURULDU

Mücadeleyi hiç bırakmayan çift, son olarak İstanbul’a gelerek Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’nden Doç. Dr. Mehmet Reşit Asoğlu’na ulaştı. Tüm tahlil sonuçları değerlendirildi, detaylı muayene yapıldı ve kişiye özel tedavi programı oluşturuldu. Berna Hari’nin ilerleyen yaşına bağlı olarak sınırlı sayıda yumurtası vardı. Buna ek olarak rahim duvarında incelik tespit edildi. Oluşturulan tedaviyle 2 adet embriyo elde edildi. Transfer öncesi rahim kaynaklı problem histeroskopi operasyonuyla giderildi. Transfer aşamasına gelene kadar risk oluşturabilecek tüm faktörler ortadan kaldırıldı. Uygun gün ve zamanlamayla embriyolardan biri transfer edildi.

“UMUDUMU HİÇ KAYBETMEDİM”

Haberin Devamı

Tam 22 yıldır beklediği bu mutlu haberi alan çift gözyaşlarını tutamadı. Geçtiğimiz temmuz ayında oğlu Yusuf’a kavuşan anne Hari, “Yusuf’u kucağıma aldığımdaki mutluluğu ifade edebilecek bir kelime yok. 22 yıl dile kolay, çevremizdeki çocukları görünce çok özeniyordum ama hiçbir zaman isyan etmedim. Hep olumlu düşündüm, umudumu hiç kaybetmedim. Hamilelik sürecim de çok rahat geçti, 32’nci haftaya kadar çalıştım. Sonunda sağlıkla yavruma kavuştum. Anne olmak muhteşem bir duyguymuş. Dondurulmuş bir embriyomuz var. İlerleyen zamanda oğlumuza kardeş düşünüyoruz” diye konuştu.

Evlat hasretleri 22 yıl sonra son buldu

SINIRLI SAYIDA YUMURTA REZERVİYLE BİRLİKTE RAHİM DUVARINDA İNCELİK TESPİT EDİLDİ

Doç. Dr. Mehmet Reşit Asoğlu uyguladığı tedavinin detaylarına yönelik şunları söyledi:

“Çiftimiz bize başvurduğunda Berna Hanımın yumurta rezervi düşüktü ve yumurtalarında erken çatlama problemi vardı. Bu sebeple tüp bebek tedavisi sırasında ilaçların dozları ve süresi hassas bir şekilde ayarlanmalıydı. Kişiye özel tedavi ile başarıya odaklı bir tedavi planı yapıldı. Toplanan yumurtalardan çok iyi kalitede beşinci gün embriyoları elde edildi ancak bir sorunumuz daha vardı. Hastamızın rahim duvarı kalınlaşmıyordu. Histeroskopi ile gereken kontroller ve tedavi yapıldı. Rahim duvarı kalınlığı belli bir seviyeye ulaşınca embriyo transferi planlandı. Hastamızın yaşı iki embriyonun aynı anda transferine uygun olsa da tek embriyo transferi yapılması daha uygun görüldü çünkü amaç sadece gebelik elde etmek değildi; amaç gebeliğin devamında sağlıklı bir bebeğin doğmasıydı. Berna Hanım Yusuf’u dünyaya getirdi. Dondurulan embriyo ile Yusuf’un kardeşi güvenli bir şekilde saklandı, şimdi ikinci mucize için hazırlıkları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Evlat hasretleri 22 yıl sonra son buldu

RAHİM DUVARI İNCELİĞİ HAMİLELİĞE ENGEL OLUR MU?

Rahim inceliğinin tüp bebek tedavisinin başarısını doğrudan etkilediğini aktaran  Doç. Dr. Asoğlu, “Rahim duvarı inceliği, embriyonun rahim içine tutunamamasına dolayısıyla kişinin gebeliğini sürdürme konusunda problem yaşamasına yol açabilir. Tüp tedavisinde embriyonun sağlıklı şekilde yerleşmesi için rahim duvarının en az 7 mm ve en fazla 14 mm kalınlığında olması gerekir. 6 mm ve altında rahim inceliği olan kişilere yapılan embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme yerleşmesi pek mümkün değildir. Rahim duvarı inceliği tedavisi pek çok farklı yöntemle yapılabilse de öncelikle problemin neden kaynaklandığının belirlenmesi gerekir. Buna bağlı olarak başarılı sonuca ulaşmak ve sağlıklı gebelik sağlayabilmek için öncelikle rahim kaynaklı problem çözüme kavuşturulup ardından embriyo transferi yapılmalıdır” dedi.