Gündem Hamileliğin en sakin ve en rahat dönemi hangisidir?

Hamileliğin en sakin ve en rahat dönemi hangisidir?

30.04.2018 - 20:12 | Son Güncellenme:

Hamileliğin 10.haftası ilk 3 ayın içinde olması demektir. Artık bulantılı, yiyeceklerden iğrenmeli dönemlerin sonu demektir. Çünkü hamilelikte en sıkıntılı dönem her zaman ilk 3 aydır. 4. aya girişle birlikte anne adayı için artık rahat bir nefes alma başlar ve beraberinde hamileliğin huzur verici tarafı yaşanmaya başlar.

Hamileliğin en sakin ve en rahat dönemi hangisidir

10. haftada bebek daha küçüktür. Ancak yaşamsal organlarında oluşma başlamıştır. Bununla beraber düşük dönemi riski de tamamlandığından anne adayı için iç nefes artık huzur vericidir. Doğuştan sakatlıklar bazında sıkıntılı dönemde artık atlatılmıştır. Bu dönem içinde olan anne adayına hâlen alkol, radyasyon, sigara ve stres yasak olan zararlı şeylerdir. Halen bebekte ve anne adayında gerek fiziksel gerekse ruhsal hızlı değişimler devam etmektedir.

Haberin Devamı

10. haftada bebek

10. haftada bebek artık bir insan görünümüne kavuşmaya başlamıştır. Beraberinde el ve ayak parmakları birbirinden ayrılmıştır. İskelette kemik ve kıkırdaklar oluşmuştur. Dirsekleri çalışıyordur. Gözleri hâlâ kapalı olsa da göz kapaklarında şekillenme başlamıştır. Beyni hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Bebekte cinsiyet hormonları üretilmeye başlanır.

10. haftada anne

Henüz anne adayında hamilelik karnı belirginleşmeye başlamış olmasa da hafif şişkinlikler yaşanır. Bunun artmaması amaçlı bol su içme ve hafif hafif yürüyüşler önerilir. Hamilelik döneminde anne mutlaka duygusal anlamda inişler çıkışlar, bağışıklık sistemi açısından da sorunlar yaşayabilir. Bu sebeple de gerek yaşam tarzında gerek beslenmesinde ufak değişiklikler yapılması istenir. Midede kaynama, ekşime durumları; göğüslerde dolgunluk, iştah açılması gibi durumlar yaşanmaya başlar. Duygusal olarak da karamsarlıklar baş gösterir. Özellikle bu haftalarda bakliyat ve süt ürünleri açısından zengin bir beslenme hem anne hem bebek için son derece yararlıdır.

Haberin Devamı

1- 10. hafta gebelikte bir anne adayı kendini gerek besin alma gerekse hayattan keyif alma anlamında ihmal etmemelidir.


2- 10. hafta gebelikte artık bebek bir insan siluetine kavuşmuştur.


3- 10. hafta gebelikte annede duygusal anlamda iniş çıkışlar yaşanabilir.


4- 10. hafta gebelik ultrasonlarında bebek kalp atışları duyulabilir.


5- Bu haftayla birlikte anne adayı için hamileliğin sakin dönemleri başlamıştır.

Hamilelikte diş bakımı

Dişlerde yaşanan problemler, özellikle diş çürüğü durumlarında mutlaka kontrol edilmelidir. Hamileliğin ileri haftalarında bu kontrollerin yapılması uygun olmayacağından doktor kontrolünde yapılacak diş muayenelerinin ileriki dönemler için faydalı olacağı aşikârdır.