16.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN Ankara
Ortaöğretim kurumlarına kayıt süreci sade ve anlaşılır bir hale getirilerek, her ortaöğretim kurumunun sınav puanı ile öğrenci aldığı model kaldırıldı.
Sınavla öğrenci alacak liseler her yıl bakanlık tarafından belirlenecek.
Sınav sözel ve sayısal olmak üzere çoktan seçmeli soruların yer aldığı, tek oturumluk sınav olarak yapılacak. Sınav, 8. sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6 ve 7. sınıf müfredatlarını da kapsayacak.
Bakanlık aralıkta örnek sorular yayınlanacak.
Sınavsız öğrenci alan liseler için her ilde öğrencilere yakınlık odaklı ‘eğitim bölgeleri’ oluşturulacak.
Her yıl en geç nisanda bakanlık, sınavla öğrenci alan liseleri ve okul türleri göz önüne alınarak oluşturulmuş eğitim bölgelerini açıklayacak.
Haziranın ilk hafta sonu sınavla öğrenci alacak liselere kayıt yapma hakkı kazanacak öğrencileri belirlemek üzere sınav yapılacak.
Sınav, bakanlık soru havuzundan hazırlanan sorularla yerel olarak uygulanacak.
Sınava giren öğrencilerin sınavla öğrenci alan liselere, diğer öğrencilerin ise oluşturulan eğitim bölgeleri içindeki liselere başvuruları alınacak.
En fazla 5’er tercih
Her öğrenci en fazla beşer tercih yapacak. Sınavla öğrenci alan liseler için tercihte bulunan öğrenciler talep etmeleri halinde ayrıca eğitim bölgesi içinden de beş tercih yapabilecek.
Sınava girmeyen öğrenciler için ilişkilendirildikleri “eğitim bölgesi” içindeki okulların sıralandığı tercih ekranı sunulacak. Öğrenciler bu ekrandan beş tercih yapacak.
Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje okullarında bakanlıkça belirlenen okullara elektronik ortamda tercih alınacak, sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.
Adrese göre yerleştirme, sınavla yerleştirme tamamlandıktan sonra öğrencilerin il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen eğitim bölgesinde yer alan, evine en yakın liseye isteğine bağlı olarak yerleştirilecek. Bu liseler Anadolu liseleri, imam hatip liseleri, meslek liseleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liselerinden oluşacak.
Adrese dayalı yerleşecek öğrenciler her eğitim bölgesinde kendilerine sunulan farklı okul türlerinden dokuz okul arasından beş tercih yapacak.
Tüm öğrencilerin tercihleri eğitim öğretim yılının bittiği hafta alınacak.
Temmuz içinde bütün öğrenciler bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiş olacak.
Sınav süresi soru sayısına göre belirlenecek. Üç yanlış bir doğruyu götürecek.
Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjan doğrultusunda sınav puanına göre, 10. sınıfa kadar ikamet edilen eğitim bölgesine göre nakil işlemi yapılabilecek.
TEOG puanına göre nakil
TEOG sistemi ile bir okula yerleşerek eğitimlerini sürdüren öğrenciler de TEOG’dan aldıkları puana göre nakil başvurusunda bulunabilecek.
Özel okullar (ücretli) isterse kendi sınavını yapabilecek ya da Bakanlık tarafından yapılan sınav sonuçlarını öğrenci kayıtlarında kullanabilecek.
Akademik çeşitlilik okullar arası rekabeti gerçekçi bir düzeye çekecek, öğrenci niteliğine dayanmadan öğretmen ve okul yöneticilerinin niteliği ile ortaya çıkan bir akademik başarı süreci gerçekleşecek.
Bilgilendirmede yer alan resmi ve özel okul sayıları ise şöyle:
Fen lisesi 302, sosyal bilimler lisesi 93, Anadolu lisesi 2 bin 450, Anadolu imam hatip lisesi bin 478, mesleki teknik Anadolu lisesi 3 bin 281, güzel sanatlar lisesi 81, spor lisesi 70, özel lise 2 bin 888, özel eğitim kurumu 414. Toplam 11 bin 57 ortaöğretim kurumu.
Ortaokul 13 bin 313, özel ortaokul bin 848, imam hatip ortaokulu 3 bin 162. Toplam 18 bin 323.