Gündem ‘Hastaneye müracaat yarı yarıya düştü’

‘Hastaneye müracaat yarı yarıya düştü’

04.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısının yarı yarıya düştüğünü belirten Koca, “Test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız iddialar var. Temas azalınca testler düştü. Testteki düşüş sebep değil sonuç” dedi

‘Hastaneye müracaat yarı yarıya düştü’

EDİRNE AA Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Milletçe yaptığımız fedakarlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Koca, Bölge Değerlendirme Toplantısı için geldiği kentte Edirne Valisi Ekrem Canalp’i ziyaret etti. Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Koca, “İki hafta süreyle uygulanan tedbirlerin vaka sayısında istediğimiz düşüş hızına erişemememiz sebebiyle 17 günlük bir kapanma dönemi ile vaka sayılarında hızlı düşüşü sağlayacağımıza inanıyoruz. Milletçe yaptığımız  fedakarlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın tedbirlere uyumunu talep ediyor ve gösterilen hassasiyet için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘Testteki düşüş sonuçtur’

Vaka sayılarıyla test sayıları arasında ilişki kurularak asılsız yorumların yapıldığına dikkati çeken Koca, şunları söyledi: “Bir defa daha ifade etmek isterim. Testler semptom gösteren kişilere ya da temaslı kişilere yapılmaktadır. Kısıtlamalar ile temasın azalması beklenen bir durumdur. Bu da hem polikliniğe olan müracaatları hem de filyasyon kaynaklı testlerin sayısını düşürmektedir. Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır. Özetle test sayılarının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil, sonucudur.”

Haberin Devamı

‘Aşılama hızlanacak’

Bakan Koca, daha sonra Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ’ın durumunun ele alındığı Bölgesel Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Koca, aşılamaya ilişkin bilgi verdi. Koca, şunları ifade etti: “Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Cuma günü ülkemizde üçüncü bir aşının daha kullanımına onay verildiğini duyurmuştum. Böylece Sputnik V aşısı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’muzun Acil Kullanım Onayı verdiği üç aşı oldu. Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir. BioNTech aşısı ise haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek.”

Haberin Devamı

‘Yerli aşımız eylülde’

Bakan Koca, yerli aşıdaki son durumla ilgili şöyle konuştu: “Bakanlığımızın desteklediği Erciyes Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen aşının faz-2 aşaması bitti, şu an değerlendirmeleri yapılıyor. Faz-3 aşamasına 1-2 hafta içerisinde geçilmiş olacak. (Yerli aşı) Eğer bizim planladığımız şekliyle, başarılı bir şekilde bu süreç devam ederse eylül ayında bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum. Bu aşının faz-3 çalışması da birçok merkezde, şehir hastanesi dahil olmak üzere ülkede birçok merkezde ve yurt dışında olmak üzere planlandı.”

‘18 yaş üstü herkesi aşılama gayretindeyiz’

Bakan Koca, “18 yaş ve altı vatandaşlara aşılama yapılacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Haziran ayı sonu itibarıyla 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılamak istiyoruz, bunda kararlıyız ayrıca yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü vatandaşlarımızı, gençlerimizi de aşılamayı istiyoruz. Şu an toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon aşıdan bahsediyoruz. Dolayısıyla 3-4 ay içerisinde, yani yaz dönemi dahil olmak üzere 18 yaş ve üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama noktasında çaba ve gayret içerisindeyiz.”

Haberin Devamı

“Sputnik V aşısında takvim belli mi ilk sevkiyattan sonra uygulama olacak mı?” sorusuna Koca, “Takvim 6 ay içinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde ama bu 6 aylık zaman diliminde hangi ay ne kadar miktarın gelebileceğiyle ilgili önümüzdeki hafta içerisinde durum netleşmiş olacak. İlk sevkiyatın mayıs ayında olmasını bekliyoruz. Bir iki hafta içinde de bu netleşmiş olur. Geldikten sonra da bütün aşılarda olduğu gibi güvenlik testleri yapıldıktan sonra hızla uygulanmaya başlanacak” yanıtını verdi.