Gündem Faili meçhul küçük şehidin tazminat davası kabul edildi

Faili meçhul küçük şehidin tazminat davası kabul edildi

23.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eğitim atışındaki kurşunla evinin önünde can veren Edanur’un ölümüyle ilgili Danıştay, 11 yılın ardından aileye tazminat ödenmesi için davanın yeniden görülmesine hükmetti...

Faili meçhul küçük şehidin tazminat davası kabul edildi

ELİF ALTIN İstanbul - Safranbolu’da 4 Kasım 2010 tarihinde, 4 yaşındaki Edanur Avcı, evinin önünde oynarken köye bin 202 metre uzaklıktaki 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanlığı’nda yapılan eğitim atışı sonucu kafasına isabet eden kurşun ile hayatını kaybetti. Avcı’nın ölümüyle ilgili Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Savcılığı dönemin Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ahmet Adnan Şimşiroğlu ve 1’inci Tabur Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mustafa Ulus hakkında, ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Takipsizlik verildi

Savcılık askeri alanda toplanan 230 silahı balistik inceleme için Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderdi. İncelemede, Edanur’un ölümüne yol açan merminin gönderilen silahlardan çıkmadığı tespit edildi. Ancak bilirkişi raporlarında Edanur’un ölümüne sebebiyet veren atışın 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı istikametinden MG-3 makineli tüfek atışından kaynaklandığı belirtildi. Olayın ardından Alay Komutanlığınca Edanur’un şehitlik mertebesi kazandığı açıklandı. Ancak askeri savcılık Eda Nur’un ölümüne yol açan merminin atıldığı silahın bulunamadığını belirterek dosyaya takipsizlik kararı verdi.

İki soruşturma da kapatıldı

Kızının dosyasını adeta bir avukat gibi izini süren Yusuf Avcı, 18 Ekim 2016’da BİMER’e başvuruda bulunarak soruşturmanın yeniden açılmasını istedi. Yeniden soruşturma başlatan Safranbolu Cumhuriyet Başsavcılığı daha önceden aynı konu ile ilgili bir soruşturma daha yapıldığı gerekçesiyle bu dosyayı da kapattı. Bu süreçte baba Yusuf Avcı kızının acısına daha fazla dayanamayarak 28 Eylül 2017 tarihinde hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

‘Ne failleri bulacaksın, ne suçu üstleneceksin’ 

Aradan geçen 11 yılın ve yaşanan onca acının ardından Edanur’un ölümüyle ilgili dosyada yeni bir gelişme yaşandı. Jandarma ve İç İşleri Bakanlığı’na 150 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası da açan Edanur’un ailesinin bu davası da dava süre aşımı dolduğu için reddedilmişti. Ancak ailenin avukatı karara itiraz ederek dosyayı Danıştay’a taşıdı. İncelemeyi tamamlayan Danıştay 10. Dairesi, bakılan davanın süresinde açılmış olduğu, süre aşımı nedeniyle davanın reddi yolunda verilen temyize konu kararda hukuki isabet bulunmadığını belirterek, Kastamonu İdare Mahkemesi’nin 29 Aralık 2014 tarihli kararının bozulmasına davada yeniden karar verilmesi için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Milliyet’e konuşan Avcı ailesinin avukatı Gökhan Ağdemir, “Ne failleri bulacaksın, ne tazminat vereceksin, ne suçu üstleneceksin. Bu hangi vicdana sığar? Hukuk devleti böyle mi işler?” dedi.