Gündem Hasar gören evlere hüzünlü veda

Hasar gören evlere hüzünlü veda

19.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yüreğimizi yakan depremin ardından enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Depremzedeler, harabeye dönen yıllardır yaşadıkları evlerinin içler acısı halini üzüntüyle seyrediyor.

Hasar gören evlere hüzünlü veda

Depremin en çok etkilediği yerlerden biri de Gaziantep Nurdağı ilçesi. Kentte bir yandan çadırkentlerde depremzedelere destek çalışmaları sürerken bir yandan da vatandaşlar, hasarlı evlerden kurtarabildikleri eşyalarıyla taşınmaya çalışıyor. Kent, birçok noktada süren yıkım çalışmaları nedeniyle toz altında.

Haberin Devamı

Depremde hasar gören ancak yıkılmayan binalardaki eşyalar, dışarıdan asansör sistemiyle taşınıyor. Binalarda taşınma işlemi için önce camlar kırılıyor, ardından pencerelerden girilerek birkaç saat içinde hızlı taşınabilecek belli başlı eşyalar indiriliyor.

ANILARI TOPLUYORLAR

Genellikle beyaz eşya ve televizyon gibi maddi değeri yüksek eşyalar taşınırken bazı depremzedeler hasarlı evlerden koltuklarını bile alıyor. Bazıları ise manevi değeri yüksek albümlerini de yıkılacak evlerinde bırakmak istemiyor. Mutlu günlerden hatıraları yansıtan fotoğraflar, enkazlarda dakikalarca inceleniyor.

Eşyaların hasarlı evlerden çıkarılması için istenen ücretler ise 5-10 bin lira arasında değişiyor. Depremzedeler ilk etapta açıklanan 10 bin liralık yardım nedeniyle fırsatçıların nakliye için istenen ücreti de 10 bin liraya çıkardığını söylüyor. Ücret, evden çıkarılacak eşya sayısına bağlı olarak da artıyor. Çıkarılan eşyalar ise çoğu zaman başka bir eve değil, geçici olarak depolara ya da uygun mekânlara taşınıyor.

Haberin Devamı

YIKIMDAKİ TEHLİKELER

Kentte hasarlı binaların yıkımı için de çalışmalar sürüyor. 10 dakika içinde birkaç darbeyle yıkılabilen binalar olduğu gibi yıkım çalışmalarının günlerce sürdüğü binalar da var.

Kentte birçok sokak ve cadde enkazlar nedeniyle daraldığı için yıkım çalışmaları sırasında yoldan geçen araçlar da zaman zaman tehlike yaşıyor.

Depremde büyük hasar almasına rağmen ayakta kalan binaların yıkımı için iş makineleri ile kolonlar kırılıyor. Yıkım işlemi, binalar deprem nedeniyle eğildiği ya da kolonları zarar gördüğünden yıkım ekipleri için de tehlike arz ediyor. Yıkılan binaların enkazı ise şimdilik kaldırılmıyor. Binalar yıkılıp molozlar oldukları yerlerde bırakılıyor.

Nurdağı’nda Hilmi Kutlubay Caddesi’nde bulunan Salih Apartmanı da yıkım çalışmaları süren binalar arasında. Sekiz yıl önce inşa edilen bina depremde ağır hasar almış. Ancak yıkım çalışmaları da ekipleri zorluyor. Yıkımı için günlerdir uğraşılan binanın sakinlerinden İsmail Aktaş da evine son kez bakıyor. Binadan eşya çıkarılmasına izin verilmediğini belirten Aktaş, ailesi ile birlikte çadırda yaşadığını, Nurdağı’ndan ayrılmayı düşünmediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

6 YIL ÖNCE YAPILDI

Aynı caddenin bir diğer ucunda da altı kat, 27 daireden oluşan Şahin Apartmanı’nın yıkım çalışmaları sürüyor. Bu apartman da altı yıl önce yapılmış olmasına rağmen depremde büyük zarar görmüş. Apartmanın üçüncü katında oturan Yüksel ailesi de yıkımı izliyor. Evlerinden herhangi bir eşya alamayan aile, Gaziantep’te yeni bir hayat kurmaya hazırlanıyor.

Hasar gören evlere hüzünlü veda

‘HUZUR’ KALMADI

Nurdağı’nda, üç apartmandan oluşan Huzur Konutları da depremde zarar gören, yeni inşa edilmiş yapılardan biri. Sitenin sakinlerinden Altun ailesinin evindeki bazı eşyalar, nakliye firması tarafından çıkarılmış.

EV TAŞIMA ÜCRETİNE AZAMİ SINIR GETİRİLDİ

Gaziantep Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin ardından bazı mağdurlar üzerinden haksız kazanç elde etmesi yönünde ihbarlar alındığını belirtti.

Bu kapsamda bir dizi tedbir alındığını ifade eden Gül, “Maalesef bazı ahlaksızlar, depremzedeleri sömürmek istiyor. İlçe içerisinde ev taşıma ücreti azami 6 bin liradır. İslahiye-Gaziantep arası 9 bin, Nurdağı-Gaziantep arası 8 bin, ev taşıma asansör bedeli bin lira olarak sınırlandırılmıştır. Aksi durumlarda misliyle geri alınacaktır.”