Gündem Gebelikte hangi haftalar önemlidir?

Gebelikte hangi haftalar önemlidir?

14.04.2018 - 14:15 | Son Güncellenme:

Gebelik, bir kadının yaşayacağı en özel anlardan bir tanesidir. Bu güzel anlar, sizi biraz endişelendirebilir. Bu endişelerinizi hafifletmek için gebelik dönemindeki önemli haftaları ve önemli gelişmeleri inceleyelim.

Gebelikte hangi haftalar önemlidir

16. hafta gebelikteki gelişmeler

16. hafta, gebelik döneminizin önemli anlarından bir tanesidir. Bu dönemde bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Fakat cinsiyet öğrenimi için bebeğin doğru pozisyonda olması ve kendisini göstermesi şarttır. Eğer inatçı bir bebeğiniz varsa cinsiyet öğrenimi gelecek haftalara kalabilir. Ama üzülmeyin, eninde sonunda inadı kırılacak ve cinsiyetini öğreneceksiniz.
Bu haftadaki diğer önemli gelişme üçlü tarama testidir. Yapılan bu testin sonucunda bebeğinizin Down Sendromlu olup olmadığını öğreneceksiniz. Kan alınarak yapılan bu testin değerlerine göre değerlendirme yapılır. 35 yaş üstü anne adayları bu test için riskli guruba girmektedir.

24. hafta gebelikteki gelişmeler

Bu haftada, anne adayının gebelik şekeri olup olmadığı kan testi ile araştırılmaktadır. Normal hayatında şeker rahatsızlığı olmayan anne adaylarının gebelikte diyabet rahatsızlığı çıkabilir. Bu test ile değerlendirme yapıldıktan sonra uygun tedavi uygulanır. Gebelik şekeri için sabah aç karnına birer saat arayla şeker yüklemesi yapılır ve yükleme yapılmadan önce ve yapıldıktan sonraki değerler karşılaştırılarak teşhis konulur.

32. hafta gebelikteki gelişmeler

Çalışan anne adayları için bu hafta artık doğum iznine çıkma vaktidir. Sağlık bakanlığı için yasal süre bu hafta içerisinde başlamaktadır. Kendini rahat hisseden ve çalışmaya devam etmek isteyen anne adayları doktorlarına başvurarak çalışma raporu almak zorundadır. Yine doğum iznine çıkmak için de doktorunuzun rapor yazması gerektiğini unutmayın. Özellikle bu haftalarda yalancı sancılara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kasıklarda oluşan kramplar ile ara ara karşılaşabilirsiniz. Bu kramplar sık bir şekilde yaşarsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Hafta hafta gebelik gelişimlerinde bütün haftalar önemlidir aslında, fakat son haftalar daha fazla dikkat edilmesi gereken haftalardır. Suyunuzun yeterliliği ve bebeğin durumu için doktor kontrollerinizi sıklaştırmanızda fayda olacaktır. Aksi bir durum ile karşılaşırsanız kahverengi şekilde lekelenme, artan kasık krampları ve aniden suyunuzun boşalması gibi hiç vakit kaybetmeden mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.