Gündem Girit’in güneyinde ‘doğal gaz’ iddiası!

Girit’in güneyinde ‘doğal gaz’ iddiası!

11.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yunan basını Girit Adası çevresinde, 280 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi bulduklarını öne sürdü. Rezervin tam noktası açıklanmadı ancak haritada çizilen bölge Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakatla çizilen yetki alanı içinde

Girit’in güneyinde ‘doğal gaz’ iddiası

Kıbrıs adası ve çevresinde süren doğal gaz egemenlik tartışmaları dün Girit adasında bulunduğu iddia edilen yeni doğalgaz rezervi iddialarıyla Akdeniz’in göbeğine taşınıyor. Yunan Kathimerini gazetesi, Girit Adası’nın güneyinde yapılan aramalarda dev bir doğalgaz yatağı bulduklarını öne sürdü. Yunanistan petrol ve gaz kaynakları yönetimi şirketi Hellenic Hydrocarbons Resources Management’a (HHRM) dayandırılan habere göre bulunduğu iddia edilen doğal gaz rezervi tam 280 milyar metreküp ve Yunanistan’ın 70 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak kapasitede.

Haberin Devamı

Libya yetki alanında

Kathimerini’nin haberinde “Daha önce İyon Denizi’nde doğalgaz arama çalışmaları yapılmıştı, ancak büyük rezerv Girit adası açıklarında bulundu” ifadelerine yer verildi. Gazetenin haberine göre Yunanistan ilk defa Girit’in güneyinde doğal gaz arama faaliyeti gerçekleştirdi ve elde ettiği jeofizik veriler Kıbrıs çevresinde bulunan doğal gaz yataklarının verileriyle bire bir aynı özellikte.

Yunanistan geçtiğimiz yılın haziran ayında Girit adasının güneybatısında 2020’de sondaj çalışmalarına başlanması için Amerikan Exxon Mobile ve Fransız Total şirketleriyle anlaşma imzalamıştı. İmza töreninde Girit bölgesinden çıkarılacak olası doğal gaz rezervlerinden sağlanacak gelirin yüzde 40’ını ExxonMobil’e, yüzde 40’ının Total’e, yüzde 20’sinin de Yunan Petrollerine (ELPE) aktarılacağını açıklanmıştı. Gaz bulunduğu öne sürülen bölgede ise herhangi bir şirket arama faaliyeti yürütmüyor. Ancak bölge Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’nın Libya’ya düşen tarafının içinde bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD arabulucu

Bu arada Kathimerini gazetesinde dün yer alan bir başka haberde de, Ankara ile Atina arasında Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yatakları konusunda yükselen tansiyonu düşürmek için diplomatik insiyatif başlatacağı belirtildi. Habere göre geçen hafta Washington’u ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilen ilişkileri yumuşatmak için ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer’i görevlendirdiklerini söyledi. Aynı zamannda ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi olan Palmer’in önümüzdeki ay Türkiye’yi ziyaret edeceği, mart ayı başında da Yunanistan’a gideceği ifade edildi. 

Haberde ayrıca Miçotakis’in Amerikan Kongresi’ndeki temaslarında Türkiye’nin Libya ile imzaladığı mutabakata dayanarak Girit’in güneyinde doğal gaz sondaj çalışması yapması halinde müdahale edeceklerini söylediğine dikkat çekti.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise Yunan basınının iddialarını yalanladı.