Gündem Her şeye rağmen sosyalleştik

Her şeye rağmen sosyalleştik

26.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi

Her şeye rağmen sosyalleştik

Bireysel sorumluluklar yeniden hatırlatılmalı

Haberin Devamı

Delta varyantı ile farkındalık ve bilgi artıyor. Bu farkındalığın artmasıyla birlikte, Delta varyantın sürecin gidişatına da olumsuz bir etkisi olacağı düşüncesi hakim.

Geçen haftalarla karşılaştırıldığında Delta varyantının salgının çok daha uzun sürmesine etki edeceğinin düşünenlerin oranı 9 puan artarak yüzde 57 seviyesine gelmiş durumda. Yani toplumun yaklaşık yüzde 60’ı delta varyantının sürecin çok uzamasına ciddi bir etkisi olacağına inanıyor. Bununla ilişkili olarak da 4. dalga beklentisi yükselmiş ve 2021 sonunda salgının biteceğine dair beklenti yüzde 68 gibi çok yüksek bir oranla daha ileri bir tarihe kaymış durumda.

 Delta varyantının etkisi, normalleşme ile birlikte sosyalleşmenin rahatlaması ve sayıların yeniden artmasıyla toplumda yine olumsuz ve kötümser bir hava oluşmaya başladı. Daha zor günlerin geleceği düşüncesi insanları umutsuz hissettiriyor.

Haberin Devamı

Yaz sonunda gerek iş hayatında gerek eğitim tarafında 2020’den daha farklı bir düzen olmasını beklenirken bu gidişat ve gelişmelerle umutlarımızın ertelenmemesi için gerek toplumsal gerek bireysel sorumlulukların yeniden hatırlanması gerektiği aşikâr. Sorum-luluklar hatırlanmalı ki pandeminin bitmesi ve hayatımızın yeni ve kalıcı düzenine dönmesi için umutlarımız yine başka bahara kalmasın.

Delta varyantınının bilinirliği artıyor

Soru: Son haftalarda Türkiye’de görülmeye başlanan koronavirüsün delta varyant’ını duydunuz mu?

Gerek dünyada gerekse Türkiye’de hızla yayılan Delta varyantının bilinirliği temmuzun ilk haftasına göre 7 puan artarak %84 seviyesine ulaştı. Bu varyantı duymayanların oranı %15.

Her şeye rağmen sosyalleştik

‘Salgının süresi biraz daha uzar’ diyenlerin sayısı arttı

Soru: Bu Delta varyantının ortaya çıkmasının sizce salgına herhangi bir etkisi olur mu?

Delta varyantını bilen kişilerin çoğunluğu bu varyanttan dolayı salgının süresinin uzayacağı görüşünde. Bireylerin %57’si bu varyantın salgının çok daha uzun sürmesine, %26’sı da biraz daha uzun sürmesine neden olacağını belirtiyor. Çok daha uzun süreceğini düşünenlerin oranı bir önceki döneme göre 9 puan artmış durumda. 

Haberin Devamı

Her şeye rağmen sosyalleştik

%68’i ‘Salgın 2021’den daha ileri tarihte kontrol altına alınabilir’ görüşünde

Soru: Delta varyantından dolayı ülkemizde salgında yeni bir dalga / 4. dalganın yaşanacağını düşünüyor musunuz?

Soru: Sizce dünyada koronavirüsün kontrol altına alınması ne kadar sürecek?

Delta varyantını bilenlerin %71’i bu varyanttan dolayı salgında 4. dalganın yaşanacağını düşünüyor. Bir önceki hafta bu şekilde düşünenlerin oranı %63’tü. Sadece %17’si yeni bir dalga yaşanmayacağı görüşünde. Hem Delta varyantı hem de vaka sayılarındaki artışa paralel toplumun %68’si salgının 2021 yılından daha ileri bir tarihte kontrol altına alınabileceği görüşünde.

Her şeye rağmen sosyalleştik

Salgında zor günlerin bizi beklediğini düşünenlerin sayısı artıyor

Soru: Sizce koronavirüs salgınıyla mücadelede zor günleri geride mi bıraktık yoksa daha zor günler bizi mi bekliyor?

Toplum Haziran ortasında salgının gidişatına yönelik daha olumlu düşünürken, vaka sayılarındaki artışla beraber bugüne gelindiğinde daha zor günlerin geleceğini düşünenlerin sayısı artıyor. 18-21 Haziranda zor günlerin geleceğini düşünenlerin oranı %24’ken 16-20 Temmuz haftasında bu oran %39’a yükseliyor.

Haberin Devamı

Her şeye rağmen sosyalleştik

Toplum yüzde 33’ü salgın konusunda iyimser

Soru: Son 1 haftayı düşündüğünüzde, koronavirüs salgınının ülkemiz üzerindeki genel etkileri hakkında daha iyimser mi daha kötümser mi hissediyorsunuz yoksa hisleriniz aynı mı kaldı?

Yine haziran ortasında salgının ülkemiz üzerindeki etkisi konusunda daha iyimser hissedenlerin oranı %59 seviyesindeyken, 16-20 Temmuz haftasında bu iyimser görüş hızla düşerek %33 seviyesine gerilemiş durumda. Salgının etkisinden dolayı kötümser hissedenlerin oranı ise artıyor.

Bugün toplumun ¼’ü koronavirüs salgınının ülkemiz üzerindeki genel etkileri konusunda daha kötümser.

Her şeye rağmen sosyalleştik

Her 10 kişiden 4’ü sosyal faaliyette bulundu

Soru: Son 1 haftadır evden ne amaçla dışarı çıktığınızı belirtir misiniz?

Delta varyantından dolayı toplumda oluşan olumsuz görüşlere rağmen bireyler havaların ısınması, yasakların kaldırılması ile birlikte daha fazla sosyalleşmeye başlamış durumda. Haziran başında toplumun %51’i zorunlu olmayan nedenlerle dışarı çıkarken, bugüne gelindiğinde bu oran %62’ye yükselmiş. Her 10 kişiden 4’ü son bir hafta içinde dışarda yeme içme, arkadaşlarla buluşma, misafirliğe gitme yada ağırlamak gibi faaliyetlerde bulunmuş.

Haberin Devamı

Her şeye rağmen sosyalleştik

Soru: Son 1 haftayı düşündüğünüzde, aşağıdaki aktiviteleri/faaliyetleri yaptınız mı?

Her şeye rağmen sosyalleştik

 

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 16-20 TEMMUZ 2020