09.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Burak Dursun | İstanbul
Kanser hastalığı günümüzün korkulan hastalıklarının başında geliyor. Oysa, erken evrelerde teşhis edilen hastalığı tedavi etmek mümkün. Buna en iyi örnek, hem meme hem de kolon kanserini yenen Melek Tüzün. 2005 yılında meme kanseri teşhisi konulan Tüzün, 8 aylık tedavinin ardından kanseri yendi. Ancak 10 yıl sonra bu kez kolon kanseriyle karşı karşıya kaldı. İshal ve kanama şikayetleriyle başvurduğu hastanede Tüzün’e kolon kanseri teşhisi konuldu, Tüzün, o günleri şöyle anlattı:
Robotik cerrahi
“Bir arkadaşımla yaşadığım üzücü bir olay sonrasında ishal, siyah dışkı ve kan gelmeye başladı. Bayılmışım, oğlum kucağında hastaneye getirdi. Teşhisin ardından önce bir şok yaşadım. Çünkü bir meme kanserini atlatmıştım. Hastalığın ilk döneminde 12 kilo verdim.”
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nde gerçekleştirilen robotik cerrahi yöntemiyle kısa sürede normal hayatına geri döndü. Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgi Baca, açık ameliyatlara oranla robotik cerrahide daha az kesikler olduğu için hastaların daha çabuk iyileştiğini belirterek, kolon kanserini erken teşhis etmek için en önemli etkenlerin başında gelen belirtilere dikkat çekti. Baca, bu belirtileri şöyle sıraladı:
“Kalın bağırsak kanserlerinde en fazla görülen belirti, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi. Her gün tuvalete çıkan bir kişide bu süre 2 güne çıkıyorsa, ishal, zorlanma, ağrı, kabızlık en fazla görülen belirtiler. Bunun yanı sıra, karında şişkinlik, gaz ağrıları, kanamayla birlikte tuvalete çıkma ya da tuvaletten sonra kanama da kalın bağırsak kanserinin belirtileri arasında. Tıkanıklık, gaz bile çıkaramama, kusma, karnın şişmesi, ele gelen kitleler, makatta ciddi kanamaların olması ya da idrar yollarında kanama ve dışkı gelmesi. Kolon kanserine yakalanmada genetik özellik sadece yüzde 10. Yüzde 90 gibi ciddi bir oranı ise, çevresel etkenler, yaşam şekli, bazı kronik hastalıklar, liften ve meyve-sebzeden fakir bir beslenme, yağlı ve fazla et tüketimi, sigara ve alkol, egzersiz yapmama, stresli bir yaşam oluşturuyor.”