Gündem Hemofili çocuklar için uzman uyarısı

Hemofili çocuklar için uzman uyarısı

19.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Alphan Küpesiz: “Koronavirüs önlemlerine uyulduğu takdirde hemofili hastası çocuklar yüz yüze eğitim alabilir."

Hemofili çocuklar için uzman uyarısı

Kronik kanama bozukluğu hastalığı olan ve kalıtsal olarak çocuklara geçen hemofili dünyada yaklaşık 650 bin, Türkiye’de ise 10 bine yakın insanın yaşamını olumsuz etkiliyor. Hastalığın en olumsuz etkilediği grupların başında ise okul çağındaki çocuklar gelirken, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Pediatrik Hematolog Prof. Dr. Alphan Küpesiz okul dönemi çocukları için şu uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

‘Daha farklı değiller’

“Akdeniz ve Antalya bölgesinde Kovid-19 teşhisi alan hemofili hastamız olmadı. Ancak hemofili hastası bir çocuk Kovid-19 teşhisi alırsa durumu daha kötü gidecek şeklinde bir kayıt yok. Dünya üzerinde korona olan hemofili hastaları ile ilgili verilerde bir farklılık olmadığını görüyoruz. Sağlıklı insanlarla aynı şiddette bu hastalığı geçiriyorlar."

‘Eşya paylaşılmamalı’

Pandemi sürecinin devam ettiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Küpesiz, “Çocuklarda sosyal mesafeyi korumak bazen zor olabiliyor. Bu süreçte sosyal mesafe korunmalı, maske takılmalı, kişisel yakın temastan, kişisel eşyaların paylaşılmasından uzak durulmalı. Bu kurallara uyan hemofili sorunu yaşayan çocuklar yüz yüze eğitim alabilirler” dedi.

Haberin Devamı

Hemofili çocuklar için uzman uyarısı

‘Toplumda bilinmesi önemli’

Hemofili hastası Deniz Çetin (15) kendi durumundaki çocuklara seslenerek, “Hastalığım 5 yaşımda fark edildi. Ağır hemofili diye tanımlanan Hemofili A teşhisi aldım. Herhangi darbeye, düşmeye, çarpmaya dikkat ediyorum. Hemofili toplumda çok bilinen bir hastalık değil. Toplumda daha çok bilinmesi bizler için önemli. Tedavim 5 - 6 yıldır haftada 2 gün damar yolumdan uygulanıyor. Damardan uyguladığımız bu tedaviyi yavaş yavaş öğrenmeye başlasam da genel olarak babamdan yardım alıyorum. Böylelikle kanamam olmadığı için hastaneye sadece ilaç almaya gidiyorum. Zaten neyin yasak olduğunu, neyi yapabileceğimi biliyorum. Yaşadığım sağlık sorununu yönetmek için sadece dikkat ediyorum. Yüz yüze eğitim alacak arkadaşlarımın mutlaka maske, mesafe ve hijyen kuralına uyarak, bu dönemde kendilerinde yara veya kanamaya neden olabilecek oyunlardan uzak durmalarını öneriyorum” dedi.