Gündem Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek?

21.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi.

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek

%23’lük kesime göre sistemin nasıl süreceğini zaman gösterecek

Haberin Devamı

Kısmen veya tamamen ofis dışından çalışma kavramı salgın öncesinde de tartışılıyordu. Elbette tartışma bu şekilde çalışmaya müsait işler için geçerliydi. Salgın, bu tartışmaya bir süreliğine son verdi diyebiliriz. “Hayati nedenler” ile uzaktan çalışabilecek herkes bir süre uzaktan çalıştı. Salgının etkisini yitirmesinin ardından bazı sektörler, bazı şirketler yine kısmen veya tamamen ofiste çalışma düzenine döndüler. İşte bu noktada hibrit çalışma yöntemi gündeme geldi. Bizim bu konudaki güncel araştırmamıza göre ülkemizde çalışanların üçte ikisi için ofis/işyeri harici çalışma zaten işin doğası gereği mümkün değil. Araştırmamız gösterdi ki işi ofis/işyeri harici çalışmaya müsait olan yarısı kısmen ya da tamamen uzaktan çalışmaya devam ediyor. Ancak bu çalışma biçiminin 6 aydan daha uzun süre devam edeceğini düşünenler azınlıkta, sadece %23’lük  bir kesim bu düşüncede. Nasıl devam edileceğini zaman gösterecek.

Haberin Devamı

Ülkemizde hem tamamen evden çalışmak isteyenlerin hem de tamamen ofiste çalışmak isteyenlerin oranı diğer ülkelere kıyasla yüksek. Bizde tamamen evden çalışmak isteyenler diğer ülkelere kıyasla 2 kat, tamamen ofiste çalışmak isteyenler ise  1,5 kat daha fazla.

Diğer ülkelerde ise hibrit çalışmayı tercih edenler çok daha fazla, bu çalışma biçimini tercih edenler bizde yaklaşık %45 iken diğer ülkelerde %68. Bu tercihin arkasında yatan temel motivasyon hibrit çalışma sayesinde daha az para ve zaman harcamak durumunda kalmak ve tabi daha iyi bir iş-özel hayat dengesi yakalayabilmek.Ülkemizde şu anda uzaktan çalışmakta olanların %87’si tamamen veya kısmen işyeri dışından çalışmaya devam etme taraftarı. Bu oran diğer ülkelerde yaptığımız araştırmalarda daha yüksek, %92’ye varıyor.

Resme diğer taraftan bakarsak hali hazırda ülkemizdeki uzaktan çalışanlar içinde on kişiden altısı ofis ile bir bağlantılarının olmasını istiyor. %13 tamamen ofise dönmek isterken, %45 hibrit bir çalışma biçimini yani biraz işyerinde biraz uzaktan çalışmayı tercih ediyor.

Dünyada yöneticilerin tamamen evden çalışmayı tercih etme oranı genç çalışanlara kıyasla 3 kat düşük. İş hayatının başlarında olan çalışanların %28’i bundan sonra sadece evden çalışmak istediklerini belirtirken üst düzey yöneticiler arasında bu oran %10’a düşüyor. Gerek orta düzey gerekse üst düzey yöneticiler hibrit çalışmayı etkin iş birliği sağlayabilmek açısından en uygun alternatif olarak görüyorlar. Yöneticilerin bu şekilde düşünmesinde genç çalışanlarını başka şirketlere kaybetme endişesinin de rolü olması ihtimali var elbette. Genç çalışanlar için ise iş birliği sağlama anlamında tamamen evden çalışma, hibrit çalışma ile tamamen ofise dönme alternatifleri arasında pek bir fark yok. Onlar evden çalışırken de birbirimize sanki ofisteymişiz gibi destek olabiliriz düşüncesindeler.

Haberin Devamı

Hibrit çalışma ile “mevcut kadroların” işlerin yürütebildiği görüldü. Ancak bundan sonraki jenerasyonun hibrit çalışma ile belli yetkinlik seviyesine ne kadar sürede erişebileceği bir soru işareti. Bu geçiş döneminde yetkinlik kazanımının daha uzun süre aldığını gözlemliyoruz. Daha uzun vadede gerek eğitmenlerin gerekse eğitilenlerin “bu yeni düzenin yerlileri” olduğu bir dünyada bu da olumsuzluk da ortadan kalkabilir tabi. İşin duygular ile ilgili olan insan ilişkileri, takımdaşlık, karşılıklı tolerans gibi boyutları ise derin tartışmalara muhtaç. “Doğma-büyüme” hibrit çalışan nesiller işin bu tarafına nasıl yaklaşacaklar göreceğiz.

Haberin Devamı

Çalışanların %34’üne göre işleri uzaktan çalışmaya uygun

SORU: İşiniz uzaktan çalışmaya uygun bir iş mi?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek

SORU: Şu anki çalışma şekliniz nasıl?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek

10 kişiden 3’ü ‘1 ay daha bu şekilde çalışırım’ görüşünde

SORU: Ne kadar süre daha evden/uzaktan çalışacağınızı düşünüyorsunuz?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek

Çalışanların sadece %13’ü hergün işe gitmek ve ofiste çalışmak istiyor

SORU: Peki siz bundan sonraki çalışma düzeninizin nasıl olmasını istersiniz?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek

Dünyada da çalışanların çoğunluğu hibrit çalışma düzenini tercih ediyor

SORU: Gelecekte siz nasıl çalışmayı istersiniz?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek

 

Uzaktan çalışanlar için bu düzenin sağladığı en büyük fayda para ve zaman kazancı

Haberin Devamı

SORU: Uzaktan çalışmanın size sağladığı faydalar nelerdir?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek

Peki yöneticiler nasıl düşünüyor?

SORU: Gelecekte siz nasıl çalışmayı istersiniz?

Hibrit çalışma sistemi nasıl devam edecek