Gündem Gaziantep'te yoğun kar kâbus yaşattı

Gaziantep'te yoğun kar kâbus yaşattı

20.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin büyük bölümünde etkili olan kar yağışı bazı yollarda kâbusa döndü. Yüzlerce araç kara gömülürken binlerce kişi de mahsur kaldı. Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'nun kapanması nedeniyle Nurdağı mevkiinde 19 saate yakın mahsur kalan binlerce vatandaş, yoğun çalışmayla kurtarıldı.

Gaziantepte yoğun kar kâbus yaşattı

Yurdu doğusundan batısına kadar etkisi altına alan yoğun kar yağışı bazı yollarda kâbusa döndü. Yüzlerce araç kara gömülürken binlerce kişi de araçlarda mahsur kaldı. Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun kapanması nedeniyle mahsur kalan binlerce vatandaş, ekiplerin yoğun çalışması sonucu kurtarılırken yüzlerce kişi de tesislere sığındı. Kızılay, Karayolları, AFAD ekipleri vatandaşlara yemek dağıtırken Milli Savunma Bakanlığı da kurtarma çalışmaları için iki helikopter tahsis etti.

Haberin Devamı

TIR'lar yolu kapattı

Gaziantep'in, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis ile bağlantısını sağlayan yollarda yağış nedeniyle birçok araç kaydı. TAG Otoyolu'nun 50'nci kilometresinde kayan iki TIR'ın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu, yüzlerce araçta çok sayıda kişi mahsur kaldı. Vatandaşların büyük kısmı önceki gün sabaha kadar süren çalışmalarla kurtarılırken otobüslerdeki yüzlerce yolcu ve TIR şoförleri de dinlenme tesislerine sığındı.

Nurdağı mevkiinde araçlarıyla kalan öğretmen çift 19 saattir aynı yolda olduklarını söylerken, kilometrelerce uzayan araç kuyruğunda mahsur kalan vatandaşlara Kızılay ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yemek dağıtıldı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, kar yağışı ve kazalarla kayan araçlar nedeniyle ulaşıma kapanan TAG Otoyolu'nda mahsur kalan 2 bin 800 kişi ile 1780 aracın kurtarıldığını açıkladı. Gül, 186 kişinin de hastanelere sevk edildiğini açıkladı. Gece boyunca süren kar yağışı dün gündüz de sürdü. Milli Savunma Bakanlığı da otoyolda mahsur kalan diğer vatandaşlar için için sıhhi tahliye sağlanması ve gıda yardımı ulaştırılması amacıyla iki helikopter görevlendirdi.

Haberin Devamı

KGM: TAG Otoyolu açıldı

Karayolları Genel Müdürlüğü’nden dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) ve İstanbul-Ankara otoyollarının her iki yönde ulaşıma açıldığı belirtildi.

Beyaz esaret

Yoğun kar yağışı nedeniyle 30 ilde 7 bin 294 köy yoluna ulaşım kapandı.

AKDENİZ: Osmaniye’de de yaylalarda mahsur kalan vatandaşlar belediye ekiplerince kurtarıldı.

KARADENİZ: Düzce’de 40 santimetreye ulaşan kar yer yer 70 santimetreye kadar çıktı. Yedi aracın birbirine girdiği TEM Otoyolu’nda uzun araç geçişlerine kapatıldı. D-100 Karayolu’na verilen uzun araçlar nedeniyle çift yönlü uzun araç kuyrukları oluştu. Kastamonu’nun Cide ilçesiyle Bartın yolunu birbirine bağlayan Karadeniz Sahil Yolu şiddetli fırtına sebebiyle tahrip oldu. Kar yağışı nedeniyle Giresun’da 492, Gümüşhane’de 267, Trabzon’da 250, Rize’de 239, Sinop’ta 206, Ordu’da 76, Artvin’de 73, Tokat’ta 103, Bayburt’ta 41 köy yolu, ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

İÇ ANADOLU: Sivas’ta etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 780 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor. 

DOĞU ANADOLU: Bölgede etkisini sürdüren kar yağışı sebebiyle Ağrı’da 191, Ardahan’da 8, Erzincan’da 400, Erzurum’da 879, Iğdır’da 44, Kars’ta 108, Muş’ta 266, Elazığ’da 547, Bingöl’de 281 ve Tunceli’de 342 köy yolu ulaşıma kapandı.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Yoğun kar yağışı nedeniyle Gaziantep’te 33, Diyarbakır’da 33, Batman’da 170, Hakkari’de 20 köy yolu ulaşıma kapandı. Öte yandan Şanlıurfa’ya üç yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı. Mardin’de dün yoğun kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda beşi TIR, biri yolcu otobüsü, sekiz aracın karıştığı zincirleme kazada üç kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Hamile kadın ve 25 günlük bebek kurtarıldı

Nurdağı ilçesinde doğum sancıları başlayınca Gaziantep'te hastaneye götürülmek istenen Suriye uyruklu Imer Said'in (33) bulunduğu araç da TAG Otoyolu'nda kaldı. Yardım çağrısı ile harekete geçen UMKE ekipleri, amfibik paletli araçla hamile kadını alarak, İslahiye Devlet Hastanesi'ne ulaştırdı. Ameliyathaneye alınan kadın, sezaryenle kız çocuğu dünyaya getirdi. TAG Otoyolu'nda ambulansla mahsur kalan Suriyeli bir annenin 25 günlük bebeği de Adana'dan gelen ambulans helikopterle kurtarıldı. Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinin kırsal Arıklı Mahallesi'nde doğum sancısı tutan A.Y. ise yoğun kar yağışı nedeniyle hastaneye yetiştirilemeyince bebeğini ambulansta dünyaya getirdi. 

Haberin Devamı

33 ilde eğitime kar engeli

Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle Trabzon, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Ordu, Artvin, Giresun, Niğde, Samsun, Sinop, Erzurum, Şırnak, Sakarya, Osmaniye, Konya, Malatya, Tunceli, Muş, Van, Bolu, Düzce, Bilecik, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Bingöl, Bitlis, Ağrı, Kars, Hakkari, Kilis, Sivas ve Iğdır’da eğitime bir gün süreyle ara verildi. Engelli ve hamile kamu personelinin de idari izinli sayıldığı belirtildi.