Gündem HDP'den KCK'ya ilk eleştiri

HDP'den KCK'ya ilk eleştiri

09.01.2014 - 22:19 | Son Güncellenme:

PKK'lı Sakine Cansız, Leyla Şeylamez ve Fidan Doğan'ın Paris'te öldürülmelerinin 1. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir" diyen KCK Eşbaşkanı Bese Hozat, özellikle sol eğilimli tabanda tepki ile karşılandı. Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Hozat'ı, "Ermeni ve Rum kimlikleri 'Paralel devlet ile ilintilendirilemez' sözleri ile eleştirdi.

HDPden KCKya ilk eleştiri

Üç kadının öldürülmesinin ardından bir yıl geçmesine rağmen olayın faillerinin bulunamaması Kürt kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Anma etkinlikleri nedeniyle ANF'ye açıklama yapan KCK Eşbaşkanı Hozat, cinayetten paralel devleti sorumlu tuttu. Hozat'ın açıklamasında, "Türkiye'de resmi devletin dışında bir de oluşan paralel devletler vardır. Mesela F.Gülen cemaati paralel bir devlettir. İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir. Paralel devletlerin birbiriyle ortaklaştığı ciddi bir çıkar ilişkisi vardır" dedi.

Ortak açıklama yapıldı
Hozat'ın açıklaması BDP'nin yanısıra çok sayıda sol, sosyalist, muhafazakar ve azınlıkları da içinde barındıran HDP'de tepki ile karşılandı. HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü tarafından yapılan ortak açıklamada, Hozat'ın tespitinin HDP içinde ve dışında tartışmalara ve endişelere neden olduğu belirtildi. Açıklamada, "Resmi toplumdan ve devletten, hukuken ve siyaseten dışlanan ve sıkça nefret söyleminin nesnesi kılınan Ermeni, Rum ve Yahudi kimliklerinin “paralel devlet” ile ilintilendirilmesinin halklarımız arasında endişeyle izlenmesinin nedenlerini anlıyoruz" denildi. Hozat'tan dolaylı özür dilemesi beklenen açıklamada şu eleştirilere yer verildi:
"Geçmişte yaşanmış olanlar, Ermeni, Asuri ve Süryani soykırımı, Rum tehcir ve sürgünleri, Anadolu ve Yunanistan mübadeleleri ile Yahudi düşmanlığı mağdurlarının kayıplarının telafisi ve haklarının iadesi için de mücadele eden partimizin Ermeni, Rum, Yahudi, Çerkes, Pomak, Arap, Laz ve elbette Kürt ve Türk ve diğer halklardan üyeleri vardır.

"Ortaklığı pekiştirecek söylem olmalı"
Öyle düşünüyoruz ki, bir asırdır süregiden resmi ve gayrı resmi inkar ve imhaya karşı mücadele halindeki Kürt halkının devrimci sözcüleri de, yaşadığımız coğrafyada halkların eşitliği ve kardeşliği düşüncesini ihya edecek, mücadele ortaklığını pekiştirecek bir söylemi tercih etmelidir. Eşitliğe dayalı ortak ve demokratik bir gelecek kurmayı gölgeleyecek her tür endişeyi gidermek bu nedenle önemli ve gerekli bir adımdır."