Gündem Gribi uzayıp sürekli öksürünce anlaşıldı! 'Tüm organlarını bağışlarsa 2 aylık hediyem var'

Gribi uzayıp sürekli öksürünce anlaşıldı! 'Tüm organlarını bağışlarsa 2 aylık hediyem var'

12.06.2023 - 12:23 | Son Güncellenme:

Mutlu bir evliliği ve başarılı bir iş hayatı olan Murat Mediçeler’in yaşamı bundan 5 yıl önce büyük bir değişime uğradı. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarının çok uzun sürmesi ve sürekli öksürmesi nedeniyle doktora giden Mediçeler, nedeni bilinmeyen bir hastalık yüzünden kendini akciğer nakli listesinde buldu. LinkedIn’de yaptığı paylaşımla sesini binlerce kişiye duyuran genç adamın bundan sonra ise tek bir isteği var.

Gribi uzayıp sürekli öksürünce anlaşıldı Tüm organlarını bağışlarsa 2 aylık hediyem var

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Kabataş Erkek Lisesi ve İTÜ elektronik ve haberleşme mühendisliği mezunu olan İstanbul doğumlu Murat Mediçeler, şimdilerde global bir yazılım firmasının yöneticiliğini yapıyor. Mutlu bir evliliği ve iki kızı olan Mediçeler, hayattaki en önemli başarısının da bu olduğuna inanıyor. Oldukça sağlıklı bir yaşantısı olan Murat Mediçeler, öncelikle soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarının çok uzun sürmesi, sürekli öksürüğe yol açması gibi nedenlerle doktora gitti. İlk olarak kendisine IPF (İdyopatik Pulmoner Fibrozis) teşhisi kondu. Bu, nedeni bilinmeyen akciğer hastalığıydı ve tedavisi de bulunmuyordu. O dönemde rahatsızlığı gündelik yaşamını etkilemediği için basketbol oynuyordu, uzun yürüyüşler yapıyordu. Uzunca bir süre hastalık ilerleme de göstermedi ve normal yaşantısına böylece devam etti.

Haberin Devamı

Gribi uzayıp sürekli öksürünce anlaşıldı Tüm organlarını bağışlarsa 2 aylık hediyem var
Nakil öncesi ve sonrası

HASTALIĞI ÇOK HIZLI İLERLEDİ

Ancak akciğer nakli ameliyatından önceki 1-2 yılda hastalık hızla ilerlemeye başladı ve kendisini nefes alamayacak duruma getirdi. 3 ayda 7 gün 24 saat oksijen cihazına bağlı olarak yaşamaya başladı. Bu süreçte Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu, detaylı tetkiklerden sonra nakil listesine dahil oldu. Kısa sayılabilecek bir süre içinde uygun organ bulundu ve akciğer nakli operasyonu gerçekleşti. Sonrasında 1 ay kadar hastanede kaldı ve sağlığına kavuşmuş bir şekilde evine döndü. "Bu mucizeyi gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Erdal Taşçı liderliğindeki Koşuyolu Akciğer Nakli ekibine, hayatımı kurtaran organı bağışlayan aileye, bu süreçte bana çok destek olan aileme ve iş arkadaşlarıma ne kadar teşekkür etsem az" diyen Murat Mediçeler, “Fiziksel yönden eski sağlıklı halime dönmek beni ve sevdiklerimi çok mutlu etti. Oksijen desteğiyle bile ciddi hareket güçlüğü yaşarken, yemek yerken nefes darlığı çekerken bir anda sağlıklı, spor yapan, merdivenleri rahatlıkla çıkan bir insana dönüştüm. Tabii bu dönüşüm ciddi bir zihinsel dönüşümü de beraberinde getirdi” deyip ekledi:

Haberin Devamı

"Ben hayatımın her döneminde pozitif bir insandım, olaylara olumlu yönden bakmayı tercih ederdim. Bu özelliğim hastalık ve tedavi sürecinde bana çok yardımcı oldu. Nakil sonrasında ise hayata daha da olumlu bakmaya başladım, yaşadığım her anın ne kadar önemli olduğunu daha iyi fark ettim. İnsanları ve olayları olduğu gibi kabul etme konusunda kendimi geliştirdim. Hayatın bana ikinci bir şans sunduğunun farkındayım ve ikinci hayatımı en keyifli, en faydalı şekilde yaşamaya çalışıyorum. İkinci şans için her gün şükrediyorum."

Gribi uzayıp sürekli öksürünce anlaşıldı Tüm organlarını bağışlarsa 2 aylık hediyem var
Murat Mediçeler akciğer naklinden 2 ay sonra normal hayatına döndü.

'BAZI ÜLKELERDE HERKES ORGAN BAĞIŞÇISI KABUL EDİLİYOR'

Aile Sağlık Merkezleri ve tüm hastanelerde organ bağışçısı olunabileceğine dikkat çeken Mediçeler, “Hem ailem hem de arkadaşlarım organ bağışının ne kadar önemli olduğunu ve insanların hayatını nasıl değiştirdiğini birebir görmüş oldular. Birçok insan akciğer naklinin mümkün olduğunu bile bilmiyor maalesef. Bu konuda farkındalığı hep birlikte artırmamız gerekiyor” bilgisini paylaştı.

Bazı ülkelerde tüm vatandaşların otomatik olarak organ bağışçısı kabul edildiğini, organlarını bağışlamak istemeyen kişilerin bunu bildirerek bağışçı listesinden çıkarıldığını söyleyen Murat Mediçeler, “Bana göre bu konunun tek çözümü bu. Aslında kimse organ bağışına zorlanmış olmuyor ama bağış yapmak isteyenlerin değil, bağış yapmayı tercih etmeyenlerin başvuruda bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BİR ORGAN BAĞIŞÇISI 8 KİŞİNİN HAYATINI KURTARABİLİR

Türkiye'de 20 binden fazla insan organ nakli bekliyor ve bağış oranları yeterli değil. İstatistiklere göre bir organ bağışçısı 8 kişinin hayatını kurtarabilir ve 50 kişinin hayat kalitesini artırabilir. Bunun mümkün olabilmesi için tüm organların bağışlanması büyük önem taşıyor. Ancak mevcut başvuru sisteminde şu an her bir organ için ayrı ayrı onay verilmesi gerekiyor. Bunun da bağışlanan organ sayısını olumsuz yönde etkilediğine değinen Murat Mediçeler, şunu da aktardı:

“Bence organ bağışı yapan bir kişi tüm organlarını tek seferde bağışlamalı ve uygulama daha basit hale getirilmeli."

Gribi uzayıp sürekli öksürünce anlaşıldı Tüm organlarını bağışlarsa 2 aylık hediyem var

PAYLAŞIMI BİNLERCE KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Nakil sonrası 5'inci yılını doldurunca yaşadığı deneyimi anlatmak ve organ nakli konusundaki farkındalığı artırmak isteyen Mediçeler, LinkedIn’de bir paylaşım yaptı. Paylaşımını gördükten sonra tüm organlarını bağışlayanlara 2 seans mentorluk hediye edeceğini duyuran Mediçeler, “Paylaşımım 190.000 kez görüntülendi, 400 yorum aldı ve 50 kez tekrar paylaşıldı. Çok olumlu geri dönüşler aldım. İnsanlar konunun önemini bildiklerini, bağış yapmak istediklerini fakat günlük koşturmacada fırsat bulamadıklarını belirtiyorlardı, bu da otomatik olarak bağışçı sayılmanın süreci kolaylaştıracağının bir diğer göstergesi. Organ bağışı konusunda farkındalığın artmasına küçücük bir katkım olabildiyse ne mutlu bana ifadelerine yer verdi.