Gündem Gelecek nesillere ilham verecek

Gelecek nesillere ilham verecek

06.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece ISS’e gidecek Gezeravcı ‘Gelecek nesillerimize ilham kaynağı olması, onların kısıtlamak zorunda oldukları hayallerini uzayın derinliklerine taşımak mutluluk verici’ dedi.

Gelecek nesillere ilham verecek

ANKARA Milliyet - Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ABD’nin Florida Eyaleti’nden Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece 01.11’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) hareket edecek. Uzay misyonunda zorunlu kabul edilen 14 günlük karantina süreci için fırlatmanın gerçekleştirileceği Florida’ya giden astronot Alper Gezeravcı, uçuşuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Haberin Devamı

Gezeravcı, “Kelimelere, cümlelere sığdırması mümkün olmayan hisler içerisindeyiz. Bugüne kadar icra edilmemiş bir görevi, ülkemizin 100. yılında icra etmek, bugüne kadar fazlasıyla yer alma konusunda hak ettiğimiz bir platformda, uzay ortamında ilk görevimizin icrasıyla yerimizi alacak olmamız son derece mutluluk verici. Gelecek nesillerimize ilham kaynağı olması, onların bugüne kadar kısıtlamak zorunda oldukları hayallerini artık uzayın derinliklerine taşımaya vesile olacak bir görev olması da mutluluk verici” dedi.  

Tıbbi hazırlıklar tamam 

Uzaya çıkış öncesi yapılan 8 aylık eğitime Kahramanmaraş depremleri nedeniyle geç başladığını belirten Gezeravcı, içinde bulunduğu karantinanın, gideceği ISS’de görev yapan astronot ekibine dünyadan bir hastalık bulaştırmamak için uygulandığını, 14 günlük kuluçka süresini göz önünde bulundurup, dış ortamdan izole bir şekilde yaşadıklarını söyledi. 

Haberin Devamı

Uzay istasyonunda 14 gün geçireceklerini, bunun öncesinde 36 ila 40 saat arasında bir seyahat sürelerinin olacağını Gezeravcı, şunları dedi: “Karantina sürecine yönelik, tesisin içerisinde bu zaman diliminde bulunabilmemiz için öncesinden gerekli bütün aşılamalarımız, bütün tıbbi hazırlıklarımız, 6 aylık süreçte birçok görüntüleme ve takip süreciyle gerçekleşti. Dört kişilik görev ekibinin haricinde, hazırlık sürecimizi yürütmeye yardımcı olan ekip üyelerimiz var. 14 günlük sürenin sonunda da yine Kennedy Uzay Üssü’nden fırlatmamız gerçekleşecek.” 

Gelecek nesillere ilham verecek

Ax-3 mürettebatı, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael López-Alegría, Türkiye’den Alper Gezeravcı, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt’tan oluşuyor. Uçuş, Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracı kullanılacak.

Kanser araştırması

Alper Gezeravcı, istasyonda biyoloji, fizik, genetik, tıp gibi alanlarda araştırmalar yapacaklarını söyledi. Uzay ortamının insan vücuduna etkisini de araştıracaklarını ifade eden Gezeravcı, “Radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücrelere etkisini inceliyor olacağız” ifadesini kullandı. Gezeravcı, Tuz Gölü’nden endemik bir bitkiyi de uzaya götüreceğini belirterek, “Ay ve Mars ortamında kurulması planlanan yaşam döngülerine uyum sağlayabilecek güçlü bitkilerin araştırılmasına yönelik çok önemli bir bilimsel çalışma” dedi. Beraber görev yapacakları İspanyol, İsveçli ve İtalyan astronotların da kendisi gibi asker kökenli olduğunu anlatan Gezeravcı, “Birbirimize bakarken, o ifadelerden ne yapacağımızı anlayıp aksiyona geçiyorduk” diye konuştu. Uzay aracındaki G kuvvetinin görev yaptığı savaş uçaklarından daha az olacağını ifade eden Gezeravcı, acil durumda ise 20 G’nin üzerinde basınca maruz kalabileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

“Türk bayrağımızı götürüyorum”

Mersin, Silifkeli olan, Yörük kökenli Gezeravcı şunları söyledi: “Götürmeyi planladığım malzemeleri otoritelere teslim ettim. Fiziksel ölçümleri tamamlanıp özel paketleme ve kargolama süreçlerine ilişkin hazırlıkları tamamlandıktan sonra kapsüle yüklendi. Yörük kültürüne ilişkin hazırlanmış bazı sembolleri, küçük yeğenimin ve ailemin fotoğraflarını, ilk görev yaptığım hava kuvvetlerimdeki filomun peçini ve bizi uzaya taşıyan Türk bayrağımızı götürüyorum.”

Haberin Devamı

Bakan Kacır: Kilometre taşı

Gebze’de yapay zekâ ekosistem çağrısı imza törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Alper Gezeravcı’yla her gün haberleştiklerini belirterek, “Her şey yolunda gidiyor. Ümit ediyoruz ki bu yolculuk hem uluslararası bilim literatürüne önemli katkılar sunacak hem Türkiye’nin uzay çalışmalarında önemli bir merhale, önemli bir kilometre taşı olacak, hem de gelecek nesillerimiz için büyük bir ilham kaynağı olacak” dedi.