Gündem Gebeliğin 29. Haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 29. Haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

28.04.2018 - 15:26 | Son Güncellenme:

Hamileliğin 29. haftasında bebeğiniz iki buçuk kilogram ağırlığında ve 15 ile 16 cm uzunluğundadır. Her ne kadar 40. haftadaki ağırlığıa çok yakın olsa da yine de biraz daha kilo alacaktır. Cilt yüzeyinin altında daha fazla yağ biriktiğinde buruşmuş cildi yumuşatır. Bu beyaz yağ, gelişmekte olan fetusun birikmiş olduğu kahverengi yağdan farklıdır. Kahverengi yağ vücut ısısı düzenlemesi için gereklidir, beyaz yağ ise aslında bir enerji kaynağı olarak fetuse hizmet eder.

Gebeliğin 29. Haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Bebeğinizin büyüdükçe yaşam alanı daraldığı için çoğu zaman dirsekleri ve dizleriyle rahminizi genişletmeye çalışır ve siz bu durumu “bebeğim tekme attı.” Şeklinde değerlendirirsiniz. Bu tekmeler öncekilerden daha güçlü olacaktır çünkü bebeğiniz, gebeliğinizin 29. haftasında her türlü uyarana (hareket, sesler, ışık ve yarım saat önce yediğiniz şeker çubuğu) daha güçlü ve heyecanlı bir şekilde tepki verecektir.

Haberin Devamı

Hamileliğin 29. haftasında, karnınız muhtemelen ayakta dururken bacaklarınızı göremeyeceğiniz kadar büyüktür. Üstelik sadece karnınız değil kan damarlarınız da aynı şekilde büyümüştür. Bu durum vücudunuzda varislerin oluşmasına neden olur ve varisler ayakta beklediğinizde daha da kötüleşebilir. Gebelik sırasında kan hacminiz arttığı için büyüyen rahminiz pelvik toplar, damarlara baskı yapar ve hormonlarınız da buna tepki olarak damarlarınızı genişletir. Anal bölgenizde (hemoroid olarak) varisli damarlar da oluşabilir.

Bazı hamile kadınlar varisli damarları ağrılı bulurken, diğerleri ise herhangi bir rahatsızlık duymaz. Varisleri önlemek için ya da minimize etmek için en iyi yöntem, uzun süre ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçınarak kan dolaşımınızı korumaktır.

Haberin Devamı

Gebeliğin 29. haftasında, bebeğinizin hareketlerini her gün izlemelisiniz.Tüm hareketlerini sayarak takip edebilirsiniz. 1 saat içinde 10'a varana kadar tüm hareketleri sayın. Bir saat içinde 10'a ulaşmadıysanız, küçüğünüz şu anda molada olabilir, bu yüzden hafif bir atıştırmalık yiyin ve tekrar deneyin.

Annenin yaşadığı temel sorunlar

Kabızlık

Hamilelik hormonları, tüm vücuduzdaki kaslarınızı (bağırsaklarınızda olanlar dahil) gevşetir. Sinidirim sisteminizdeki problemler için probiyotikli yoğurt yemeniz gerekmektedir. Bu yararlı bakteriler sindirime yardımcı olabilir.

Migren

Bir migren atağına yakalandığınızda, boynunuza veya alnınıza soğuk koyup sessiz ve karanlık bir odada uzanarak ağrıyı hafifletin. Ağrı hâlâ geçmediyse asetaminofen almak da yararlı olabilir.

Hemoroid

Rektumdaki damarlar şişmeye ve dışarı çıkmaya başladıysa (pelvik bölgeye artan basınç ve kan akışının bir sonucu olarak), bağırsak hareketlerinden sonra yumuşak tuvalet kağıdı üzerine ılık su damlatarak rahatsızlık ve tahrişleri azaltın.

Mide ekşimesi veya hazımsızlık

Eğer mide ekşimesi sizi gece tutuyorsa, çok fazla yemekten kaçının ve yatma zamanına çok yakın bir zamanda yemek yemeyin. Akşamları da kahve ya da çikolatadan uzak durun çünkü bu enerji veren besinler uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır.