Gündem Gül’ün yaverine ağırlaştırılmış müebbet hapis

Gül’ün yaverine ağırlaştırılmış müebbet hapis

28.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ davasında yargılanan, 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün eski yaveri Tuğgeneral İsmail Güneşer, Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Gül’ün yaverine ağırlaştırılmış  müebbet hapis

Bolu’da FETÖ/PDY davasında tutuklu yargılanan, 11. Cumhurbaşkanı Abbdullah Gül’ün yaverliğini de yapan eski Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Tugay Kurmay Başkanı Yarbay Veli Ceylan ve Yüzbaşı Nuri Kıyak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz 7 sanık ise beraat etti.
Darbe girişimi ardından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, sıkıyönetim atama listesinde Bolu ve Düzce sıkıyönetim komutanı olarak adı geçen Güneşer ile darbe gecesi tugayda bulanan Ceylan ve nöbetçi subay Kıyak tutuklandı.
‘Mezara bıraktılar’
Güneşer, Ceylan ve Kıyak ile 1’i yarbay, 4’ü üsteğmen, 1’i teğmen, 1’i astsubay 7 tutuksuz sanık, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında hakim karşısına çıktı.
Son sözleri sorulan Güneşer, “Kumpasın içindeyiz. Üç albay bizi mezarın içine bıraktı. Bizi buradan çıkarmak sizlerin görevi. Bu kumpasın ayak izlerini göstermeye çalıştık. Meslek hayatım boyunca onurumu ve mukaddes bildiğim değerleri ayaklar altına almadım. Vicdanınızla vereceğiniz her karara katılıyorum” dedi. Ceylan ise 26 yıllık asker olduğunu ifade ederek “Milletimin bana verdiği emanete ihanet etmedim. Mesleğimden asılsız iddialarla mahrum bırakıldım. Suçsuzum. Eğer Türk halkı üzerinde hakkım varsa helal olsun” dedi.
Diğer tutuklu sanık Kıyak da “Bağımsız ve tarafsız mahkeme olan sizlerin en doğru karar vereceğini düşünüyorum. Takdir mahkemenizindir” dedi.
Başkan: Samimiyim
Mahkeme başkanı Seyfi Han, “Şu an vereceğimiz karar vicdanımızdan süzülmüş bir karar. Bu konuda gerçekten samimiyim” diyerek kararı açıkladı. Han, Güneşer, Ceylan ve Kıyak’a “Cebir ve şiddet kullanarak düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Örgüt üyeliği suçundan ise ceza verilmedi. Mahkeme heyeti, diğer tutuksuz 7 sanık hakkında kesinleşmiş suç delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Darbe gecesi Hakkari’de gözaltına alınarak Bolu’ya getirilen Güneşer, mahkemede daha önce yaptığı savunmasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 27 yıl görev yaptığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaverliğini üstlendiğini, bu süre zarfında istihbarat tarafından ailesiyle birlikte incelendiklerini, bir olumsuzluk tespit edilmediğini söylemişti. Güneşer, “Benim ve ailemin bu örgütle hiçbir bağlantımız yok” demişti.
Vali, belediye başkanının da bulunduğu ortamda telefonda konuştuğu İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya’ya “Lojmana yaklaşanın beynini alırım” dediğini doğrulayan Güneşer, “O sözleri toplanan kalabalıkta olabilecek provokatörler için söyledim. Bana idam da verebilirsiniz, müebbet hapis de. Benim vicdanım rahat. Ben gece 03.30’da ayrıca ‘Asker çıkmasın’ diye emir verdim” diyerek savunma yapmıştı.

Haberin Devamı