Gündem ‘Güllük’tü, bataklık oldu

‘Güllük’tü, bataklık oldu

25.08.2008 - 01:08 | Son Güncellenme:

Balık çitflikleri kurulana kadar mavi turun vazgeçilmez yerleri olan Güllük Körfezi’ndeki koylara atıklar nedeniyle artık girilemiyor. Bir zamanlar 20 metre derinlikte bile görülen denizin dibi, pis koku yayan balçığa dönüştü

‘Güllük’tü, bataklık oldu

Muğla’da 10 yıl öncesine kadar mavi tur teknelerinin uğrak yeri olan cennet koylarıyla ünlü Güllük Körfezi, sayıları 130’u bulan balık çiftlikleriyle cehenneme döndü. Daha önce suların berraklığı sayesinde 20 metre derinlikte bile denizin dibi görünürken, şimdi bir metre derini bile görmek mümkün değil.
Cennet körfezdeki 50 koydan 40’ında balık çiftlikleri yüzünden çevre felaketi yaşanıyor. Kaynar, Güvercinlik, Zeytinli Ada, Ziraat Adası, Çam, Pinar ve Tavşan gibi koylar da hızla bu felaketten etkileniyor.
Çiftliklerde bu yılın başlarında yaklaşık 4 milyon balık öldü. Dibi balçığa dönen, eski balık kafesleri, ağları, bidonları ve katı atıkları ile tıka basa dolan körfezde yoğun kirlilik ve oksijen yetersizliği nedeniyle yeniden balık ölümleri başladı. Dayanılmaz kokular yayılan Güllük, hızla İstanbul’daki Haliç’in eski haline dönüştü.

Turizmcinin isyanı

Danimarkalı turist grubunu gezdirmek için Çam Koy’a getiren Bodrumlu turizmci Ateş Akbaba, “Yatla çıktığımız gezide konuklarımız her yıl Gökova’ya gidiyorlardı. Bu kez yarımadanın kuzeyini yani, Güllük Körfezi’ni gezmek istediler. Yıllar önce pırıl pırıl olan ve mavi turda gezilen cennet koyların çiftlikler nedeniyle cehenneme döndüğünü gördüm” dedi.
Turistlere durumu anlatmakta güçlük çektiklerini söyleyen Akbaba, durumu görünce söyleyecek tek bir söz bulamadığını belirtti. Balıkçılığın da önemli olduğunu ancak doğanın tahrip edilmemesi gerektiğini söyleyen Akbaba, “Bir sektör üç kuruş kazanacak derken, değerlerimizi böylesine feda etmek ne derece doğru? Mavi yolculuğu yarıda bırakıp Bodrum’a dönmek zorunda kaldık. Turiste karşı rezil olduk” dedi.
Bu arada denize giremeyen Danimarkalı turistler pislik içindeki koyda balık yemi çuvalı ve varilleri toplayan çocukları görüntüledi.

Bu yıl taşınmaları gerekiyor

Güllük’ü cehenneme çeviren balık çiftliklerinin, ÇED raporlarını alıp yıl sonuna kadar körfezin açıklarındaki yeni yerlerine taşınması gerekiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, yeni planlamada balık çiftliklerinin taşınacağı bölgeleri, Bodrum’a bağlı Salih ve İkiz adalarının kuzey batısı, Türkbükü Gökburun’un kuzeyi, Torba Demir koyu kuzeyi, Gündoğan Apostol adası kuzeyi, Aydın’ın Didim ilçesine bağlı İnceburun’un güneyi, Metelik adası güneyi, Bayrak adası kuzeyi, Akbük koyu Panayır adası güneyi, Milas Kazıklı Liman kuzeyi, Tekeburnu kuzey batısı, Akbük Vardalkapı güneyi ve Bayrak adası açıkları olarak belirlendi.
Ancak belirlenen yeni taşınma bölgeleri için de tarihi, kültürel ve doğal güzellikler ile turizme büyük zarar vereceği gerekçesiyle Danıştay’da yürütmenin durdurulması ve kararın iptali davası açıldı. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi sözcüsü Ayhan Karahan, belirlenen yerlerde kurulacak yeni çiftliklerin de insan sağlığını, doğayı ve ekolojik dengeyi telafisi mümkün olmayacak şekilde olumsuz etkileyeceğini savundu.