Gündem Güzelavrat otu nedir? Güzelavrat otundan elde edilen atropinin zararları nelerdir?

Güzelavrat otu nedir? Güzelavrat otundan elde edilen atropinin zararları nelerdir?

04.11.2019 - 13:49 | Son Güncellenme:

Güzelavrat otu nedir? İstanbul'da Ispanak zehirlenmelerinin ardından olayın sır perdesi aralandı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ispanaklardan alınan numunelerde atropin maddesine rastlandı. Ispanak zehirlenmesinin ardında atropin maddesi yatıyor. Atropin maddesi ise güzelavrat otunun yapraklarından üretiliyor. Peki Güzelavrat otu nedir?

Güzelavrat otu nedir Güzelavrat otundan elde edilen atropinin zararları nelerdir

İstanbul'da yaşanan Ispanak zehirlenmelerinin ardında yatan atropin maddesinin olduğunun ortaya çıkmasının ardından güzrelavrat otu nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladnı. Kiraza benzer meyveleri olan güzelavrato otunun dallarından üretilen atropin maddesi ise insanlarda zehirlenmelere yol açabiliyor. İşte Güzelavrat otu hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

GÜZELAVRAT OTU NEDİR?

Güzelavrat otu (Atropa belladonna veya Atropa bella-donna), patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.

Tür, Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın yerlisidir ve Kuzey Amerika'nın bazı kısımlarında da bulunur hale gelmiştir. Yetiştiği alanlar çoğunlukla kireçten zengin topraklı, nemli ve loş yerlerdir. Adı olan "Bella-Donna" İtalyanca'dan köken alır ve "güzel kadın" anlamı gelmektedir. Atropin maddesini kadınlar bir zamanlar göz bebeklerini büyütmek için kullanmışlardır.

Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından iştahlıca tükeltilirler. Atropa belladonna var. lutea olarak isimlendirilen bir varyetesinin soluk sarı çiçekler ve meyveler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Atropa belladona nadir olarak bahçelerde kullanılır yetiştirilmesi genellikle gösterişli yemişleri ve dikey geliştiği içindir. Dünyanın diğer bölgelerinde, eldeğmemiş topraklarda yetişen değeri olmayan türlerinin olduğu bilinmektedir. Küçük tohumların çimlenmesi, tohumun uykuda almasını sağlayabilen sert kabuğuyla da ilişkili olarak genellikle zordur.

Çimlenme değişen sıcaklık koşulları altından birkaç hafta alabilir fakat giberellik asidin kullanımıyla gelişim hızlandırılabilir. Fideler bir yerden bir yere taşınma sırasında çökerten gibi kök zararlarından dolayı steril toprağa gerek duymaktadırlar.