Gündem Evler toprak oldu yuttu!

Evler toprak oldu yuttu!

09.03.2010 - 01:51 | Son Güncellenme:

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 6 büyüklüğünde olan ve 1 dakika süren depremde, kerpiçten yapılan evler kumdan kaleler gibi çöktü. Kerpiç enkazı altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti, 74 kişi yaralandı. Ölümlerin çoğunun, enkaz altında nefes alınamadığı için boğularak olduğu bildirildi

Evler toprak oldu yuttu

Elazığ’da dün saat 04.32’de 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin merkezinin Karakoçan ilçesine bağlı Başyurt beldesi olduğunu ve yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı. Yaklaşık 1 dakika süren sarsıntıda kerpiçten yapılan evler kumdan kaleler gibi çöktü. Kerpiç enkazı altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti, 74 kişi yaralandı. Ölümlerin çoğunun enkaz altında nefes alınamadığı için boğularak olduğu bildirildi. Depremin ardından bölgede en büyüğü 5.5 olmak üzere yaklaşık 84 artçı deprem meydana geldi.

Kerpiç evler un gibi dağıldı
Deprem, Elazığ’ın yanı sıra Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Erzurum, Batman, Siirt ve Malatya’da da hissedildi. Başta Elazığ olmak üzere depremle birlikte bölgedeki illerde sabahı karşı sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayan halk, sabah ayazında sokaklara döküldü. Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır üçgeninde kalan Kovancılar ilçesine bağlı köylerde onlarca ev yerle bir oldu.
Jandarmanın köyleri taraması sırasında enkaz altında kalanlar olduğu bilgisi gelince köylere arama kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Deprem en fazla Kovancılar’ın 180 haneli, yaklaşık 1000 nüfuslu Okçular ile Yukarı Demirci köylerinde can kaybı ve hasara neden oldu. Enkaz altından çıkarılan yaralılar Kovancılar, Karakoçan ilçeleri ile Elazığ’daki hastanelere sevk edildi.
Depremde toprak kayması sonucu yolları kapanan köylerdeki yaralıları taşımak için ambulans helikopterler gönderildi. Köylerde yakınları bulunanlar, araçlarıyla yola çıktı. Jandarma ekipleri, kargaşayı önlemek için köye giden yolları kontrol altına alıp, önceliği arama kurtarma, sağlık ve Kızılay ekiplerine verdi.

51 kişi can verdi
Sivil Savunma ve AKUT ekipleri ile jandarmanın yürüttüğü kurtarma çalışmaları öğle saatlerine kadar sürdü. Enkazdan çıkarılan cesetlere hastanede ölenler de eklenince depremde can verenlerin sayısı 51’e yükseldi. Kimlik tespiti ve otopsinin ardından ölenler köyleri Okçular, Yukarı Kanatlı, Yukarı Demirci, Aşağı Demirci, Kayalı ve Göçmeler’de kurulan Kızılay çadırlarında yıkandıktan sonra toprağa verildi.
Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde 15’er, Kayalı ile Göçmezler köylerinde 4’er, Yukarı Kanatlı köyünde ise 3 kişi öldü. Kovancılar Devlet Hastanesi’nde zaman zaman kargaşa ve panik yaşandı. Hastane bahçesine kurulan çadırda, Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ve diğer hastenelerden gelen uzman doktarlar ve sağlık ekipleri yaralıları tedavi etti.
Kızılay’ın çadır kurması için iş makineleri tarafından yer düzenleme çalışması yapıldı. Sık sık meydana gelen artçı sarsıntılar nedeniyle köylüler yaktıkları ateşlerin başında battaniyelere sarılarak ısınmaya çalıştı. Köyde sağlık ekipleri hazır tutulurken, Kızılay da depremzedelerin kalması için kış koşullarına uygun çadırlar kurdu. Elazığ ve Muş’tan afet uzmanlarını deprem bölgesine sevk eden Kızılay, ilk aşamada 250 çadır, bin battaniye, 1 seyyar mutfak ve yeteri kadar kumanya gönderdi.

110 artçı meydana geldi
6.0 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan artçı sarsıntılarla bölge beşik gibi sallanmaya devam etti. Bölgede yaklaşık 12 saat içerisinde en büyükleri 5.5, 5.3 ve 5.1, en küçüğü de 2.4 olan toplam 110 artçı sarsıntı kaydedildi. Bu artçıların merkez üsleri ise Gökdere- Palu, Karakoçan- Başyurt ve Karakoçan merkez olarak kaydedildi.
Okçular’da, köylülerin enkaz kaldırma çalışmasını izlediği sırada meydana gelen artçı sarsıntılar büyük panik yaşanmasına neden oldu. Binaların hasar görmesi nedeniyle resmi dairelerde işbaşı yapılamadı, öğrenciler de okullara gidemedi.
Elazığ’ın yanı sıra Tunceli ve Bingöl’de okullarda öğretime 2 gün ara verildi. Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde de Kaymakamlık binasında sıva çatlakları meydana geldi. İlçeye bağlı Bulgurcular Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun (YİBO) hem pansiyon hem de okul binasında çatlaklar meydana geldi, öğrenciler ailelerinin yanına gönderildi.

Haberin Devamı

Evler toprak oldu yuttu

Sarsıntıyla birlikte her yeri toz bulutu kapladı
Depremin vurduğu köylerde oturanlar yaşadıkları şoku uzun süre üzerlerinden atamadı. Sabah namazı yaklaştığı için abdest alıp camiye gitmek üzere kalktığını söyleyenler, sarsıntıyla birlikte köylerini toz bulutunun kapladığını söyledi. Bir köylü dehşet anını şöyle anlattı: “Göz gözü görmüyordu. Kerpiç evlerin hemen hepsi yıkılmış, diğer evlerde de hasar meydana gelmişti. Dondurucu soğukta, depremden kurtulanlar, enkaz altında kalanları kurtarmak için büyük çaba harcadı. Toprakları kazma ve küreklerle kazıp, çıkardığımız yaralıları kendi imkânlarımızla hastanelere sevk ettik.”

Okul sırası musalla taşı oldu
Depremde hayatını kaybedenlerden isimleri belli olan 22 kişi şöyle: Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuğba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ, çocukları Emrullah ve Yusuf Akdağ, Muhammet Emin Polat (çocuk), Netice Polat, Medine Akdağ (çocuk), Muhammet Özdoğan (çocuk), Berivan Özdoğan, Özcan Cirit, Nazile Cirit, Murat Cirit ve Fikri Özdoğan.

Haberin Devamı

BU ACIYA YÜREK Mİ DAYANIR!
Okçular köyünde ölen 17 kişi, köyde kılınan cenaze namazlarının ardından gözyaşları arasında toprağa verildi. Köylülerin ölen çocukların minik bedenlerini kucaklarında taşımaları görenlerin yüreklerini sızlattı.

Deprem bölgesinde 3 gün yağmur var
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne göre depremle sarsılan Elazığ’da bugün yağmur etkili olacak. Yarın ve perşembe bulutlu bir havanın hâkim olacağı Elazığ’da cuma gününden itibaren yine yağmur yağacak.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerine göre, Elazığ ve çevresinde bugün gün boyu yağmur etkili olurken, sıcaklık 16 derece olacak. Rüzgâr güneyden saatte 13 kilometre hızla esecek. Yarın ve perşembe günü çok bulutlu bir havanın görüleceği Elazığ’da sıcaklık değişmeyecek, rüzgâr hızını biraz daha artıracak. Cuma günü de sağanak yağış beklenirken, hava sıcaklığı 15 dereceye düşecek.

DEPREMİN KÜNYESİ

Evler toprak oldu yuttu

Deprem, saat 04.32 sıralarında Elazığ Karakoçan’da Doğu Anadolu Fayı üzerinde yer alan 40 kilometre uzunluğunda sağ doğrultu atımlı “Karakoçan Fayı”nda meydana geldi. 6 büyüklüğündeki deprem, yerin 10 kilometre altında gerçekleşti. Uzmanlara göre deprem, “sığ odaklı deprem.” Karakoçan fayı, Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı arasında kalan bölgede bulunuyor ve depremsellik açısından Türkiye’nin aktif bir yöresi olarak kabul ediliyor. Karakoçan Fayı, MTA (Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü) tarafından tanımlanmış bir fay olup, genel doğrultusu kuzeybatı-güneydoğu gidişli, Doğu Anadolu Fayı’na dik açı yapacak bir şekilde içinde birçok irili ufaklı diri fay parçası barındıran bir zon özelliği taşıyor. Bölge bu nedenle çok sık aralıklarla bu ve benzer büyüklükte depremler üretiyor.

Haberin Devamı

Bursa da sallandı
Bursa’nın Gemlik ilçesinde de dün 18.07’de 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 3.4 kilometre derinlikte meydana gelen sarsıntı korkuya neden oldu.

Haberin Devamı

Kerpiç nedir?
Killi toprak ve samanın karıştırılmasıyla elde edilen kerpiç, Anadolu’nun yoksul bölgelerinde yoğun olarak kullanılıyor. Ekonomik olması ve ısınma maliyetini düşürmesi nedeniyle tercih edilen kerpiç evler yaz aylarında da serinlik sağlıyor.

Yazarlar