Gündem Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul fethine çıkış yıldönümü, Edirne'de kutlandı

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul fethine çıkış yıldönümü, Edirne'de kutlandı

26.05.2024 - 20:05 | Son Güncellenme:

İstanbul'un fethinin 571'inci yıldönümü kutlamaları kapsamında, Edirne'de 'İstanbul'un Fethi Edirne'den Başlar' programı düzenlendi. Fetih için topların döküldüğü Tophane Bayırı'ndan başlayan kutlamalar kapsamında, temsili olarak canlandırılan Fatih Sultan Mehmet, mehter takımı eşliğinde at üstünde Selimiye Camisi meydanına yürüdü.

Fatih Sultan Mehmetin İstanbul fethine çıkış yıldönümü, Edirnede kutlandı

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Edirne Şubesi tarafından bu yıl kentte 18'inci kez 'İstanbul'un Fethi Edirne'den Başlar' programı düzenlendi. Fethin 571'inci yıldönümü kapsamında gerçekleştirilen program İstanbul'un fethinde kullanılan topların döküldüğü bölge olan Tophane Bayırı'ndan başladı. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer de katıldı. Büyük Türk bayrağının açıldığı programda temsili olarak canlandırılan Fatih Sultan Mehmet mehter takımı eşliğinde at üstünde Selimiye Camisi meydanına yürüdü.

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmetin İstanbul fethine çıkış yıldönümü, Edirnede kutlandı

'İSTANBUL'UN FETHİNİ ANLAMK İÇİN EDİRNE'Yİ ANLAMALIYIZ'

Yürüyüşün ardından program, Selimiye Camisi meydanında devam edildi. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Kuran okunup, dua edildi. Programda konuşan AGD Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş, İstanbul'un fethini anlamak için Edirne'yi anlamak gerektiğini söyledi. İriş, "Her yanından tarih fışkıran Edirne köklü gelenekleri, muhteşem yapılarıyla yeryüzündeki müstesna şehirlerden biridir. İçinde yaşamaktan onur duyduğumuz Edirne'miz yüzlerce eserin yanında binlerce tarihi kişiliği barındırmıştır. Bu önemli şahsiyetlerin başında da hiç kuşkusuz Fatih Sultan Mehmet Han gelir. Bilindiği gibi dünya tarihindeki en önemli olaylardan biri olan İstanbul'un fethi her yıl görkemli bir şekilde kutlanmaktadır. Ancak Fatih Sultan Mehmet Han'ın Edirneli olması, fetih hazırlıklarının Edirne'de yapılması, İstanbul'un fethinde önemli rol oynayan topların Edirne'de dökülmesi gibi Edirne ile özdeşleşmiş birçok konu bugüne kadar maalesef gölgede kalmıştır. Fetih ile Fatih etle tırnak gibidir. Etle tırnak gibi iki kelime, iki isimdir. Özetle fetih İstanbul'dadır ama her şey Edirne'de başlamıştır. İstanbul'un fethini almak, anlamak için önce Edirne'yi ve Edirne'de yapılanları anmak ve anlamak. Gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı

İriş'in konuşmasının ardından program, mehteran konseri ile devam etti.

Fatih Sultan Mehmetin İstanbul fethine çıkış yıldönümü, Edirnede kutlandı