Gündem İçişleri Bakanlığı’nın Rabia Naz raporu: Yüksekten düşme kesin

İçişleri Bakanlığı’nın Rabia Naz raporu: Yüksekten düşme kesin

12.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milliyet, Giresun’un Eynesil ilçesinde, 12 Nisan 2018’de evinin önünde ağır yaralı bulunan Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın raporuna ulaştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun oluru sonrası İçişleri Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan raporda, “Müfettişliğimizde de müteveffa Rabia Naz Vatan’ın yüksekten düşme sonucu öldüğü kesinleşmiştir” denildi.

İçişleri Bakanlığı’nın Rabia Naz raporu: Yüksekten düşme kesin

Olayın meydana gelmesinin ardından “Yüksekten düşme mi, trafik kazası mı?” olduğu konusunda kesin bir kanaate varılamaması ve ailenin iddialarını ısrarla sürdürmesi üzerine olay hakkında hem savcılık hem emniyet hem de İçişleri Bakanlığı çalışma yürüttü. Sadece İçişleri Bakanlığı’nın sekiz ayrı rapor düzenlediği belirlendi. Hazırlanan raporlara rağmen tartışmaların sürmesi üzerine Soylu’nun oluru doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı bir kez daha inceleme başlattı.

Haberin Devamı

Baba Şaban Vatan, başpolis Ruhi Kalkan, polis memuru Selim Aktaş başta olmak üzere olayla ilgili tanık ve şüphelilerin ifadelerinin yer aldığı raporda, olayı savcılığın “şüpheli ölüm” olarak soruşturduğu belirtildi.

Kaza değil

Raporda, Rabia Naz’ın olay günü hareketleri, son görüştüğü kişiler, geçiş yaptığı güzergâhların araştırlaması ve bu güzergâhlarda bulunan şahıslar, yaralı olarak ilk bulan kişiler ve ambulans görevlileri, hastanede müdahale eden sağlık personeli, çantasının bulunması, günlüğünün bulunması, hakkında iddialar bulunan metruk bina ve siyah Doblo marka araç, beton firmasına ait araçların incelenmesine ilişkin yapılan araştırma ve 125 şahsın tanık ifadelerinin alındığı vurgulandı. Raporda 33 şahsın HTS kayıtlarının incelendiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Raporda, Eynesil ilçesinde Rabia Naz’ın ölümünden önce ve sonraki trafik akışının da görüntü incelemesi ve tanıkların ifadeleriyle araştırıldığı vurgulandı. Rabia Naz’ın bulunduğu yol üzerinde boşluk kalmayacak şekilde karşılıklı ikametlerin bulunduğu belirtilen raporda, yolun ancak ikinci viteste çıkılabileceği, aşırı hız yapılamadığı, aşağı inen araçların da ani fren yaptığında durma mesafesinin uzun olacağı ve fren izi oluşması gerektiği tespitleri yer aldı. Rabia Naz’ın geçtiği 350 metrelik yol üzerine ve çevresinde bulunan 20 kişinin ifadelerinde herhangi bir trafik kazası görmedikleri, şüpheli durum veya araca rastlamadıklarını belirttikleri kaydedildi.

'Karşılaştırılmadı’

Raporda, Rabia Naz’ın yüksekten düştüğünün kesinleştiği “Bu kapsamda müfettişliğimizde de müteveffa Rabia Naz Vatan’ın yüksekten düşme sonucu öldüğü kesinleşmiştir. Soruşturmada an itibarıyla kesinleşmeyen husus ise nereden, nereye ve nasıl düştüğü hususudur” ifadeleri kullanılarak anlatıldı. Düşmenin nasıl olduğu konusundaki belirsizlik için de “Bu belirsizliğin nedeni ise ifadelerdeki çelişkiler ve en önemlisi de temel delil nitelikli müteveffanın çantasının ve tabanının, ayakkabılarının tabanındaki çıplak gözle görünür maddelerin çatıdaki maddeler ile mukayesesinin zamanında yapılmaması” açıklaması yapıldı.