Gündem Fuar ‘gazla’ başladı!

Fuar ‘gazla’ başladı!

14.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HES yapımında kullanılan iş makineleri ve yeni teknolojilerin tanıtıldığı Baraj ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’nın ilk günü, HES karşıtı protestolara sahne oldu. Polis, çevreci aktivistlere biber gazıyla müdahale etti

Fuar ‘gazla’ başladı

Baraj ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’na girmek isteyen çevre aktivistlerine polis biber gazıyla müdahale ederken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu protestoculara “Yurtdışı firmalarının gazına gelmeyin” çağrısında bulundu.
İstanbul Fuar Merkezi’nde 3 gün sürecek Baraj ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı olaylı başladı.

Baraj ve HES fuarına tepki
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla başlayan, HES yapımında kullanılan iş makinaları ve yeni teknolojilerin tanıldığı fuarın ilk günü, HES karşıtı protestolara sahne oldu. Sabahın ilk saatlerinde Dünya Ticaret Merkezi metro istasyonu civarında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, “Şirketlerin yalanına, doğanın talanına Baraj ve Hes fuarına hayır” yazılı pankart fuar alanına doğru yürüyüşe geçti. “HES yapma boşuna, yıkacağız başına”, “Dereler özgürdür, özgür akacak” sloganları atarak fuar merkezinin önüne gelen grup, burada bir açıklama yaptı. Açıklamanın ardından dağılma çağrısı yapılan grup arasından birkaç kişi Bakan Eroğlu’nun da fuarı gezdiği sırada alana girmek istedi. Harekete geçen grup, önce özel güvenliklerin barikat kurduğu giriş kapısına doğru yöneldi. Ellerindeki mavi boyayla özel güvenliği püskürten grubun, sert cisimlerle kapalı kapılara vurması çevik kuvveti harekete geçirdi. Araçlarından inen çevik kuvvet ekipleri, biber gazı ve boyalı mermi kullanarak gruba müdahale etti. Grubun polise yanıtı ise pet şişe atmak oldu. Polis, eylemcilerden 3’ünü gözaltına aldı. Bunun üzerine grup tekrar kapıya yönelerek arkadaşlarının bırakılmasını istedi. Olayların büyümesini önlemek için polis, için gözaltına alınanları serbest bıraktı. Grup da bunun üzerine sloganlar atarak dağıldı.

Haberin Devamı

4 ampulden biri bizim
Fuar kapsamında düzenlenen 2. Barajlar Kongresi’nin açılışında konuşan Bakan Eroğlu ise, HES’lere yönelik protestolara anlam veremediğini söyledi. Eroğlu, “Bütün dünyada hidroelektrik potansiyel, ABD, Kanada dahil, yüzde 90-95 oranında kullanılıyor. Türkiye 2003 yılında bu potansiyelin yüzde 18’ini ancak kullanıyordu. Su akıyor biz bakıyorduk. 26 milyar kilowatt saat üretimi geçen yıl sonunda 79 milyar kilowatta çıkardık. Şu anda şu gördüğünüz dört ampulden bir tanesi bizim getirdiğimiz elektrikle yanıyor. HES’ler Türkiye’de elektriğin sigortasıdır, buna karşı çıkmak doğru değildir. Lütfen hiç kimse burada büyük bir pasta var, onların, bazı elektrik üreten yurt dışı firmaların gazına gelmesin. Doğalgazdan, kömürden elektrik üreten firmaların gazına gelmesin” diye konuştu.
Bakan Eroğlu, İstanbul’da su sıkıntısının yaşanmayacağını da belirttti.