Gündem ‘Garip’ mektuplar yeniden basıldı

‘Garip’ mektuplar yeniden basıldı

31.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oktay Rifat’ın doğumunun 100. yılında Şevket Rado’ya Garip akımının üç şairinin yazdığı mektuplar kitapta toplandı. Yapı Kredi Yayınları Garip akımının en önemli eseri ‘Garip’i de yeniden bastı.

‘Garip’ mektuplar yeniden basıldı

Garip akımının üç şairi Melih Cevdet, Oktay Rifat ve Orhan Veli’nin gazeteci yazar Şevket Rado’ya 1930’lu yıllarda yazdıkları mektuplar Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. İlk kez 2002’de basılan ‘Şevket Rado’ya Mektuplar’ adlı bu kitap, bu kez 12 yıllık bir aradan sonra yenilenmiş dipnotlar ve bu arada hayatını kaybeden Türkan Rado’ya ithafla basıldı. Bu kitabın yanı sıra Yapı Kredi Yayınları, Garip akımıyla Türk şiirine yeni bir soluk getirerek büyük bir çığır açan Orhan Veli’nin ‘Garip, şiir hakkında düşünceler ve Melih Cevdet, Oktay Rifat, Orhan Veli’den seçilmiş şiirler’ adlı kitabını da, üç büyük şairin yüzüncü yaşları sırayla kutlanan bu yıl bastı.
Basılan kitapların 0ilki “Şevket Rado’ya Mektuplar”da, Orhan Veli’nin La Fontaine çevirilerinin perde arkası; Oktay Rifat’ın yayımlanmamış ve nerede olduğu bilinmeyen ‘Ahmet’ adlı bir kitabı ve ‘Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler’ kitabıyla ilgili bilinmeyen bir yayıncılık serüveni ve Anday’ın Ankara yıllarına ilişkin anıları, Şevket Rado’dan basması rica edilen çok sayıda Garip şiiri yer alıyor.

İyi sahaf edebiyat bilir
Kitabı titizlikle yayına hazırlayan Turkuaz Sahaf’ın sahibi Nedret İşli, “İyi bir sahaf işini severek yapıyorsa, edebiyat tarihçisi kadar edebiyata hakim olur ama edebiyat eleştirmeni değildir. Ben de değilim, esas ilgim ve eğitimim eski Türk edebiyatı üzerinedir. Benim bu kitaptaki amacım, anahtar ve işaret göstermek araştırmacıları bu isimlerin hayatlarında yeni şeyler bulmaya teşvik etmektir” diyor.