Gündem Genel Sağlık Sigortası (GSS) borç sorgulama işlemi 2016!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borç sorgulama işlemi 2016!

13.10.2016 - 09:14 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında borcun olup, olmadığı internette GSS borç sorgulama ile öğrenilebiliyor. GSS borç sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca GSS borç sorgulama işlemi internette bir e-SGK uygulaması olan SGK web tahsilat uygulamasından da öğrenilebiliyor.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borç sorgulama işlemi 2016

Türkiye’de 2012 yılı itibari ile başlayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi tüm vatandaşların sosyal güvence altına alınmasını sağlarken, milyonlarca vatandaşında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) GSS prim borcunun oluşmasına neden oldu. 1 ocak 2017 itibari ile sağlık hizmetleri alamamaya başlayacak GSS prim borçlusunun, borç durumuna ilişkin olarak GSS borç sorgulama işlemi ile internetten bilgi alabilme şansı bulunuyor. Özellikle de vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının durumunun öğrenerek, 31 ekim 2016 tarihi itibari ile sona erecek yeniden yapılandırma hakkından yararlanarak GSS prim borcundan kurtularak, sağlık hizmetlerinden yararlanabilme şansına sahip olabiliyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Modern yüzyıl Türkiye’sinde Sosyal Güvenlik Kurumu, internet altyapısını her bir sigorta ve emeklilik hizmetinde etkin biçimde kullanılıyor olduğundan vatandaşlar pek çok işlemini elektronik ortam üzerinden daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Bu çerçevede de elektronik ortam üzerinde GSS borç sorgulama işlemleri kolaylıkla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı hizmet uygulamaları kullanılarak gerçekleştirilebiliyor. Onaylanan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Bazı Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamından faydalanmak isteyen vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası (GSS)kapsamında prim borcu bulunup, bulunmadığını online GSS borç sorgulama işlemi ile öğrenerek, 31 ekim 2016 tarihine kadar var olan Genel Sağlık Sigortası prim borçları için yapılandırma talebinde bulunabilecek.

2012 yılında hayata geçirilen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur ve Emekli Sandığı ile birlikte isteğe bağlı sigortası bulunmayan vatandaşların gelir tespiti yaptırmaları gerekiyor. Bu aşamada gelir tespitini yaptırmayan vatandaşlar en üst düzey GSS prim diliminden borçlandırılıyor. Bu yüzden binlerce vatandaşı GSS prim borcu oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Bunun dışında gelir tespiti yaptırmasına karşın gelir düzeyi SGK tarafından belirlenmiş olan hazine tarafından karşılanacak gelir düzeyinin üzerinde olan ve GSS prim ödemesini aylık yapması gerekirken yapmayan veya aksatan vatandaşlarında SGK’ ya GSS prim borcu bulunuyor. İşte bu noktada internet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı hizmetleri ile GSS borç sorgulama yapılabiliyor ve güncel GSS borç durumu bilgisi alınabiliyor.

İnternet üzerinde GSS borç sorgulama işlemi hem SGK web tahsilat uygulaması üzerinden hem de e-Devlet sistemindeki ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı üzerinden son derece pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Her iki yöntemi de kullanarak, GSS borç sorgulama işlemlerinin online olarak gerçekleştirilebilmesi için vatandaşların öncelikli olarak e-Devlet Kapısı ‘sisteme giriş’ ekranı üzerinden e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Bu şekilde vatandaşlar internet ortamı üzerinden sadece dakikalar içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan GSS borç durumu bilgilerini online GSS borç sorgulama işlemini 7 gün 24 saat gerçekleştirerek, öğrenebilme şansına sahip olabiliyor.

Yazarlar