Gündem Filmlerde HAYTAP logosu dönemi

Filmlerde HAYTAP logosu dönemi

07.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hayvan haklarının korunması amacıyla 2008 yılında kurulan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) yurt dışında yıllardır uygulanan film denetim mekanizmasını Türkiye’de yerleştirmeye çalışıyor.

Filmlerde HAYTAP logosu dönemi

Film setlerinde bulunarak, kamera arkası görüntülerini izleyerek, sorgulama yaparak, çekimler sırasında hayvanların zarar görüp görmediklerini inceleyen HAYTAP sanat ekibi, seyircinin içini rahatlatmak görevini de üstleniyor. Şimdiye kadar “İlk Öpücük” ve “Ailecek Şaşkınız” filmlerinden gelen talep üzerine inceleme yapan ve hayvanların zarar görmediğini tespit eden ekip, yapımcıların şimdiye kadar bekledikleri ilgiyi göstermemiş olmasından şikâyet etse de gelecek adına ümitlerini koruyor.

Haberin Devamı

HAYTAP Sanat Yönetmeni Tuğçe Madayanti Dizici, “Hiçbir canlıya zarar verilmemiştir” ibaresinin film yapımcıları tarafından konduğu için bir şey ifade etmediğini söyleyerek, “HAYTAP’ın önceliğinin hayvan hakları olduğunu, başka çıkarı olmadığını herkes biliyor. HAYTAP logosu güven verici” dedi.

‘Kargaya sersemletici iğne yapılmış’

Hayvanların filmlerde kullanılabilmesi için veteriner gözetiminde tutulması, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü’nden izin alınması gibi şartları çoğu yapımcının yerine getirmediğini belirten Tuğçe Madayanti Dizici, 37’nci İstanbul Film Festivali’nde en iyi film ödülü verilen “Borç” filminin çekimlerinde öldüğü ortaya çıkan kargayla ilgili de şunları söyledi: “Filmde kargaya sersemletici iğne yapılmış. Bir hayvana hareketlendirici veya sersemletici ilaç verilmesi yasaktır. Karga stresten uzak koşullarda tutulmalıydı ama hayvanın canı hiçe sayıldı. Festival karganın ölümünü ödüllendirmiş oldu bir yerde. Bunu dile getirdiğim için, ‘filmin başarısını baltalamak’ istediğimi söyleyip beni özür dilemeye davet ettiler. ”