Gündem Gürcistan’da ‘Türk avı’

Gürcistan’da ‘Türk avı’

29.03.2011 - 02:37 | Son Güncellenme:

Gürcü polisi, bir süredir özellikle ticari amaçlı ülkede bulunan Türklere yönelik tutuklama ve para cezası kesme işlemleri başlattı

Gürcistan’da ‘Türk avı’

Polis, tutuklamaları “uyuşturucu ticareti” üzerinde yoğunlaştırırken, olumsuz cezaevi koşulları nedeniyle Ankara’ya mektup yağmaya başladı.
Dışişleri Bakanlığı, gelişmelerden İçişleri Bakanlığı’nı bilgilendirdi. Bunun üzerine yapılan araştırmada, halen 36 Türk’ün başta uyuşturucu ticareti olmak üzere çeşitli suçlardan tutuklu bulunduğu ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü, şikayetler nedeniyle Gürcü polisinden aldığı bilgiler üzerine inceleme yaptı. Uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklanan Türklerin genellikle 1 gram ya da daha az miktardaki uyuştucu maddeler nedeniyle tutuklandığı anlaşıldı. Yapılan incelemelerde, uyuşturucu ticareti iddiasıyla tutuklanan 17 Türk’ten sadece birisinin bu suçtan sabıkası bulunduğu, diğerlerinin “içici” olduğu ya da “satış” konusunda herhangi bir kayıtlarının bulunmadığı tespit edildi. Türklerin Gürcistan’da araç kullanırken Gürcü polisince kasıtlı olarak suça yönlendirildiği ve karşılığında ağır para cezalarının kesildiği de ifade edildi. Bu iddiaya göre, yol kontrolü yapan yerel polis, Türklerin kullandığı araçları önce takibe alıyor, ardından da özellikle dar yol ve sollama yasağı olan bölgelerde trafik suçu işmeye zorluyor. Bunun karşılığında 100 Lari ceza kesildiği, cezanın ödenmemesi halinde zaman içinde rakamın 2000 Lari’ye yükseltildiği öğrenildi. Bu gelişmeler sonrasında, Gürcü polisinin uygulamalarının değerlendirilmesi için Tiflis’e heyet gönderildi.