Gündem ‘İçimde hâlâ bir 110 damarı var’

‘İçimde hâlâ bir 110 damarı var’

09.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

110 grubuyla tanınan Candan Tezel, albümü için ‘Çalabilseydim davulları bile ben çalardım’ diyor.

‘İçimde hâlâ bir 110 damarı var’

Can Şişman / Milliyet

Haberin Devamı

2005 yılında yayınlanan ‘Atomların Harika Dünyası’ adlı albümleriyle Türkçe rock müzikte kendine özgü bir yer edinen ve bugüne kadar ‘Bitti Mi?’ ve ‘Özledim Seni’ gibi pek çok ses getiren şarkıya imza atan 110 grubunun solisti Candan Tezel, ‘Hikayeler’ adını verdiği ilk albümünü geçtiğimiz günlerde yayınladı.
9 şarkının yer aldığı albümde Tezel, 110 grubundaki ‘elektronik’ altyapının yerine daha çok akustik şarkılarla yer veriyor. Albümünü 2.5 senede hazırladığını söyleyen müzisyen, bu albümü baştan sona kendi başına yapmayı istediğinin altını çiziyor.

Bu ‘Hikayeler’in 110’daki hikayelerden en büyük farkı sizce ne?
- Daha öznel diyebiliriz. 110 bir grup işiydi. Bu şarkıları yaparken gitarı elime alıp direkt sözlerle beraber şarkıları yapmaya başladım. 110’dayken bazen müzik önce gelip daha sonra onun üzerine biraz daha 110’un tarzına uygun şarkı yazmak zorunda kalıyordum. Daha kısıtlayıcı oluyordu. Benim genel olarak 110’la ilgili en büyük sıkıntılarımdan biri buydu. Şarkı ve söz yazarken 110’a göre çok az zorlandım.

Haberin Devamı

‘Grup ikinci planda kaldı’

110’a ne oldu? ‘Bitti mi?’ söyleyecekleri?

- Bitmedi. 110’la müzik yaparken çok fazla kaygımız yoktu. Öğrencilik zamanımızda kurduğumuz bir gruptu. Yaşlar artık ilerlemeye başladıkça ve para kazanma derdi başlayınca 110’a zaman ayıramaz olduk. İkinci plana atmak zorunda kaldık. İlerde 110’u biraz daha az iş yapan ama daha konsept bir grup haline getirebiliriz.

Elektronik müzikten uzaklaştınız mı?
- 110’da ben 8 sene müzik yaptım. 8 sene bir işi yaptığınız zaman o artık sizin bir parçanız haline geliyor. ‘Bitti Mi?’yi ben ilk yaptığımda bambaşka bir haldeydi, Ozan (Yılmaz) onu elektronik bir hale getirdi. İlk başta yadırgıyordum. Sonra çok hoşuma gitti ki. Artık kopamıyorum. Hâlâ içimde bir 110 damarı var.

‘Kendime ispatladım’

Solo proje fikri hep var mıydı?
- 110’un ilk albümünden beri solo planım vardı. Egosal bir durum diyebiliriz buna. Bu albümdeki en büyük derdim de aslında aranjelere kadar kendim yapmaktı. Çalabilseydim davullarını bile kendim çalardım. O kadar kendim yapmak istiyordum bu albümü. ‘Ben çok iyi müzisyenim demek için’ değil. Bunu yapabilecek potansiyelde olduğumu düşünüyordum. Kendimi kendime bir ispat durumu da var.

Albümün hazırlanışında sizi en çok ne zorladı?
- Daha önce baştan sona bir prodüksiyon hiç yapmamıştım. Kolay olacağını düşünmüştüm. Belki bu albümü ben 1.5 senede bitirirdim. Ama 2.5 sene sürdü. Aranjeler sırasında keman partisyonları sıkıntı oldu. Yazıyordum ama çok da iyi durmuyordu. Onun üzerinde biraz zaman geçirmem gerekti.

Haberin Devamı

‘Ud her zaman beni etkiler’

‘Aşık Olalım’daki alaturkalık tepki çeker diye bir korkunuz oldu mu?
Ben seviyorum alaturkayı. “Arabesk kötüdür” derdim yok. Güzel müzik her zaman güzeldir. Ud ile çalınan işler beni her zaman bir parça etkiler. O şarkıyı aslında kendim eğlenmek için yaptım. Türkiye’de yaşıyoruz sonuçta. Biri gelip de düğünde göbek atmıyorum derse ben ondan hakikaten bir şüphe duyarım.